Sziasztok!
Leírom, hogy mi a gond, nekem már semmi ötletem sincsen!
Van egy gépem az alábbi konfiggal:
Alaplap: Gigabyte G31M-ES2L rev1.1
RAM: 2GB 800Mhz (2x1GB) KingMax
HDD: 320 GB Samsung (50 GB és 260GB partíciókkal)
ODD: Pioneer DVR-216 DVD-RW
VGA: Gigabyte nVidia 9600GT 512MB rev3. legújabb Driver / Ati X1600 legújabb driverrel
Monitor : LG W1941S 1360*768@60Hz
Rendszer: Windows 7 x86
TV-kártya: Leadtek WinFast DTV1800H (CD audio kábellel az alaplapra kötve a hangja)
A probléma (egy programmal szemléltetem, hátha segít):
Van egy játékom, a neve: 18 Wheels of Steel : Extreme Trucker, amolyan kamionos téma, a gyerek meg van bolondulva érte. (nem telepítős, csak felmásolom lemezről aztán már indulhat is).
Egy ideje azt vettem észre, hogy a játék elindul a megszokott beállításokkal a 9600GT-n (minden maxon, OpenGL verzióban), viszont az első "pályán" kb 1 perc után (Ha valaki ismeri, akkor a legelső két küldetés körül a kamionos és nem a hókotró teherautós pályán az első nagy balos kanyarnál) el kezd szépen lassan szaggatni a játék és onnantól kezdve csak akkor hagyja abba, ha megállok. Ha elindul a kamion, szaggat tovább.
Visszavettem a beállításokat teljesen minimumra, próbáltam DirectX alatt is, mindig ennél a kanyarnál kezdődik a gond. Lehet, hogy hülyén hangzik, de nagyon idegesítő, főleg mivel nem csak ennél a játéknál csinálja az akadozást, hanem az összesnél.
Újratelepítettem az egész gépet, letöltöttem a legfrissebb drivert mindenhez (alaplap chipset, LAN, Audio, VGA, TV tuner), mégis ezt csinálja, folyamatosan. Ezt tetézi még azzal, hogy a Win 7 kék halállal indul, és a szöveg szerint a VGA kártya driver okozza a gondot.
Gondtam egyet, kiszedtem, és betettem a gépbe az X1600-as Ati kártyát, de ott is pontosan ugyanúgy kezd el akadni beállítástól függetlenül, mint a 9600GT-nél.
Arra gondoltam, hogy talán a partíciók miatt lehet (a nagyobb partícióra telepítem/másolom a játékokat, a rendszerpartíció csak a Win 7-é), hogy túl sokszor zsugorítottam a nagyobb partíciót hogy legyen hely az (K)Ubuntunak, de volt, hogy kellett a hely, ezért visszaraktam (kötet kiterjesztéssel majd MBR visszaállításával).
Viszont érdekes, hogy ma délután már egyáltalán nem indult el a gép a 9600GT-vel, nagy fekete képernyő, és onnan vettem észre, hogy valami mégis van a "háttérben", mert "dolgozott a gép ezerrel". Átdugtam a monitort az alaplapi (Intel GMA X3100) VGA-ba, és hopp, az Ubuntu hibaüzenete fogadott, hogy az xconf-ot nem tudja betölteni, ezért csökkentett grafikus módba váltott.
Pár újraindítás meg 9600GT ki és berakás után végül újra észrevette, hogy van PCI-E kártya a gépben, természetesen kékhalál kíséretében elindult. Gondoltam akkor erről ennyit, eltávolítottam a 9600GT meghajtóprogramját Win alatt, aztán betettem a káryta helyére az X1600-ot és telepítettem a megfelelő drivert hozzá.
Ekkor estem pofára, mert a játék ugyanott kezdett el akadni, mint a másik kártya esetében.
Sajnos nem csak ezzel a játékkal, hanem az eddigi összessel gond van. Mindegyik akadozik, "sercegve húzódik a hang" is. (hozzáteszem még egyszer: a legfrissebb driver van felrakva mindenhez).
Ubuntu alatt is csinált olyat, hogy a bejelentkezési képernyő úgy jelent meg, mint kb a TV-ken látható "hangyaháború" műsorzárás után. 2-3 újraindítás után már működött.
Ugyanezt a hibát produkálja a gép egyébként XP SP3 és Vista SP2 alatt is, tehát ez a kamionos, meg jó pár egyéb játék akad, holott ha akadt volna amikor megszereztem, meg sem tartottam volna őket. Tisztában vagyok a gép "erejével", meg hogy mit bír. Ezeket csont nélkül vinnie kellene (gáz, hogy a Need for Speed Underground 1 is akadozik full beállításokkal 1024*768 alatt, eddig ez sem csinálta).
Ha valakinek van bármilyen ötlete, vagy hogy mivel lehetne tesztelni hogy kiderüljön, hogy a hibát mi okozza, az kérem írja meg. Már jeleztem a pcx.hu-nak a hibát, mivel ott vettem a gépet, de az a gyanúm, hogy nem (csak) a 9600GT a ludas, hanem van itt még valami más is.
Elnézést kérek mindenkitől a kissé ostoba témáért, de fontos lenne, mert a gyerek kiakaszt, se tv-zni, se kubuntuzni nem tudok nyugodtan ha bármelyik pillanatban rámszakad a gép.
Ja!
Ubuntu alatt többször kiakadtak programok, játékok (Warsow, Tux Racer, Open Arena, Szoftver Center, Synaptic), legtöbbször kilépéskor "megfagytak". Csak a restart segített, semmire sem reagált.
Azért kellenének tippek, hogy ki mire gyanakszik, mert lehet, hogy a VGA kártya helyett mennie kellene az egész gépnek.
A hozzászólókat kérem, hogy ne az oprendszert hibáztassák, mivel Ubuntu alatt is fagyasztott a gép.
Holnap próbaképpen leformázom az egészet teljesen, megszüntetem a partíciókat, aztán Win 7 fel 9600GT-vel és a legújabb driverekkel, aztán meglátom. De szerintem ebből minimum 1 hét Kubuntu és gép mentes rabság lesz. Vagy több...
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
Na még egy információ, mert ezt "elfelejtettem"!
Ubuntu 9.10 és Windows 7 esetében is tapasztaltam, hogy készenléti (vagy sleep) állapotból nem hajlandó felébredni egyik sem.
Elkezd betölteni mindkettő, majd nem történik semmi, a képernyőn sem mutat semmit, bár láthatóan lenne jel, mivel a monitor is "felébred".
Most fogom futtatni a lemezellenőrzést Win 7 újraindítás után, majd csinálok egy memóriatesztet LiveCD-vel. Az eredményekkel hamarosan jelentkezem.