lujosNekem ez a hozzáállás furi. A linux számomra mindig arról szólt hogy összerakjam szétszedjem a rendszert úgy, ahogy az nekem épp megfelel, vagy épp kipróbáljak egy általam még nem ismert panelt, widgetet, stb. nem pedig arról, hogy ha vmi nem műxene, akkor kit okolhassak. Ezen rakosgatások/próbálkozások alkalmával találtam olyan összeállítást, ami a mi kis családunk igényeit kielégíti. Párom gépén 8.04 megjelenése óta van Ubuntu és ezen idő alatt kétszer kellett nekem beavatkoznom a gépén. Egyszer egy video drivert kellett újrakonfoltatni, egyszer pedig amikor upgradeltem 10.04-re a gépét.
Nekem a linux azt jelenti, hogy a gépem a saját elképzeléseimnek megfelelően működjön és nem pedig azt, hogy a gépem mondja meg nekem hogy mit akarjak kezdeni vele.
Egyszóval az egység sugarú júzerektől megkérdezném, hogy miért migrál(t) linuxra ha neki múködj a filozófiája? Nyilvánvaló, hogy az ilyen emberkéknek nem való semmilyen linux, vagy ha mégis erre "kényszerítik" őket, akkor nekik erősen javallott a gép mellé egy linux admin is, aki a gép OS-ét felépíti/karban tartja.
Ami a felsorolt hibákat illeti nem igazán tudok neked segíteni. Én egyik jelenséggel sem találkoztam még. Magánemberként csak néhány gépen (kb 15-20) próbáltam ki vmilyen linuxot, de azokon nem igazán akadtam bele nagyobb problémába.
Csomagkezelő csak az esszenciális csomagokat ellenőrzi és arra írja ki, hogy ok vagy nem. Ettől még a -dev csomagok és az ajánlott csomagok között is lehetnek hunyók, amelyek nélkül nem feltétlen indul el egy progi.
A doksi pedig azoknak szól, akik épp áttérni szándékoznak Ubuntura. Egyszerű iránymutatást nyújt arról, hogy a legfontosabb alap dolgokat merre leli, minek érdemes jobban utána nézni. Nyilván eszembe se jutna a doksiban keresni egy adott speciális HW probléma megoldását, hisz nem arra készült.
Ps.: Ha sok natív progi nem indul el a gépeden akkor eléggé valószínű, hogy vmilyen rendszerbeállításod nem megfelelő, ne adj isten hw hibád van kialakulóban.