Üdvözletem minden kedves fórumozónak. Boldog Új Évet kívánok!
Bizonyára emlékeztek - legalábbis azok, akik a Karmic Kolala megjelenése után jelzett problémáimra meglehetősen indulatosan reagáltak - nevezetesen, hogy Karmic Koala alatt nálam akadozott a hang lejátszás, ami miatt botrányosnak minősítettem a Karmic hanglejátszási lehetőségeit.
Anélkül, hogy visszatérnék erre a minősítésemre, szeretnék beszámolni az eddigi tapasztalataimról.
Sajnálattal kell leírnom, hogy az általam jelzett problémák a mai napig nem oldódtak meg. Bármilyen lejátszó programmal próbálok lejátszani mp3-as vagy ogg hangfájlt, a lejátszás során egyszerre véletlenszerű helyen elkezd akadni a hang, ha a lejátszó rendelkezik folyamatsávval, azon látható, hogy a sáv mozgása felgyorsul, kiszalad a lejátszás végére. Ezzel párhuzamosan a processzor terhelése 100%-ra ugrik fel, és a szám lejátszása megszakad.
Ugyanez a helyzet a Linux Mint 8 Helena alatt is, bár abban reménykedtem, hogy ez a disztro megoldja a problémámat. Sajnos, minden eddig kipróbált leszármazott - Linux Mint 8 Helena, magyarubi 9.10, SuperOS 9.10, ugyanezt a hibajelenséget produkálja.
Semmilyen hibaüzenet nem jelenik meg, kivéve, ha mplayerrel játszom le hangfájlt. Ekkor a fájl lejátszásának kezdetén (ha terminálból indítom az mplayert) jelenik meg az alábbi hibaüzenet:
"[pulse] working around probably broken pause functionality,
see http://www.pulseaudio.org/ticket/440
waitpid(): No child processes
AO: [pulse] Init failed: Internal error
Failed to initialize audio driver 'pulse'"
A pulse problémára utaló hibaüzenet egyedül az mplayerrel való lejátszáskor jelenik meg, viszont az eredetileg jelzett probléma mindegyik lejátszónál jelentkezik.
A http://www.pulseaudio.org/ticket/440 címtől megpróbáltam végigkövetni a megoldást, de számomra érthetetlen.
Végül feladtam, és telepítettem a Karmic Koala xfce4-es disztrót, amelyben a jelzett probléma megszűnt. Viszont jelentkezett helyette más probléma. A gnome és a KDE alatt a billentyűzetemen lévő multimédiás gombok (Némítás, hangerő fel, hangerő le) működnek, xfce4 alatt sajnos nem. Ezekhez a multimédiás billentyűkhöz: XF86AudioMute, XF86AudioRaiseVolume, XF86AudioLoverVolume hozzá annak rendelve keycode-ok, ezt kiolvashatom az xev programmal, vagy az xbindkeys-config programmal (én már évek óta az xbindkeys-t használom), csak épp azt nem sikerült kiderítenem, mit vezérelnek ezekkel a gombokkal. Az xfce4-mixer és a külön feltelepített gnome-alsamixer a fentiekkel nem vezérelhető.
Tudna valaki segíteni, hogyan tudnám elérni, hogy a Karmic Koala Xfce4 verzióban a jelzett három multimédiás gombbal képes legyek a hangerőt növelni, csökkenteni, vagy némítani? Mit kellene vezéreljenek ezek a gombok?
Tisztelettel,
Fazakas Albert