GömböcHelló Gömböc!
Sajnos, azt kell mondjam - bármennyire is nekem fognak sokan ugrani - hogy a 9.10-et nem lett volna szabad kiadni. Úgy rossz, ahogy van. Szeretnék utalni a telepítés során elénk tűnő marketing-üzenetekre, amelyek állításait a valóság nem támasztja alá. Ha én egy egyszerű felhasználó vagyok, aki éppen most próbálja ki először a Linux-t (ezen belül az Ubuntut), akkor ezzel a disztribúcióval sikerült teljes egészében egyszer és mindenkorra elriasztani a Linuxtól.
Ahogy már sokszor írtam, én 13. éve használom a Linux valamelyik verzióját, de ennyire alkalmatlan kiadást, mint a 9.10-es, még nem éltem.
No mindegy. Végül telepítettem egy Linux Mint 8 Helena-t, teljesen legyalultam a pulseaudio-t, helyette telepítettem a gstreamer0.10-alsa-t és a gnome-alsamixert. Ennek eredményeként megszűntek vezérelni a multimédiás gombjaim, nevezetesen az XF80AudioMute, az XF86AudioLowerVolume és az XF86AudioRaiseVolume, amelyek pulseaudioval még működtek. Emellett most a hanglejátszás eddigi problémái megszűntek, helyettük van más: mp3 vagy ogg lejátszásnál véletlenszerűen kimarad egy-egy rövidebb-hosszabb szakasz, kb. úgy, mint régi lemezes lejátszásnál ha egy-egy barázdán átugrott a tű, és egy barázda hangrésze egyszerűen kimaradt. Fantasztikusan bosszantó.
A másik, hogy a feltelepített Skype video megjelenítése csak akkor működik, ha így indítom a Skype-ot: LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype. Azt sem fogadom el, hogy enélkül a Skype videotesztje csak teleszemetelt, a szivárvány minden színében játszó tesztablakot jelenít meg. Mivel én súlyos mozgássérültként egy idősek otthonában lakom, és számomra az egyetlen normális elfoglaltság a számítógép multimédiás lehetőségeinek és az Internet böngészési és kommunikációs lehetőségeinek kihasználása, azt hiszem érthető, hogy nem vagyok boldog attól a minőségtől, amit a 9.10-es nyújt.
Még az a szerencse, hogy van még a gépemen néhány másik partíció, azokon néhány 9.04 és azok leszármazottai, amelyeket az elmúlt 7-8 hónap alatt sikerült rendesen meghegesztenem, ezért voltaképpen veszteség nem ér, csak bosszúság.
Mivel rendszeresen olvasom az Ubuntu Forums és a Linux Mint Forums topic-jait, látom, hogy nem én vagyok az egyetlen elégedetlen felhasználó, ami a 9.10-es multimédiás lehetőségeit illeti.
Persze, lehet, hogy majd a 10.04-es orvosolja a jelzett problémákat, de én ebben már - a korábbi disztribúciókkal szerzett tapasztalataimból kiindulva - nemigen bízom.
Hát itt tartok most.
Fazakas Albert