Amennyire én látom nagyon sokat fejlődött mindhárom gyártó (intel kártyával nem volt tapasztalatom még, remélem nem is lesz, nem kívánom őket támogatni túl sok pénzel), nyoma sincsen annak a kuszaságnak, ami mondjuk 3 éve volt (én azóta használok állandóan GNU/Linux-ot). Emlékszem már az akkor is réginek számító 4200 Geforce-on fél év kellett beállítani a Beryl-t. Azóta mondjuk megtanultam, hogy tesztelni játékkal vagy kifejezetten 3d tesztszoftverrel érdemes, a Compiz és a többi 3d ablakkezelő nem ad hiteles eredményt.
Amit én tudok, hogy az én kártyámat a tavasszal választottam - akkoriban 20 ezerbe került a Sapphire HD 4670-es - emiatt a teszt miatt:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_hd4670&num=1
Ez kifejezetten GNU/Linux-os teszt, nagyon sok játékkal letesztelve, igencsak nagy felbontásban (2560x1600!). Ők csinálták az első 3d tesztelős szoftvert, szóval értenek hozzá. Pont ugyanezt a kártyát sikerült megvennem, és nagyon meg vagyok vele elégedve.
Ugyan Ubuntu alatt (pontosan Kubuntu alatt) csak egy hétig használtam de nem volt vele gondom, és később a Mandriva Linux-szal is minden rendben volt (teljesen mindegy, hogy Quake Wars vagy Nexuiz volt a teszt alany, pl.)
Amiért én az Ati-t választottam a teszten kívül az az, hogy meg merték nyitni a drivereit. A szoftver szabadalom világában annyi titkot féltenek a nagy cégek, hogy szerintem ez csoda, és én ezért támogatom őket anyagilag is (itthon két AMD+Ati gép van jelenleg).