[törölve]az első rész helytálló, a második baromság bocsi. csak az első miatt nincsenek linuxos játékok, és ez adódik a programozók, játékfejlesztők alulképzettségéből, hanyagságából és igénytelenségéből.
a játékalkotók zsenik a maguk módján, értenek ahhoz, amihez, de a játékfejlesztést magát nem irányítják. ez, mint minden a pénzemberek zsebében van. azok meg az ms-ében, tisztelet a kivételnek, mint pl. az id-s srácok (quake sorozat, stb.).
a pénzember leossza a lapot a producernek, aki meg ugat a designereknek, artistoknak és a codereknek. az hogy milyen platformú lesz a játék végül az alkalmazott fejlesztőeszközöktől függ elsősorban, az meg a producer és a designer ugatásának az eredménye. egy jó codernek mindegy, az eldolgozik bármivel, legfeljebb utálja... a szar coder meg nem is ért máshoz, csak amit a segge alá raktak. ha ez egy directx framework, akkor ahhoz :(
mivel mindenki kenyeret akar a boltból, végül a végeredmény az, amit a pénzember elvár, aki meg szarik a linuxra, sőt ellene van, lévén az ms-re épülő framework alkalmazásáért talán jutaléka is van, meg egy-két kalap ms részvénye.
a coderek oldaláról nézve, ha a progi kellően strukturált és megfelelően objektumorientált (a megfelelő objektumokkal ;) ), akkor a megjelenítő réteget rohadt egyszerű a gamelogic alatt kicserélni, pár io dolgot meg os hívás logikát rendszerspecifikusra kell szabni a forrásban és ennyi. ezzel is kell persze dolgozni, meg persze érteni is hozzá, de nem annyira nagy durranás a portolás, mint amennyire elnyomják a dolgot. ha gcc-vel dolgozik win alatt is glibc-vel, akkor eleve egyszerűbb. na meg gondoljatok bele, ha a bsd alapú mac-ekre (ami már elég közel áll a linuxhoz) sok szoftver meg játék kijön, akkor meddig tartana ugyanezeket linuxra is tovább portolni? és meddig tartana a linuxengine-t a windows-os telepítő mellé odatenni egy loki setuppal? elárulom semeddig... ez politika, és pénzharc, semmi köze a linux képességeihez (jó a nyomorék audio stack az probléma, de nem megoldhatatlan, főleg ha a pulse kinövi magát). így már máshogy látjátok a dolgot, én pl. ezért se vagyok hajlandó egyetlen winen futó játékért sem pénzt kiadni, ellenben több alkalommal vettem letölthető linuxos játékot (pl. Machinarium ami ugyan flash alapú, viszont linux win és mac környezethez igazított begyógyított flash motorral szállítják)