Nézegetvén a magyarországi üzletek kínálatát, kétféle netbookot látok. Az árusítottak kb. 90%-ában azt írják mellé, hogy az operációs rendszer "Microsoft Windows Valami". Az árusítottak maradék kb. 10%-ban viszont azt írják, hogy az operációs rendszer "linux". Van ötletetek arra, hogy miért kis betűvel "linux", és miért nem mondjuk "Ubuntu 9.04 Netbook Remix"?
Hiszen van ennek a rendszernek rendes, tisztességes neve... És erről eszembe jut, hogy ha a boltok kínálatában mégsincs, akkor vajon hogyan lesz? A nemzetközi sajtóban, főleg a Linux.com írásai között sokszor szerepel, hogy a NetBookok piaca az egyik legnagyobb lehetőség a Linux alapú rendszereknek, hogy "kapjanak egy szeletet az operációs rendszerek piacának tortájából". És - legjobb tudomásom szerint - a Linux alapú rendszerek éllovasa az Ubuntu. Különös tekintettel az asztali és a hordozható számítógépekre...
Vajon hogyan lehetne a számítógép-forgalmazók hozzáállásán finomítani? A kisbetűs linux megjelölés számomra nem tűnik másnak, mint a rendszer "elrejtésének". Mintha az üzlet azt mondaná, hogy arról jobb nem is beszélni, ami ezeken a gépeken van. Csoda akkor, hogy az Ubuntu felhasználók között itt-ott időről időre felüti fejét az egyébként igen szerencsétlen Microsoft-ellenesség? Nagybetű, kisbetű, apróságnak tűnik... Jaj, hát linux vagy ubuntu, nem mindegy? A kuncsaft úgyse tudja...
Na szerintem ez nagyon rossz szemlélet. Már ha szeretnénk, hogy az Ubuntut sokan használják, és ami ezzel jár, sokan fejlesszék. Ellenben ha azt szeretnénk, hogy az Ubuntut minél kevesebben használják, és az Ubuntu közösség minél kisebb legyen, akkor persze a szemlélet kiváló, és soha sehogy máshogy nem szabad hivatkozni ezekre a rendszerekre, mint hogy "linux". Esetleg "lin". Szóval, mivel én nagyon kedvelem az Ubuntut, és igen kellemes társaságra akadtam az Ubuntu közösségben is, ezért én ezt az elrejtős, lefitymáló, lenéző szemléletet szeretném lecserélni. Annak örülnék, ha a katalógust böngészve azt látnám, hogy ez a laptop Ubuntu 9.10-zel kapható, arra a netbookra Ubuntu Netbook Remixet telepített a gyártó, amarra meg... És nem szeretném látni a kisbetűs linux feliratot: olyan operációs rendszer ugyanis nem létezik. Vajon hogyan válik valóra ez az álmom?