sjo72"Az Uhu alatt nagyon nem volt jó az Mp3 lejátszás. Amit grabbelni tudott az sem volt jó mert nagyon sokat rontott és az Mp3 ide-tagjait is nagyon furán kezelte (az mp3 lejátszóm és a telefonom is kriksz-krakszokat írt ki az előadók és a címek között) A filmmel meg nem volt gáz de gondoltam azt is megkérdezem."
Nem tudom, hogy mi lehetett a baj vele, talán nem volt hozzá telepítve a megfelelő csomag. Ubuntu alatt az ilyen jellegű problémát megoldja az ubuntu-restricted-extras + MEdibuntu tároló felvétele, és lidvdcss2 illetve w32codecs teleítése. Na és az MPlayer vagy VLC. Mplayert ajánlom, mert saját codekjei vannak ami vele együtt települ.
"A moovie.hu az a site és az biza csak DivXinstaller-el működik Xp-s környezetben"
Amiket megpróbáltam onnan lejátszani azt meg is tudtam nézni. Igaz, nem sok filmbe néztem bele, de azokat mindet le tudtam játszani. Volt köztük flashes és divx-es is.
"A doksikat illetően: nem használok annyira bonyolult dolgokat de itt az olyanokat is értem, hogy kompatibilitás (amit megcsinálok táblázatot vagy dokumentumot, azt mennyire jól tudom MS Office-os környezetben is használni)."
Néhány bug, amit a mindennapi használat során felfedeztem:
A felsorolás jeleknél a behúzás elé teszi a felsorolás jelet, de a szöveg már a behúzás után jelenik meg.
Túl sok szövegtörés esetén MS Officeban megnyitva pár törés után eltűnik az oldalszám a nyomtatott verzióból, pedig a monitoron kijelzi.
Ugyanez igaz a fejlécekre is.
A OOO által szerkesztett doksiban beformázod jól a táblázatod, majd ue fájlt újra megnyitva MS Officeban a táblázat elhelyezése alapértelemzetté válik (balra zárt).
Lehetséges kiküszöbölése, odt fájlban dolgozni, majd a kész fájlt konvertálni .doc-á. (kevesebb a hibalehetőség, néha segít megelőzni a bajt. De az összes kompatibilitási problémára nem gyógyír.)
1 A lemezen a partíció fizikai elhelyezkedését jelenti. Azaz a lemezed elejére szeretnéd tenni a partíciót vagy a végére
2 az ext4 fájlrendszer már kellőképpen kiforrott, tehát nyugisan használhatod azt.
3 A linuxok alapvetően minimum két partíciót hoznak létre maguknak, ha hagyod őket garázdálkodni a lemezeden. Egy swap partíciót (windózban cserehelynek hívják, csak itt ez külön partíciót kap.) illetve egy gyökér partíciót, amely jele /
E mellé én nagyon javaslom létrehozni egy /home partíciót, amely a felhasználó(k) adatait tartalmaza majd. Ez utóbbi azért szerencsés, mert ha esetleg olyan problémát csinálsz majd magadnak, amit nem tudsz kapcsiból megoldani, akkor egy esetleges rendszer újratelepítésnél nem vesznek el az adataid (csak pár apróbb beállítás), feltéve, ha kézzel partícionálsz és nem hagyod formázni a /home partíciódat.
10 GB bőven elég az Ubuntunak (nálam 5,4 GB a rendszer úgy, hogy van a gépemen KDE4 és GNOME grafikus környzetek is meglehetősen sok csomaggal bővítve) A rendszer partíció csatolási pontja a /
A swap (cserehely) mérete nagyban függ a memória mennyiségétől, illetve hogy mire szeretnéd használni a géped. NÁlam az asztali gépen 2 GB DDR2 mellett 256 MB swap van megadva és nagyritkán láttam csak hogy használja. Igaz, én csak ritkán használok memórifaló programokat (a flasht is beleértve). Ha laptopra szeretnéd telepíteni az ubit, akkor sztem mindenképp adjál a swapnek ua helyet mint a memória mennyisége, hogy tudjál suspendálni.
A /home az adatok helye. Alapesetben ide kerülnek a felhasználói rendszeradatok illetve a felhasználó(k) dokumentumai.
A partíciók sorrendjét is érdemes betartani. A lemez elején első partícióra kerül a windóz ha dual bootot szeretnél, majd ezt követi a linux swap, a linux gyökér (/) illetve az adatpartíció (/home) Ha összekevered a helyüket az sem nagy baj, csak úgy a hdd-dnek picit többet kell dolgoznia (okosak please fixme).