decoatiKöszönöm a hozzászólást, bár néminemű rálátásom van a dolgokra. (talán :) )
_Szerintem_ (is) egyelőre csak bullshit ez a 128bit, valami marketingfogás lehet, vagy csak valaki okosnak érezte magát valamelyik újságnál/hírportálnál/fórumon/etc. Persze attól még lehet, hogy valami labor mélyén létezik ilyen chip, de az "ott is fog maradni" még 10-15 évig. Tekintve, közel 30 éve léteznek 32bites processzorok, és még mindig nincs égető szükség a váltásra.
Valószínű, túl sok újdonságot/változást/gyorsulást amúgy sem hozna, (ha egyáltalán hozna,) ahhoz képest, mint amennyi vesződséget okozna. (ár/érték/bonyolultság stb.) Nem beszélve arról, hogy 64-bitre még jelen pillanatban sem állt át mindenki pont ezért (szoftvergyártó, felhasználó), pedig azért pár éve ismert technológia.
Ahol szükséges (lenne) az n bit előnye, ott gondolom nyilván megoldják valahogy. (mint említetted az FPU-t, de pl. a szegmentálás is)
[off]
Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy mikor/hogyan fogják elérni az x86 kompatibilitás tarthatatlanságát (sebesség, bonyolultság, tákolás). Illetve mikor élünk meg egy komolyabb architektúra váltást, ami mondjuk mindenkit érintene (tehát nem az, hogy te otthon pl sparcot használsz holnaptól, hanem a többség is:) ), ha egyáltalán...
Ha nem lett volna/lenne microsoft és intel (no offense), lehet nem itt tartanánk. Érdekes világ lenne. Vajon milyen gépről írnánk?
Bocs az off-ért, kicsit elkalandoztam...
Nyugodtan szóljatok, ha nagy hülyeséget írtam. :)
[/off]