zsooocIgazad lenne, ha frissen telepített rendszerről beszélsz. Viszont ha a windowst biztonságban akarod tudni, akkor telepítesz antivírust, esetleg tűzfalat, amellett a rendszervédelem, az indexelés, a tempfájlok, meg a lapozófájl szép lassan felemészti a szabad területet, és apróra tördeli a fájlrendszert. És egy-két hónap elteltével megint ott tartasz, hogy három percig indul, és még utána jut eszébe, hogy frissülne a flash, meg a java, meg töltené le az updatet az antivírus, meg a tűzfal is. Ha egy multifunkciós nyomtatót telepítesz, akár akarod, akár nem, telepít mindenféle varázslót, meg monitort, meg bisz-baszt, amiknek akkor is indulni és állandóan futni kell, ha hetekig be se kapcsolod a nyomtatót. (nemrég szörnyűlködtem egy HP nyomtatón, másfél giga körüli szemetet telepít, és vagy öt bejegyzést tesz az autostartba) Szóval mire addig jutsz hogy elcsendesedett a merevlemez, és tied a gépidő hogy csinálhasd, amit akarsz, bőven 5-10 perc is eltelhet. Persze ki lehet ezt gyomlálni, én megteszem, te is megteszed, de akinek azt mondták, hogy a számítógépet csak bekapcsolod és megy, az azt látja, hogy "már megint de dög lassú ez a szar".
Ezalatt az ubuntu a grubtól a készenlétig még mindig egy percen belül jut el, esetleg, az időközben települt frissítéseknek köszönhetően még gyorsult is.
Szóval hasonlítsd össze így:
Windows+Antivírus(pl AVG free)+automatán indul a Live messenger(sose fogom megérteni, de eddig még akárhol láttam, így volt) vs. Ubuntu meg mondjuk bármelyik msn kliens (hamár ). Mindkettőnél bekapcsolt alapszintű tűzfallal, mondjuk három hónap átlagos használat után. Miközben rendszerkarbantartásra mindkét esetben ugyanannyi időt fordítasz (legyen annyi, ami alatt az ubuntu letölti és telepíti a napi frissítéseket :P ). Szerinted melyik lesz a lassabb? ;)
Flash, youtube, hát ez bizony gond. Viszont ha a chrome os elkészül, a google kénytelen lesz valamit kezdeni vele, ha nem akarják beégetni magukat azzal, hogy a saját rendszerükön, a saját böngészőjükben akadozik a saját videómegosztójuk. Szóval flash tekintetében meglátjuk mire jut a google.