Szevasztok! Van a gépemben 2Gb memória és azt figyeltem meg, hogy szinte sohasem haszálok többet mint 700 - 800 Mb. Nincs valamilyen okos megoldás arra , hogy valahogy mégis csak használva legyen. Ha már ott van. Olyasmire gondolok, hogy ha elindítok egy alkalmazást majd bezárom utána mondjuk 30 percig bent maradjon a memóriában. Így nem kell újból merevlemezről betölteni hamegint elindítom. De ha van más ötlet... swap már rég nincs. Köszi!
"Túl sok" RAM
Szia! Szerintem ennek örülni kell, gondolj azokra a felhasználókra, akiknek csak 500Mb, vagy 1 Gb RAM-ja van. Ha nagyon zavar, akkor telepíts egy Windows Xp-t és rögtön nem lesz olyan sok a szabad memóriád! :-)
Én pedig Ubuntura szeretnék kékhalált, gyerekkorom óta úgy hozzánőtt a szívemhez :)
Lemezgyorstárazásra alapbeállításban használja a rendszer a szabad memóriát. (Az én asztali gépen például éppen 1791 MiB-ot.)
Subscribe, ez engem is érdekel. Nekem egy RAMcsere folytán 2,5 giga RAMom lett, amiből akárhogy izzasztottam a gépet, még nem sikerült 35%-os kihasználtság felé menni, mert előbb fagyott ki az egész. Viszon nekem a swapot se akaródzik használni, az is ilyen 5%-os kihasználtság mellett szokott futni, viszont akkor nem értem hogy mi értelme.
Ramból sosem elég én aztmondom, a Imac-okban van 4-8 GB Ram is a Mac Proba meg 32 GB, valami filmszerkeztővel kitudod használni tuti :)
Backxide+1 Sosem elég. :) Javaslom, hogy futtass virtuális gépben XP-t! Adj neki 1 gb ramot, és minden finom lesz. :)
Ha bőven el vagy látva RAM-mal akkor egy egyszerű módszerrel el lehet venni az Ubi kedvét a swapolástól. http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=1255511&postcount=43 Röviden: sudo gedit /etc/sysctl.conf Megkeresed a 'vm.swappiness' kezdetű sort, és így átírod : vm.swappiness=0 Reboot. Ezzel a swapolási hajlandóság a nullára csökken, minden a memóriában marad. A swap területet ne szüntesd meg, mert nem fogsz tudni hibernálni.
KálmánbátyámÉn nem is használok swapot. Még a területet sem hoztam létre. Évek óta az Ubuntuk egymást követő változatai után sem volt memória gondom. Ezért az egyik telepítésnél már létre sem hoztam. Annyit szeretnék elérni, hogy gyakorlatilag minden maradjon a memóriában addig amíg mondjuk nem lessz 90% -os a kihasználtság... Csomószor előfordul, hogy bezárok egy programot majd 10 perc mulva megint elindítom és látom, hogymegint vissza kell töltenie.
kalviNo hát erre jó ez a kis trükk. Aztán még megpróbálhatod a preload nevű kis progit feltenni, ez memóriába elötölti, benntartja a használt alkalmazásokat. Vagy , és itt fontos a VAGY, a readahead-ot is beállíthatod. Ha 9.10-esed van akkor nem kell, helyből megy rajta a sreadahead. Ezek már bootolás közben töltögetnek... A reakcióidőt, amit észlelsz , lehet még csökkenteni a frekvencia-scaling (nem tom magyarul hogyan van) piszkálásával.
Kálmánbátyámmegnézem, köszi
Bedobom, hátha valakikinek van még ötlete...
[törölve]
Ne haragudj, de erre nem tudok mit mondani :D
kalviPróbáld meg pl. a Vistát. Azért eszik annyi RAMot alap/üresjáraton (nekem a felét annak, mint ami van), mert elvileg annyi cuccot a memóriába tart betöltve, a legtöbbet használtakat. (Itt kérdezném meg, hogy ez vajon az én szokásaim alapján dönti el a rendszer, vagy Redmondban állították be mik legyen előtöltve? Mert az első bekapcsolástól kezdve a Vista 1GB RAMot lezabál nekem és nem gyorsabb mint az Ubuntu, mikor megnyitom a szokásos/legtöbbször általam használt dolgokat-MSN például 20-30 másodperc mire felbukkan az ablak, hogy beírhassam az adataimat. Pedig csak gondolták Redmondban, hogy ha már Wint használ valaki, akkor MSN-t fog rajta tolni. De le váltom azt is, mondjuk Win alatt nem megyek amúgy netre, csak igen-kivételes alkalmakkor.) Bocs a zárójeles hosszabb lett. De mostanság ilyeneken töprengek. :D