Nos, ez a Windows "nyitás" a felhasználók felé legjobb tudomásom szerint azért tötént, mert lelopták a Win7-et, és a Microsoft mentette, ami menthető :P Kiadta a bétát tesztelésre, mert akkor legalább egy évig használhatják ingyen, de nem kell a torrentekkel foglalkoznia, és a felhasználóknál turkálhat, hogy ki mit használ.
Arról, hogy mindenki agyondícséri... Én azt olvastam (hónapokkal ezelőtt, azóta persze változhatott a helyzet), hogy az MSN, és főleg a WMP használhatatlanná vált, főleg a csicsa és az áltláthatatlanság miatt, ezen kívül (még) nincs például OpenGL támogatás, nincsen visszafele kompatibilitás, és még sorolhatnám.
Természetesen ezeket ki lehet javítani, de a Microsoftot ismerve... Egyik barátomnak XBox-ra megvolt a Conker - Bad Fur Day, aztán amikor XBox360-ra váltott, kiderült, hogy újra meg kellett volna vennie, ezúttal az XBox360 verziót. Az egész annyiban változott gondolom, hogy lettek Achievement-ek, dehát kérem... 10.000 Ft-ért veszel egy játékot, és a következő generációs játékgépnél dobhatod ki? A Sony és a Nintendo bezzeg támogat visszafele is, ugyanúgy, ahogy a Linux is.
A Microsoft tehát "nyitott" a nagyközönség felé, de a pénzorientáltság még mindig látszik az üzleti ambícióikon - minél több pénzt akarnak lehúzni az emberekről.
Arról nem is beszélve, hogy a Win7 nem rendelkezik jelentős újításokkal. Amin kacagtam egy sort, az a "Készül a DirectX 11" hír volt - persze szigorúan Win7-re lesz az is. Igaz, hogy a 10 sem ér semmit, a S.T.A.L.K.E.R. lassabb vele, mint a 9-el, dehát kell, mert valamivel el kell adni a Win7-et.
Ha valamire építhetne a Microsoft, az a stabilitás, de itt megint megáll a tudomány - a kernelt már a Windows 95 óta csak toldozzák-foltozzák - olyan, mint a magyar alkotmány és KRESZ, újra kéne írni 2009-nek megfelelően, csak senki nem veszi a fáradtságot. A registry és az NTFS / FAT32 megintcsak gyengepont...
A redmondiak nagy szerencséje az, hogy a köztudatba forrt, hogy számítógép = Windows, és így könnyen megragadhatja az embereket (és azok pénztárcáját).
A kiadási dátumot pedig nagyon érdekesnek tartom... Pont egy héttel a Karmic előtt? Mondjuk nem hiszem, hogy sokat számít, de valószínűnek tartom, hogy egy Win7 hype el tudja feledtetni a világgal, hogy "Helló, itt a Karmic", dehát ez meg már marketing, a szoftverhez nem sok köze van.
Most telepítettem egy ismerősöm nővérének újra a gépét, és Vista gyalu után XP + Ubuntu lett neki. Venni fog egy netbook-ot, és mondta, hogy szeretne arra is Linuxot, sőt, a párja is megemlítette, hogy nagyon tetszik neki, és hogy ő is kérne (csak ő Kubuntu-t). Szóval így zárásként - az embereknek nyílik fel a szeme, és kezdik látni, hogy lehet máshogy is. A Microsoft, ha nem akar elbukni, akkor ennek megfelelően cselekszik, és alkalmazkodik a versenytársakhoz (redukálja az árat - Linux, emeli a minőséget - Mac), mert az ismertség hamarosan nem lesz elég neki az egyeduralomhoz.