Ennyivel később: 13 nap

Kerestem fórum témákat, hogy hova írjak köszönetet. Végül ezt találtam. Szóval szeretnék köszönetet mondani minden fejlesztőnek, akinek köze van a népszerű ubuntu egyre jobbá csiszolásához. Az utolsó frissítéssel már sokadszor húznak ki a "sz@rból". Én nem is értem, hogy csinálják!? Ha valamit -véletlen- kitörlök, elszúrok, elrontok, a következő frissítéssel rendbe teszi a rendszeremet. 1szóval: KÖSZÖNÖM! :D

Ennyivel később: egy hónap

Mondjuk én kb. 15 éve az ms termékeket használok kezdve dos most pedig a laptopomhoz a vista. Nem értem minek erőltetni a gyengébb laptopokhoz a vista-t nekem olyan szinten lassú volt, hogy nem volt kedvem használni a gépet de a melóhoz kellet hisz a programok amiket használtunk persze windows-ba volt csak hajlandó menni. De ebbe az évbe ezzel nem kell már törődnöm más a munkám és most végre hódolhatok annak, hogy meg ismerjem a linux-ot. Be kell valljam nem könnyű az átállás bár az Ubuntu szerintem az egyik leg felhasználó barátabb disztribúció. Az alaprendszer feltelepítése nem nagy ügy tényleg semmivel nem bonyolultabb dolog mint windows-t telepíteni. Viszont ha valami nem működik pl.: egy hardver nem megy akkor buherálni kell a neten rendesen. Gondolom ez tartja vissza a többi embert mert más felfogás tényleg de sikerült a wifi-t megcsinálnom persze nagyon sok utána olvasás után, de jó érzés volt utána sikerült. A többi ember azt mondta a meló helyen minek kínlódsz vele ott a vista meg a driver lemez és kész. De amikor megmutattam nekik, hogy milyen szellemes megoldások vannak linux-ba leeset azért egy két emberkének az álla. Most már nem adom fel emlékszem a windows mellett is rengeteget ültem és kínlódtam már régóta szemezgetem az Ubuntu-val nagyszerű rendszer és nagyszerű közösség . A programokat és parancsokat szokni kell rengeteget tanulni de sebaj még kb. 1 hónapja használom és már közel se vagyok olyan elveszett mint kezdetbe. Szóval remélem a linux egyre nagyobb teret hódít majd és az emberek rájönnek a csillogás nem minden. Egyébként a linux-ot barátom mutatta meg és bátorított, hogy használjam mit mondjak nem bántam meg.

Nekem egy barátom száján csúszott ki ez a distro név, és amikor utána néztem, akkor megláttam a beryl-t :) hát előtte is linuxoztam, de csak ritkán nah ubi-ba beleszerettem:D aztán felraktam valami nem működött letöröltem. 1 hét áhh megint meg kéne nézni :) megnéztem megoldottam aztán így folyamatosan mikor ráuntam a windows-ra meg a driverekkel való kényelmetlen játszadozással, meg hogy a driverek fele helyett vírust találok csak mert logitech nem támogatja már a webcamot stb...akkor felraktam ubi-t mindíg :) Aztán 1 évig hagytam ülni, jött a compiz fusion és akkor megint ránéztem és pár hónapra feltettem, de sajnos játszásra nem volt nekem jó, meg msn-re... ez a 2 eléggé kitölti a szabadidőmet, szóval vista tértem. Most meg szerintem tönkrement a telepítő dvd-m, mert nehézkesen bootol, és eléggé lassú a telepítés, pedig megint azt akarok felrakni most huzamosabb időre, mert mit ne mondjak kipróbáltam ezt a 'vindózhetet' és egyből írtam nekik a reportot, h csinálják már meg azt a hülye new folder menüpontot ne kelljen hozzá az almenüből kiválasztani -.- többéves gondom Windowssal... Meg az a superbar :X ...

