Üdv!
Az utóbbi időben egyre többször viselkedik furcsán a Koala. Az egyik és egyben legzavaróbb, az internet kapcsolat váratlan belassulása (percekig csak keresi az oldalt a böngésző, látszólag van kapcsolat, de időtúllépés miatt nem ér el semmit, majd hirtelen helyrejön) és megszakadása; néha csak úgy tudom megoldani, ha lekapcsolom és újrakapcsolódok, de gyakran már ez se jön be, ilyenkor ki kell húznom az ethernet kábelt a gépből, visszadugás után másodpercek alatt helyrejön a kapcsolat. Ugyanez a kapcsolat Windows 7 alatt teljesen stabil.
Ezen kívül felfüggesztés után néha nem ébred fel, csak a winchester pörög veszettül, néha indokolatlanul belassul a rendszer, akadozik még az egér is, olyankor is előjön, ha csak pár porgram fut (aMSN, Firefox és Thunderbird, valamint a "háttérben" még Fusion-Icon, ébresztőóra, Easystroke, Sztakker), és majdnem mindig előjön, ha Thunderbird-del írok levelet. Most, hogy ezt írom, a kurzor is meg-meg akad, néha várnom kell rá, hogy beírja a szöveget, és higgyétek el, nem gépelek olyan gyorsan, mint Carter százados azzal az idegen gyorsító karkötővel a kezén.
A fájlok másolása gyakran belassul, ext4-ről ntfs-re általában 10-12 Mb/s, néha visszazuhan 2-3 Mb/s-ra, pedig semmi nem fogja vissza a gép teljesítményét, ntfs-ről ext4-re érzésre kétszer, háromszor olyan gyorsan indul, mint másik irányba, de fokozatosan lassul, majd 10-12 Mb/s-ra áll be, ext4-ről ext4-re ugyan ez a tapasztalat, a Nautilus elindulására pedig van, hogy egy percet is kell várni, közben pedig erősen dolgozik a winchester. Egyébként minden programom elindulása nehézkes és nem csak az első alkalommal, mint az OpenOffice programok esetén. Windows alatti másolás sebességét is lemérem hamarosan.
Megjegyzem elég sok fájl van a hdd-n jelenleg, lehet, hogy túl töredezettek a partíciók (a legutóbbi információm erről 6,4%-os töredezettség a /home partícióján)?
A memória-gondok is gyakoriak, azzal nem vagyok egyedül, hogy a Firefox alaposan beleharap (ha sokáig fut, felmegy 200-300 MB közé), a flash lejátszásról nem is beszélve.
Néha a videólejátszás is akadozik, nemrég ennek még nyomát se láttam, szintén bekapcsolt Compiz mellett, megjegyzem a vizuális effektek is lelassultak kicsit, glxgears szerint 7200 körül van, ez egy ezres csökkenést jelent úgy, hogy nem volt video driver frissítés.
Ezek a legbosszantóbbak, de akad még olyan biztos, ami most nem jut eszembe.
Nem tudom, mindig itt voltak ezek a hibák, csak eddig valamiért átsiklottam felette, vagy történt valami, egy frissítés, egy hibás program, hardver hiba, ami miatt ezeket tapasztalom?
Megnéztem a rendszerinformációs benchmark-okat, sajnos csak cpu és fpu tesztek voltak, ezek eredményei:
- cpu blowfish: 9,35
- cpu cryptohash: 132,16
- cpu fibonacci: 4,45
- cpu n-queen: 10,53
- fpu fft: 4,17
- fpu raytracing: 7,92
és mind szerint 800 MHz a processzorom órajele. Az FSB tényleg 800 MHz, ezt írná ki? Illetve megbízhatóak ezek a tesztek egyáltalán? Ha igen, van belőlük fájlrendszer és memória vizsgálatra is?
Lehet, hogy újra kéne telepíteni a rendszert? Az Ibex megjelenése óta csak frissítek.
Fölösleges lenne ez a téma indítás? Igazából elbizonytalanodtam mostanában az Ubuntuban. Próbálgattam is más rendszereket, az ArchLinux nagyon megtetszett, de egyetlen frissítéssel elszállt a teljes X és törölni/telepíteni se tudtam semmit, mert ezernyi hibára panaszkodott, fogalmam sem volt, hogy kéne helyreállítani, Ubuntu azért ilyet nem csinált. A Debian nagyon jó volt, bár kicsit nehézkes vele bánni, viszont jóval kisebb a support-ja, mint az Ubuntunak.
Azon gondolkodom, visszaállok Heron-ra, és majd csak Lynx-re frissítek, ezentúl pedig maradok az LTS-eknél. Erről mik a vélemények?
Hardveres téren Intel Core 2 Duo 2 GHz, 2 GB DDR2 memória, 160 GB HDD, ATI Mobility Radeon HD 2400 XT; és persze ez egy notebook.