Nincs semmi gond azzal, hogy van véleményed. Amiben talán igazuk van a "kollegáknak", hogy emiatt nem kellett volna új blogot készíteni, mert nagyon sok van ezzel kapcsolatosan.
Ha megengedsz néhány észrevételt...
...a magam részére itthon 9.10/KDE4-et használok. Első alkalommal mindig livecd-ről telepítek. Sosem frissítem a rendszert, mert korábban nem lett mindig 100%-os, ezért nem bízok ebben a lehetőségben. A vasamban nincs változás már évek óta, ezért a kiadások különbségei szembetűnőek. A Karmic/KDE4/LiveCD-s telepítés sajnos nem lett tökéletes. Számítottam rá, mert már Jaunty-val sem lett 100-as. 1 nap használat után már gyakran megjelentek a KDE-s hibaüzenetek, és igencsak lelassult az egész rendszer. Igaz volt ez 9.04-re és 9.10-re is. No, de semmi gond, mert én nem is vagyok nagy híve a livecd-s telepítésnek, hanem inkább a netinstall-osnak. Tehát lehúztam mindent a netről és érdekes módon nincsenek soha! semmilyen hibaüzenetek, lassulás, programnemindulások, stb. Érdekes.
Munkahelyemen a gépem silány erőnléte miatt, és egyéb érthetetlen okok miatt a Gnome jobban teljesít, mint a KDE4 (otthon az erősebb gépen pont fordítva van :D ). Ez is érdekes. Nos, telepítettem a Karmic/Gnome/LiveCD-t (előtte a Jaunty volt fent). Már a grub2 kiakasztott. Mire megjelent, megőszültem. Azután indult a rendszer, de meddig...?!? Sajnos nem vettem észre semmit sem abból az újításból, miszerint gyorsabb lesz az indulás. Itt inkább sokkal lassabb lett. Nem tetszett az loginscreen sem. Felállt a rendszer. Nem szoktam semmilyen vizuális effektet használni, de még így is olyan lassan működött minden, hogy elkezdtem megbánni a cserét. Következő probléma volt, hogy nem tudtam az addig kifogástalanul működő internetkapcsolatot beüzemelni. Nesze neked munka, mert ide a hálózat és a net kell! Nyomtatómat beüzemelni, áááááááááááá?!? A megújult és jobb design nem tudott arra bírni, hogy ne gyaluljam le a "macit". Vissza a Jaunty-t, és újra jó és szép minden.
Az otthoni masinámon is ugyanez történt. Még szerencse (számomra), hogy KDE user/kedvelő vagyok, így nem bánt a dolog. A munkahelyemen meg nem sok lehetőségem van választani a fentebb említett okok miatt.
Amit viszont nem értek meg, hogy miért keverik a userek a QT-s alkalmazásokat a GTK-val, és fordítva, hiszen van minden platformon sok jó alternatíva. Az SMPlayer nagyon jó, de semmi sem indokolja a használatát Gnome-ban. Helyette ott van az MPlayer, Gnome-MPlayer, amik ugyanazokat a funkciókat ellátják. A K3b valóban az egyik legjobb író alkalmazás, de a Brasero sem rosszabb. Ráadásul ezek mind natívan futnak a saját környezetükben, hibátlanul. Sosem voltam híve a "kavarásnak". Persze ez mindenkinek szívügye, hogy mit és hogy használ. Én szeretem a törvényszerűségeket, mert azok biztosítják a stabilitást.
Egyszóval a Karmic/KDE4.3.4/Netinstall trió tökéletesen működik nálam.
Utoljára a vasam részletei, hátha valakinek hasznos lesz az infó. Íme az "őskövületem":
- Abit AN7
- AMD 3000+(Barton)
- 3x512MB Kingmax RAM
- Leadtek GF6600TD 128/128
- Leadtek VC100XP digitalizáló kártya
- SB Live 5.1
- 120GB Samsung+40GB Maxtor