Sziasztok! Én is nagy xp user voltam de az évek alatt nagyon megutáltam...A sok újratelepítés; vírusirtás; és mindent csak pénzért elven működése... Már rég hallottam arról hogy a linux alapú rendszerek nagyon jók és jobbak mint a microsoftos cuccok... De fogalmam se volt arról hogy teljesen ingyenes sőt hogy ingyen letöltés mellett még meg is rendelhetem és ingyen kihozzák és még a lemez sem kerül semmibe... Erre az egyik tanárom hívta fel a figyelmem és segítségével kb egy hónapja meg rendeltem egy desktop verziót pár napja kihozták és most már azt használom nagyon bejön minden ami a linuxal és az ubuntuval kapcsolatos maga közösség ami segít ha baj van (perceken belül) az hogy minden ami csak kelhet meg van linuxra is írva és ingyen letölthetem a csomagkezelővel így még a keresgéléssel sem kell foglalkoznom:) csak elindítom a kezelőt és ennyi! De a legjobb az egészben hogy a linux egy életérzés! Nos a lényeg hogy a Linux vs. Xp harcban nálam a Linux győzött!!! Nagyon szeretem!

+ Véletlen lenne hogy a világ szervereken is Linux fut?! :)

Ha netán valaki feljelent hogy felnégyelted a családot és elástad kertben kinevetik a rendőrök és haza küldik pihenni. Ellenben ha azt mondja hogy látott nálad 1 másolt lemezt másnap berúgják hajnalban az ajtót és lefoglalják a gépedet. Persze ha nem találnak rajta semmit addig vakarásznak míg ki nem fizettetik a szakértő díját még ha minden jogtiszta is. Miután sajnos nem egy ilyen rémtörténetet ismerek azt gondoltam váltok. Kerestem 1 rendszert ami kellőképpen tud titkot tartani. Megtaláltam linux a neve. Most ha a gépem kikapcsolom titkosított partíciók és jelszavak fogadják az idegent. Engem ez megnyugtat persze nem bűnözésre használom a gépem de szeretek nyugodtan aludni. Ti hogyan gondoljátok ? Egyúttal kérdezem hozzáértőktől tényleg biztonságban vannak személyes adataink ?

Kezdet C64, még az általános végén, szakmunkás elején (utóbbiban azon oktattak minket). 8 év szünet. Későbbi pályafutásom: 2000 vége körül akkori munkahelyemre hoztak egy gépet darabokban, hogy most menniük kell, de legközelebb összerakjék és megmutatják mi merre van rajta... Nem volt vevő, bedugtam minden csatlakozót oda ahonnan nem esik ki, majd on. Indult valami windows de már nem emlékszem mi. Akkor már ott volt a netes madzag, a win hisztizett, hogy be kellene állítani, hát megtettük mivel a varázsló megcsinált mindent helyettem. Pár hónap után meló vége, jó darabig nem láttam gépet. Úgy 2006 vége felé visszakerült hozzám ugyanez a gép, csak már XP-vel. (Intel Winnipeg P4 1.5GHz SD256M/100MHz RAM 20G HDD ATI Rage Fury Pro 128) Ezt saját hülyeségem miatt párszor újraraktam mire megtanultam használni, egy idő múlva net is lett (telefon, majd usb modemes) Megismertem, belaktam, megtanultam a hibáit, és a lehetőségeit és nem utolsó sorban a használatát és beálíításait. Egy év alatt átálltam a free programok használatára talán jelenleg is csak egy Total Commander, és egy Office van ami nem hivatalos a gépen. Vírust ritkán látok, mostanában egyre ritkábban rakom újra a gépet egyre jobban tudom javítani a kisérletezéseimből fellépő hibákat. Viszont idővel úgy döntöttem teljesen legális alapokra kellene helyezni a számítógéphasználatot, és elkezdtem nézelődni a linux háza táján. Egy akkori kolléga ajánlotta a SUSE9.2-t, ez igen terhelte a gépet, egy passziánsz és egy mp3 hallgatás 100%-ot terhelt... Nem maradt meg sokáig. Ubuntu Ultimate 1.6 (Gutsy Gibson alapú)volt a következő, ez csak szétcsúszott képernyőt adott live módban. -> ment a parkolópályára. UHU1.2 DVD verzió. Na ez adta meg az áttörést. A telepíthetősége tökéletes volt a kis vinyóhoz mivel azt raktam fel róla amit akartam. Ezzel szórakoztam is sokat. Puszta kíváncsiságból rengeteg módon kipróbáltam. Ezen ismertem meg a konzol örömét: konzolos webböngészőt, mélykonzolt, rengeteg lehetőséget adott. Ubuntu Ultimate 1.6 újra mivel az UHU néhány újabb hardverem nem ismerte fel, és már csekély tudásom alapján voltam olyan bátor hogy egy működő live alatt megnéztem hogy ALT+F1 kettőt jobbra, egyet le, egyet jobbra, tizennégyet le, enter, és ami feljön ablak a csíkos kijelzőn abban kell állítani. :D Innentől nem volt megállás. Ubuntu jött tovább is. 8.04, Ultimate1.9, 8.10, Ultimate2.0, majd vissza Ultimate1.9 ez van jelenleg is. Nem rossz, de, meg izé... számomra forma-forma az xp-vel jelenleg. (Annyi alaphardverváltozás volt a kezdethez képest hogy most Nvidia GeForce FX 5500, 3darab 256M/133MHz RAM, és plusz 250G HDD van) Szerintem még pár év múlva fejlődik annyit (és én is) hogy le tudom rakni mellőle az XP-t, de egyelőre pár olyan szoftver odaköt amit nem tudok kiváltani (SESDK) De örülök hogy tudja dolgát, és egyre ritkábban akadályozom vele magam abban hogy én is azt tudjam csinálni amit akarok.

