Akkor nézzük reálisan a dolgokat: a netkávézók nagy többségben valószínűleg kifizetik a sarcot, mivel fogalmuk sincs az alternatívákról, viszont működő gépekre szükségük van. Ez plusz bevételt jelent a Microsoftnak, így lesz pénz a Windows 8-ra, vagy valami újabb felesleges, ámde csillivilli wanna-termékre, ezzel erősítve saját helyzetét a piacon, valamint növelve részesedését.
Akik nem fizetik a sarcot, azok vagy feladják a netezési lehetőséget, vagy linux után néznek. Ámde sokan lesznek, akik a linux látványától a netkávézókban elrettennek, mert nem ismerik.
Akkor lássuk a konzekvenciákat: A MS helyzete javul. Több pénz, nagyobb szelet a piac tortájából. Ellenben a linux ismert lesz, és ezzel együtt óhatatlanul sokak által utált, mert nem ismerik és félnek tőle: "Láttam abban az étteremben, az nem windóz volt, hanem valami más, inkább oda se ültem.", vagy rosszabb esetben "láttam, ki akartam próbálni, de nem vitte a youtubeot, a net is szakadozott, meg ki is lépett valami parancssorba, úgyhogy hagytam a francba." Tehát ezek a vendéglátóipari egységek ilyen esetekben jelentős bevételtől esnek el, ami ugyancsak arra ösztönzi őket, hogy fizessék a MS-sarcot.
Viszont elképzelhető, hogy sokakat pont ez fog valami linux-disztribúció felé vonzani, mert látták abban netkávézóban, és jobban tetszett nekik. Összességében tehát véleményem szerint ez az egész ügy a MS érdekeit szolgálja, a linuxok részesedésnövekedése elenyésző lesz. Ezzel tehát ellent mondok a topicindítónak: szerintem inkább a Redmondi cégnek esély a dolog, és a linux szempontjából nem épp előnyös döntés.