Alapvetően én is kacor-ral és sese-vel értek egyet, ki kell próbálni! Mindenkinek más-más fontos.
Nekem vannak gyakorlati tapasztalatim is, mert éppen openSUSE-t használok már pár hónapja. Korábban volt UHU, utána Ubuntu vagy egy évig, és azóta openSUSE.
Szóval íme egy SZEMÉLYES és SZUBJEKTÍV vélemény az openSUSE-ról (11.1-es verzió):
Az Ubuntuban tényleg nagyon jó a magyar fórum. Sokat segítenek ha kell (nekem is segítettek, ha kellett és én is segítek, ha tudok). Korábban az openSUSE-tól az tartott távol, hogy inkább csak angol fórum volt ahol tudnak is segíteni rendesen, és korábban az angolom nagyon-nagyon gyenge volt. Ma már az angolom is csak gyenge :), meg azóta van magyar nyelvű fórum is! De a linuxal ismerkedésben sokat segített a magyar Ubuntu fórum, ami után már bátrabban bróbálkoztam más disztribúcióval.
Ami vonzott az openSUSE-ban:
- a DVD-s (nem live-os) telepítéskor ki lehet válogatni, hogy mi kell és mi nem (programok, gnome és vagy KDE is kell, stb...)
- én szeretem beállítgatni a dolgaimat, szeretek pepecselni, de azt grafikusan szeretem, szóval nekem személy szerint tetszik a YAST is (olyasmi mint a Windowsban a vezérlőpult)
- van jól működő tűzfal, amit grafikus felületen lehet konfigurálni (mondjuk kellett olvasgatnom utána, hogy a tűzfal mellett menjen a samba, de tulajdonképen egyáltalán nem bonyolult), ami nekem ugyan csak fontos
- a hálózat kezelés 1000* jobban működik nekem az openSUSE-ban (miután rájöttem mit kell a tűzfalon beállítani :))
- szeretem frissnek tudni a rendszert. Értem ez alatt azt, hogy ha mondjuk megjelenik pl. az OpenOffice új stabil kiadása, akkor az jelenjen meg a rendszeremben is. Az openSUSEban pl. frissítődik (ha kiválasztom az openoffice.org repót is :)). De persze ez minden más programmal is így működik amit valamelyik tárolóból raktál fel. Az Ubuntuban nem tetszett, hogy várnom kell fél évet, vagy marad a kerülő út a ppa-s tárolókkal...
- a KDE 4.2-óta KDE párti vagyok és a legjobb implementáció szerintem az openSUSEban van (jó pár KDE fejlesztő egyben openSUSE fejlesztő is).
- tetszik a tároló kezelés is (az első indításkor felajánlja a tárolók listáját, és lehet szemezgetni Neked mi kell és mi nem :)). Ami esetleg a tárolókban nincs az sokszor megtalálható az openSUSE netes szoftver tárolójában (nem tudom hogy hívják ezt hivatalosan).
- az openSUSEban valahogy mindig stabilabban és megbízhatóbban ment a suspend. (az Ubuntuban eddig sosem ment, az openSUSEval ment). Egyébként asztali gép, nem laptop.
- és nekem valahogy összerakottabbnak tűnik az openSUSE. De ezt tényleg személyes vélemény, nem mérv adó! (most tértek át azt hiszem a 8 hónapos kiadási ciklusra a 6-ról mert nem érezték elégnek a 6 hónapot egy kiforrott rendszer létrehozásához. Meglátjuk lesz e eredménye)
- ja és a one-clikk install is jó szerintem :)
Amiben az Ubuntu tetszett jobban:
- bár nagyon sokat fejlődött az openSUSE ebben, de azért egy kicsit még mindig lassabb a csomagtelepítőben (a Synaptic itteni mása) a csomagok keresése. Engem nem zavar különösebben.
- nagyon jó az Ubuntuban az "apt-get clean" meg a társai. Ilyen takarító cuccot nem találtam még openSUSEban, szóval marad ez-az egy program eltávolítása uttán ami nem feltétlen kéne.
- a nagy magyar felhasználó tábor :)
- van 1-2 tök jó extra dolog az Ubuntus Gnome implementációban (pl. az áttetsző esemény értesítő -nem jut eszembe a pontos neve :()
- egyszerű rendszer upgrade (bár én sosem használtam, egyszerűen töröltem a külön home partíciómról a nem fontos rejtett könyvtárakat és friss telepítést csináltam (a .firefox, .evolution, .amsn, stb. maradt csak))
- az openSUSE 11.0-ban Gnome-ban voltak hang problémáim (a KDE-ben nem ). A 11.1-et csak KDE-vel használom, nem tudom, hogy van e még gond a pulse-audióval. Ilyen gond Ubuntuval sosem volt nekem.
Hirtelen ennyi jutott eszembe a pozitívumokból és negatívumokból (biztos lehetne még mindkét oldalhoz sorolni dolgokat).
Sebesség különbséget én nem igen vettem észre (attól még lehet, hogy van:)).
A kinézet gyakorlatilag lényegtelen, mert mind a két rendszerben úgy alakítja az ember a kinézetet ahogy akarja :).
Egyébként a Húgom gépén Ubuntu 9.04 van, szóval azt is tudom milyen. -nincs sok gond vele ;)-
Tényleg ki kell próbálni a többi disztribet is ha megtetszik benne valami (annó én is próbálgattam nem is egyet Virtualboxban, majd ha ott is tetszett, akkor élesben is tettem próbát ;)).
Ha kedvet kapsz az openSUSE kipróbálására és elakadsz keress meg és segítek szívesen ;)!
Üdv.: AmperHunter ;)