Ubuntu... kipróbáltam majd' egy éve, aztán hamar feladtam (pedig nem kellett volna) Majd jött a 8.10-es verzió és akkor, mint derült égből a villámcsapás. Rájöttem hogy csak egy picit kell kitartónak lenni és már megy is. Sajna a melóhelyen XP van. :( :D (2 hét Ubi után totál nem áll rá a kezem) Ami tetszik az Ubuntuban : - Gyors fájlkezelés - Szép és tetszőlegesen alakítható kinézet (emelett pedig iszonyú gyors) - Telepítés ill. beállítás "egy katt"-ra - Ingyenes - Mindent megtaláltam eddig amire szükségem van - Jól kezelhető (minden kézre esik) Még két dolog a végére egy pozitívum és egy negatívum : + Elég drága fényképezőm van, így félve dugtam rá a gépre, nehogy tönkremenjen... és láss csodát Ubuntu egy-két pillanat alatt kittette az asztalra a gépet, mint "Compact Flash memory"-t :) ;) HIBÁTLANUL MŰKÖDIK! - Sajna a webkamerám fagyogat és nem tudom használni. (de szerintem inkább én nem ismerem még eléggé a rendszert) Pár ismerősömnek mutattam az Ubuntut és egyedül csak a játékok miatt nem akarnak átállni... magától a rendszertől elvoltak ájulva... :)

hááát én pár napja Ubizom. kb.most ott tartok mint a vak ember a fenyvesben. beleütközöm dolgokba,majd keresgélek. néha találok megoldást. ha már nagyon felhúz akkor átlépek XP-re. régóta ismerem,mármint az XP-t. de vágyom vissza az Ubira. tiszta kihivásnak érzem. az Xp-t is autodidakta módon sajátitottam el. Soha nem tanultam még csak hasonló dolgokat sem. a terminálos dolog még nagyon arabul van,de az lesz a következő lépés. egyenlőre ott tartok,hogy állitgatom,keresem az általam használt xp-s progik Ubis megfelelőjét. például most a 4 vinyóm közül csak egyet lát ,a többit nem tudja csatolni. na ezek a kihivások tüzelnek. Skype magyarositás is függőben(bár fórumot bújom,leirás megvan)csak nem jön össze :-) sokszor nem értem a mások által adott instrukciókat de próba,próba.... De ugy látom tetszünk egymásnak és gondolom elérem azt a szintet egyszer amikor csak az Ubi lesz. a fórumrol és a közösségröl nem akarok ódákat zengeni... csak egy apró hozzászólás: majdnem leestem a székröl mikor elkezdtem fórumozni.... soha nem találkoztam ilyen segitőkész emberekkel!!! nem kell 143456 hozzászólást elolvasnom,hogy rájöjjek mi nem jó(nincs hülyézés,okoskodás háttér nélkül). tényleg CSALÁD!!!!! Nagyon de nagyon gratulálok mindenki hozzáállásához és segitőkészségéhez.

