Informatikát tanítok általános iskolában (kenjetek be szalonnával). A történethez ennyit fűznék:
El kell kérni a pedagógiai programot és a helyi tantervet, el kell olvasni. Az értékelésnél elvileg a házi feladat elégtelennel nem súlytható. Ha az említett dokumentumokban szerepel, hogy ilyen feladat elvárható, akkor az iskolának kell biztosítani hozzá az eszközt.
Az előző postokat olvasva egy észrevételem lenne: ha kimondottan msword használatát szerette volna mérni a tanerő, akkor adott volna olyan feladatot, ami kimondottan azt méri (pl: "Készítsen fogalmazást arról, milyen szövegformázási lehetőségeket ismer, valamint azokat hogyan lehet megvalósítani MS Wordben") Így meg örült volna, hogy egyel kevesebb gyerekkel kell kínlódnia...
Oktatásról: igen, sajnos vannak olyan nebulók, akiknek maximum annyit lehet megtanítani, hogy "igen, az a gomb csinálja a vastag betűket", és ezt is csak nehezen. Fogadja el minden kocka, hogy vannak, akik szépen énekelnek, nagyon gyorsan futnak, gyönyörűen mondják a verset, és fogalmuk sincs a számítógépek használatáról, nem is lesz, mert nem érdekli őket. Viszont nagyon nagy felüdülés, amikor a vért-izzadós "tanuljunk programozni" órákon kiderül, hogy van 2-3 ügyes gyerek, akiknek tényleg érdemes pár trükköt mutatni, és az is nagyon felemelő, amikor 6-8 év elteltével találkozunk, és kiderül, hogy itt-ott rendszerprogramozó, stb... Ez sokat segít, hogy ne lankadjon a tanerő egy idő elteltével.
Magamról: Amikor kezdtem, egy Novell Netware szerver által kiszolgált, DOS-os környezet volt az iskolánkban, aztán lett win95, 98, és XP. Persze mindig olyan gyenge vasak voltak a suliban, hogy épp-csak elfutottak. A "nagy" fejlesztés az volt, hogy pár ezerért levetett irodai gépeket vettünk. Tavaly pályázaton nyertünk egy kis pénzt, lettek normális gépek, és Ubuntut tettem fel (edubuntu). A gyerekek lazán átálltak, semmi gond. Van, aki otthon is feltette, persze sokan nem, de már látják, hogy van alternatíva, látják, hogy nem az a fontos, hogy balról hányadik ikon csinálja a dőlt betűt, hanem hogy létezik olyan lehetőség, amivel ezt lehet elérni, és pár pillanat alatt meg is lehet találni. Nem azt tartom ebben fontosnak, hogy már linuxon is elboldogulnak, hanem hogy ismeretlen rendszerben is, pl Mac-en, hiszen az adott funkció mindenhol megvan, legfeljebb másképp csalható elő. Ezt hívják manapság kompetenciának, körülötte forog a világ(és sok pénz), pedig egyszerű dolog. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kollégák már nem voltak ennyire rugalmasak, kérték, hogy legyen Windows is a gépeken. Ha lesz egy kis időm virtualboxba kapnak :)
Egyébként csatlakozom az egyik előttem szólóhoz: a szabványok időnkénti megkerülése miatt OOo és MSoffice között lehetnek gubancok. OOo-ban engem kimondottan irritál néhány nyomtatási megoldás (calc-ban).
Na, hol az a szalonna? Jöhetnek a kutyák :)