Értem a bejegyzést, én is jó ötletnek tartanám, hogy azonos tudású hardverekhez ugyanmár csináljanak egy közös szabványt, hogy ne kelljen újabb és újabb drivereket írogatni, de nyílván ez egy nagy munka lenne a cégeknek. Összeülni, megbeszélni, kitalálni, összeveszni, kibékülni stb. stb. stb. Tehát úgy mond megértem. Ok.
Amit viszont nem értek az az, hogy mi értelme van a zárt forráskódú drivereknek. Mármint ha "ellopom", átírom a kódot, akkor se tudom azt használni más hardverrel, tehát így is úgy is fizetek a cégnek a hardverért. Ugyanakkor viszont jelentősen megkönnyítené hardver driverek portolását oprendszerről oprendszerre, egyik X verzióról a másikra stb. És ez viszont nemcsak a gyártók válláról venné le részben mondjuk az újabb és újabb linuxos, bsds stb. driver megírását, hanem esetleg még plusz felhasználói táborhoz is juthatnának. ("Jé szabad forráskódú driver, ez a cég jófej, az ő hardverét veszem meg.")
OK, aláírom, Nvidia, ATI kártyák nyílván a technológia fejlesztések csúcsa, így a driverek kódjai nyilván tartalmaznak olyan dolgokat amikből esetleg némileg vissza lehetne fejteni magának a hardvernek egyes, biztos szuper titkos cégtitok működését. De mondjuk egy wifi, scanner, nyomtató drivernél?