swordNos, örülünk, ha örülsz, szerintem ezzel az egész közösség így van. :) A Linux pozitív és negatív oldala is megítélés szerint, hogy néha kihívást jelent. De ha te ezt élvezed, akkor hamarosan más disztrókat is meg fogsz látogatni, ahogy én is. \) Ha már családot emlegeted, szerencség, hogy az igazi hajtépéseket nem látod, mert igyekszünk moderálni. :D Van olyan is, amikor már nem bírja a nép idegekkel. :) Minden jót, és jó ubuntuzást! :)

Sziasztok 4 hónapja használom az Ubuntut. A helyzet az, hogy innen az oldalrol töltöttem a rendszert és Vista Home alá telepitettem. Mára már annyira elboldogulok vele , hogy nem is nagyon használom a Windowst. Szeretném alapértelmezett rendszernek a gépen (Dell Inspiron 1525), vagyis legalább az inditómenűben alapértelmezetté tenni. Lehetséges ez? Előre is köszi

en azert szeretem az ubuntut mert egyszeru hasznalni (bar meg a debiant is konnyu hasznalni) egyebkent a driverekrol annyit hogy windowson (XP sp3) nem latta a halokartyat ,videokartyat se rendesen ,hangkartyat es az ubuntu meg mindent meg a webcamot is config: lap gigabyte m61pme-s2 , proc amd 64 x2 6000 ,samsung 80 gb ide vinyo ,

datarha nem WUBI a telepítés, akkor a GRUBban lehet ezt beállítani. Ha nem szeretsz config file-okat szerkesztgetni, akkor telepítsd a kgrub editort és azzal teljesen egyszerűen beállítható grafikus felületen! Ha wubi a telepítés, akkor javaslom, hogy csinálj egy "igazi" telepítést (partíciókkal..stb)!

Ennyivel később: 4 nap

Lehet hogy ez a sokadik topic ezzel kapcsolatban. Hogy miért szeretem? Mert atomstabil. Mert biztonságos. Mert szép. Engem még az Ubuntu egyszer sem hagyott cserben. Amíg windowst használtam, volt rá példa hogy két havonta kellett újrarakni a rendszert vírus miatt. PS: Elnénézést kérek a moderátoroktól, ha ez már a sokadik topic ezzel kapcsolatban.

phareEz a gyászkeret mindent überel. :] Én amióta Ubuntut használok, azokon a napokon se zavar, és önfeledten, vidáman telnek azok a napjaim is. :D És még mosogatószerből is elég egy csepp!

berciXcore- Kovacs Bela mosogep szerelo vagyok. A vizko alattomos dolog. Ubuntuval a mosogep is tovabb el! - Ubuntu, mert megerdemled! - Ubuntu, a legtobb mi adhato! - Ubuntu, ez Onnek Jar! (vagy *.jar :D) - Ubuntu - Connecting networks... ok lealltam xD

GoRienott ('96-os Compfair) en leultem egy standnal egy P1-es laptophoz, amin Win 95 volt es fel perc alatt lefagyasztottam :D Meg emlekszem egy Samsung pultos emberkere aki azzal hajtott el minket a monitorokat bemutato standjuktol, idezem: "minek nezitek, ugyse tudjatok megvenni". Ha idosebb lettem volna sztem a fejebe huzom a monitort... Ja es akkor debutaltak a laptopokon a touchpad-ok :D Jo kis kiallitas volt :)

identAzt kihagytad. hogy: -Ubuntut használok, mert hülye azért nem vagyok :)