Az én taktikám az ilyen emberek ellen: Nem kötelező Ubuntu-t vagy bármilyen más Linux-ot használni. Nem kell itt a fórumon / máshol senkinek sem elviselni az ilyet. Mehet ahova akar, az ilyen emberek úgysem számítanak. Ennyi.
Ha valaki leáll velem ilyen hangnemben vitázni akár szóban akár írásban, egy ideje már megmondom neki hogy nem kötelező ezt használni és kész. Ha tud jobbat, hát enter, használja, mit bánom én, nem én fogok vele szívni.
Nem érdeke senkinek sem az olyan emberek itt tartása, akiknek ha 1-el kevesebb IQ-ja lenne már növények is lehetnének. Mehet, tegyen amit akar, legalább nem terhelődik a barack :)
Itt a fórumon mi csak az ajtót mutatjuk meg az Ubuntu / egyéb Linux-ok felé, minden felhasználónak egyedül kell bemennie azon, vállalni a kockázatot hogy valami újat ismer meg, valami félresikerülhet, valami másnak lehet a része mint eddig. Ha nem tetszik az idebenn, akkor következmények nélkül kisétálhat az ablakon majd ha kedve támad megint benézni a mi kis világunkba akkor újra besétálhat.
Mostanság kezdem én is csak megérteni, hogy nem téríteni kell a felhasználókat a Linux-felé mindenáron mint a középkorban a vallásokat, csak azért, hogy minél több user legyen. Nem nekünk jó ha több a felhasználó, hanem magának a felhasználónak. Az úgymond Linux-os törzsmag nem a rábeszéltekből fog kialakulni, hanem azokból, akik látják is mögötte az értelmet, az eszmét, az előnyöket, akiket érdekel a dolog, akik a hibákból nem a "szralinux"-ot szűrik le hanem a "nini egy kihívás" jön le nekik.
Természetesen, minél többen ismerkednek meg a szabad szoftverek világával annál jobb, de mint említettem nem mindenáron kell felhasználókat toborozni. Meg lehet figyelni, amint a Linux elér egy olyan kritikus tömeget, hogy minden 10-15. W. Pistikének lesz Ubuntu-ja és tetszik is neki és villoghat vele hogy "Nézzzd most warezoltam az fsf szerveréről az új Ubuntu-t, de keméény vagyok", onnantól ez az elégedetlen massza is ki fogja próbálni, nem fog ennyit pampogni. Csak most még ugye jó dolog a nem is annyira fiatal, de ismeretlen és relatív kis felhasználó táború rendszerről a semmibe kiabálni hogy szr.
A világ változik, csak idő kell még neki :)