Éppen az Ubuntu érdekében, egyáltalán a Linux érdekében ez a szösszenet, de ahogy jön írom. Rég nem kellett Linuxos protálra mennem, de most az Ubuntus döntésem miatt Debianról muszály volt. És a gyors talán elhamarkodott? infók alapján képződött ez a bejegyzés.
Bemelegítésként idézet egy másik topicból, de ide írom, mert talán Ubuntus leszek, nem tudom még, de az akartam lenni.
“Mert az ubuntu körül a legnagyobb a hype, a legtöbb linuxra kíváncsi azzal találkozik először, ahhoz képest nagyon úgy néz ki, hogy a legtöbb hibával kiadott disztribúció. Magyarul a fejlesztésével azt érték el, hogy sok leendő linuxos egy bughalmazzal találkozik először és rögtön exlinuxos is lesz.”
“nagy átlagot jelző görbe megindul lefelé (nem látványosan, nagyon enyhe lejtéssel, de észrevehetően). Ebből én azt a következtetést vonom le, hogy kiadáskor sokan kipróbálják az új rendszert, aztán hagyják a fenébe, de közben azért a viszonylag stabil felhasználóbázisból is lassan, de biztosan veszít. „
link: http://itcafe.hu/tema/re_gimp_nelkul_jon_az_uj_ubuntu/hsz_51-100.html
Ubuntu azt mondja ne használd azonnal az új kiadást, de ha jön egy kezdő Linuxus, teljesen evidens, hogy a legfrisebb verzót fogja választani, mint ahogy én is. Ki gondol arra, hogy a stabil magasverzió számú progi alpvető bugokkal produkál.
Ezért írja fenti forumban, hogy exlinuxos lessz. Ráadásul, nem segítséget kap a kezdő Linuxus, mint itt az egyik topicban /volt reklamálás és belerugnak/. Miért lett ideges, mert azt gondolta kezdő lelkesedéssel, hogy “hű micsoda jó lehet ez a linux” –valamiért gondolom én. Aztán kezdi telepíteni és jönnek a gondok a lelkesedés erősen, gyorsan, de biztosan csökken. Aztán amikor nem tudja megoldani /miért tudná kezdő/ a problémáját feljön bosszankodás közepette a megfelelő helyre /ide/ segítsenek. Ekkor kapja meg a fekete levest és lecseszik.
Mindenkit csábít a nagyverzó szám, mint engem is új Ubuntust, és valamikor mindenki az volt. Aki ezt választotta talán szintén látta ezt a gyors iramú “fejlődést?” és ezért jött Ubuntura.
Aztán kiderül, hogy a Debian, a Fedora, RedHat sokkal stabilabb, mint az Ubuntu.
Írják hogy versenyeznek a butolási sebességen. Erre is egyetértek a fenti topicban szólóval, hogy kit érdekel néhány sec. Én is ez eddig Debiant használtam, /Ubuntu alapja/, de azt gondoltam, hogy az Ubuntu nyílván jobb minden szempontból hiszen Debianra épül –az nekem 6 éve úgy muzsikált, egyszer semm nyúltam hozzá- Ubuntu tehát kétszer nagyobb verzószám, következtetés: naná hogy jobb lehet.
Tévedtem!
A Debiant kezdő esetben is könnyebben telepítettem, mint most az Ubuntu 9.10-et, miközben utóbbit látszólag könnyebb telepíteni.
Innét idézet: “Kéne várni még egy hónapot, addigra talán javítva lesznek a kiderült bugok,és ami még fontosabb, lesznek tippek, leírások az orvoslásukra.” Szerintem ha mindenki arra vár, hogy javulnak a bugok, akkor mi a csodából derülne ki, hogy hol vannak a bugok. Azért adnak ki a fejlesztők verziókat, mert szerintük stabil kiadás. A bugok, meg úgy derülnek ki, hogy jönnek az ilyen „tökfejek” magam is, és keressük a választ miért nem megy ez az amaz.
/Megjegyzem szerverről beszélek./ De a hivatkozott topic általában az Ubunturól. Szóval egy kezdő Ubuntust képzeljünk el: Telepítési nehézségek, majd lehurrogás, csalódás. Persze, hogy ki van bukva. Az más kérdés, hogy mondhatná akkor gyerünk vissza az eddigi ismerős rendszerre. De az ember az már csak szubjektív lény marad és mint ilyen nehezen tud tárgyilagos lenni sok esetben, így abba sem, hogy miért kell nem mennie egy 36-szor módosított javított, fejlesztett verziónak. Ne feledjük ma már egy XP sem fagy le és BIZTOSAN INDUL -még ha meglepő is- miközben összesen csak 4-5 kiadás látott napvilágot a win 95-től, mivel az volt a nagy áttörés a piacon. Az hozta a nagyközönséget közel a számítógéphez. Ezt nem lehet nem elvitatni semmiképpen.
Akkor még az sem volt annyira érdekes a kezdőknek /a világnak gyakorlatilag/, hogy elég gyakran leállt. Ismerkedés a számítógéppel címen be lett tudta az ember egy darabig persze.
De azóta elment a tavalyi hó és ma már nem lehet ebben a piaci lehetőségben ilyen bugos rendszert kiadni.
A bizalmat nehéz megszerezni, de könnyű elveszíteni. Fent írták az Ubuntu lefelé lejtő népszerűségét, nem hinném, hogy az Ubuntunak ez lenne a célja, amit felépített, azt leépítse az emberi tényezők figyelmen kívül hagyásával.
Igazat adok annak is, hogy nem kellene erőltetni a féléves kiadási periódusokat, inkább legyen hosszabb idő, de biztos verziókat kapjon a nép. És a nép nyugis lesz. /Független, hogy magam sem szeretem, ha valaki háborog./ Ahogy írják a fenti topicban Én is azért döntöttem az Ubuntu mellett, mert valamiért bizalmat szavztam neki tul a Debianon, verziószámon is, csak hát nem tudtam akkor miért, amire ott részben választ kaptam.
Ugye, hogy értelmetlen maga a kérdés is. Mondjuk ilyen gondom semmilyen programmal nem volt, miközben sok ingyenes volt közötte és kis verzióval. Mert ingyenes és kis verzió, de amit beígértek azt tudja!!
Nincs csalódás, kiábrándulás. Valóban stabil verzió, stabil felhasználó. Ja ha nem felhasználóknak készítik, akkor minek „piacra dobni”, ha meg piacra dobják, akkor meg számítani kell a piac véleményével.
Csak egy butuska fejlesztő nem veszi a jelzéseket, máshelyen ezt külön kérik, mert tudják így lesznek fejlődőképesek, hiszen így tudják mire van a pioacnak igénye. A linux ezért maradt le a windows mögött.
Csak azt sajnálom, hogy egy sokkal jobb sorsra érdemes rendszer és fejlesztői közössége többet profitálhatna /nem anyagi értelembe is/ az igénybe vevők számából is.