nightwalkerSzia!
Nekem különösebb gondom nem volt a Windows-al, pedíg nekem Windows Vista 64bit volt a gépemen sokáig (eredeti!), csak pár apróság.
- Telepített méretéhez képest kb. a duplájára hízott, (tudom, a rendszer visszaállítási pontokat meg egyéb "nyalánkságokat" ki lehet kapcsolni, de nekem azért volt, hogy használnom kellett...), a frissítések nagyon lassan jöttek le (pedíg 20 Mb/s es netem volt), és egy ilyen frissítési procedúra eltartott vagy 1-2 órát. "Kérem ne kapcsolja ki a gépet, frisítéseket telepít". Feltette, elindult, megint talált párat stb...
- A videókártya driver telepítés/frissítés előtt rendszervisszaállítási pont+imátkozás :) , NÁLAM 2* halt meg a gyári drivertől a gép, pedíg nvidia 8600gt-m van.
- Vettem pár játékot hozzá, és valamiért időszakosan belassult a játék, pedíg a gépnek "röhögve" el kellett volna vinnie. Nálam a "csicsa" nem is volt a rendszer része, mivel home basic verzió nem tartalmazta az aero felületet.
- A webkamera attól függően, hogy melyik usb bemenetbe dugtam fekete-fehér v. színes képet adott.
kb. ennyi, de amúgy szépen futott.
Aztán felraktam virtualboxot, és elkezdtem nézegetni a linuxokat. Suse, Mandriva, Fedora, Uhu, Mint, Ubuntu, Kiwi...
Megtetszett az Ubuntu (megint, azért régebbóta szemezgettem már a linuxal (bár net akkor még nem volt nálam); egy régebbi gépen már volt fent élesben a suse 7.1. Az nem jött be, Mandrake: ott a kodek telepítésével voltak gondjaim, ubuntu 4.10 ugyanaz a probléma mint a Mandrake-nél), felment a Wista mellé a LinuxMint, de az gyorsan lejött mert kijött a következő verzió és az LM nem ajánlja a frissítést, csak a tiszta telepítést. Úgyhogy Ubuntu 8.10+Kiwi ppa és mindenki boldog. Minden ment elsőre emlékeim szerint.
Egy-két hét használat után vmiért visszaléptem egy kicsit a Vista-hoz, és kb. 2 óráig nem tudtam használni a gépet a frissítések miatt (én mindíg felraktam őket). " óra után mérgembe reseteltem egyett, Ubuntu alól leszedtem a frissen kijött 9.04-est, és újraraktam az egész gépet most már ext4-re rakva az egész winyót. Nagyon jól elvoltunk vele (én és a feleségem), még az ő kis laptopjára is felment a 9.04. Az enyémen azóta egy grub "buherálást" követően 10.04 került (mivel elszúrtam, és leírások alapján se tudtam visszaállíteni: tudom béna vagyok!), és azóta is jól elvagyunk, feleségem gépén még mindíg a 9.04 csak azóta a gnome felületről átraktam lxde-re mert úgy gyorsabb a kis gép.
Nem mondom, hogy nem gondolkoztam néha egy Windows vásárlásán, mivel néhány program sajnos nem fut linux alatt; erre nagyon jó péda a samsung kies, amit az istenért se tudok életre kelteni :(
De megláttam ezeket:
http://www.argep.hu/popup.asp?pid=140671176&pnr=10001&foto=1
http://www.argep.hu/popup.asp?pid=132545131&pnr=10001&foto=1
Nem vagyok jómódú ember, úgyhogy gyorsan visszakoztam, warezolnni pedíg nem akarok.
Ennyiből már a közeli használt alkatrészekkel, és gépekkel is foglalkozó boltban, egy számomra nagyon jó konfigurációt veszek monitorral, billentyűzettel, egérrel, hangszóróval, stb. Sőt még a boltban is Ubuntuval előtelepítetten kapnám meg :)
Úgyhogy maradok a Linuxoknál, olvasgatok tanulgatok inkább, és rájövök szép lassan hogy jól megvagyunk így is; mivel M$-en túl is van működö számítástechnikai alternatíva, ami még nem is gatyásít le.
Boics a hosszú irományért, így sikerült.
B2man