Sziasztok!
Dennis M. Rithie-nek van egy mondása amelynek a lényege körülbelül ez lehet, hogy a Unix 10 a Linux 20 évvel vetette vissza az operációs rendszerek fejlődését. (Unix has retarded OS research by 10 years and linux has retarded it by 20.)
Azért sajnos vannak tények, és vannak érzelmek is. Én nagyon szeretem magát a Unix filozófiát, és magát a Linux-ot is. És elméletileg a Nyílt forrásé a jövő, de abban már nem hiszek hogy ez a Linux lenne, hogy miért, egyszerűen a felépítése miatt. A Monolitikus kernel ,a minigépek hagyatéka, a minigépek használati tulajdonságait, igényeit alapul vévve. Az egy dolog, hogy nagyon jól képes volt alkalmazkodni a mai PC mikrogépes korszakhoz, de sajnos nem veheti fel sok szempontból a versenyt a Windows- rendszerekkel. Ahova célzott rendszer kell általában szokványos és szabványos hardverre, oda nagyszerűen megfelelne a Linux. (Irodák, cél munkahelyek, fájl, web serverek és egyéb helyek). De sajnos a Linux az elavult és egyben zseniális Unix örökségen alapul, és az bizony közel nem fejlődött annyit, mint a Windows alapú rendszerek. És itt nem csak Monolitikus kernelre (ami a gyorsaságon kívül semmit nem képes a felmutatni a Windows-al szemben, a stabilitás már csak kósza kifogás), hanem fájlrendszer lehetőségeire, az operációs rendszer távoli adminisztrációjára gondolok, mint a Windows Serverek esetén az AD + GPO páros, hanem magának a rendszernek a felépítésére is.
És még a monolitikus dolog nagyon szakít, de eljön az idő, amikor ez fogja a szűk keresztmetszetet jelenteni. Ezen még az segíthetne, ha valamilyen szinten a technológiákat képesek lennének szinkronizálni a fejlesztők, minta ahogyan az MS is tette, ez még adhatna egy hatalmas lökést a dolognak.
De szerintem az egy hatalmas tévhit, hogy az emberek azért nem akarnak váltani, mert járt utat járatlanért... Hanem sokkal inkább az az indok, hogy a Linux ugyan általános felhasználásra ugyanolyan tökéletes, mint bármelyik modern operációs rendszer, viszont ahogyan előjönnek a picit is speciálisabb igények, amik esetleg szabványhoz is kötöttek, azonnal megbukott a Linux, (Cad/Cam, Video, Hang, Játék). És azt lehet mondani, hogy de bezzeg futnak a játékok Linux alatt, de tervezni is lehet vele, és milyen jól fut a videószerkesztő szoftver, csak a probléma az, hogy közel nem olyan számban, mint Windows alatt, és nem képes felmutatni a Linux azt, hogy alatta, minden lépes ugyanúgy futni, és olyan kompatibilási problémák nélkül, mint a Windowsokon.
Ez semmit nem von le a Linux érdemeiből, én is használom, és nagyon kevésszer hagyott cserben.
Addig viszont nem fog változni a helyzet, ameddig, nem lesz a Linux annyira kényelmes, és kompromisszummentes, mint a Windows, vagy a Macintosh.
Nem negatív kritikának gondolom ezt, csak egy reális magyarázatnak, a jelenleg is kialakult helyzetre.
Mindenesetre, még mindig azt vallom, hogy a mai fiatalságot, ha másért nem de meg kellene tanítani A Linux működésére, mert ezzel hatalmas fejlődési potenciált hoznának létre azok számára, akik, esetleg az operációs rendszerek fejlesztésével szeretnének foglalkozni, mert megtanulnák, hogy hogyan is működik egy operációs rendszer.
t400