Kittus2Ugye már 10 éve használom az OpenOffice (Staroffice) programot, így elég pontosan tudom a korlátait. *.doc formátumban csak importálni szoktam (ebben ha csúnya valami, akkor korrigálom) és általában PDF formátumban adom az adatokat az ügyfeleimnek; ha valami egyszerű szöveg van kevés formázással, csak akkor adok *.doc kiterjesztésűt nekik. Ha valamit utánam szerkeszteni szeretnének, akkor a PDF-et Ctrl-A-val és a vágólapról Ctrl-C-vel pakoltatom át velük Word-be; így is elveszít valamit a formázásból, de kevesebbet, mintha én adnék rögtön *.doc formátumot.
A Calc nagyon megbízható, pár évvel korábban volt ilyen általad említett hiba, de most már évek óta nem tapasztaltam. Nem tudja átmenteni a pivot táblát és nem szoktak stimmelni a grafikák; ezeket általában újraszerkesztem. A függvényekkel mostanában nem volt bajom; én csak angol függvény neveket használok. A VBA makrók importja általában megy, exportot meg nem csinálok, rendszerint Basic nélkül oldom meg a feladatokat. Itt gyakran küldök *.xls kiterjesztéssel is anyagokat és régóta nem morogtak emiatt.
A legnagyobb gáz az Impress bemutatókkal szokott lenni, de mostanában az is javult. Import esetén bizony az esetek kb. felében nem szép a képernyő, szerkesztenem kell, hogy élvezhető legyen. Exportálni viszont lehet PowerPoint alá, azt az ügyfeleim elég jól le tudják játszani, ha nem csinálok benne különösebb extrákat. Ehhez általában az alap betűtípusokra kell korlátoznom a tipográfiát.
Ahogy látod, import esetén nekem van dolgom, az ügyfeleimet ez nem érinti. Azt, hogy PDF-ben adok mindent, megszokták. A Calc-ban egyedül a Pivot táblák exportálása hiányzik, de annak a létrehozása annyira egyszerű, hogy átküldök egy képernyő képet és a kontrollerek (csak velük van ilyen bonyolultságú adatcserém) általában maguk létrehozzák azokat, hiszen ők is értenek ehhez. A grafikonokat meg nem viszem túlzásba, inkább csak valamilyen bemutatóba szoktam exportálni azokat, a többiek értsenek a számokból.
A közigazgatásról szóló bemutatót megnéztem. Csak kötelező kormányrendelettel lehetne bevezetni az OO-t és kötelezően ki kellene szedni minden költségvetésből az operációs rendszerekre és általános irodai szoftverekre fordított pénzeket. Ugyancsak kötelezővé kellene tenni a szabványos formátumú adatbekérést és adatforgalmat. Fél évig anyáznának, majd megszoknák az új rendet. A saját cégemben megcsináltam, átéltem, tudom, hogy csak ennyi a folyamat, nem több. Saját célokra az OO tökéletesen elég, csak az M$ konverzió az egyetlen fájó pont. Ehhez viszont rendelet kellene; a legjobb lenne EU szinten.