DarkKedves Dark!
Az, hogy az Ubuntu tönkre akarja tenni a router-ed, az abszurd. Hihetelenül nagy marhaság. Ilyet nem tesz, és nem is tudna tenni. Nagyvonalakban leírom, hogy miért, aztán bizonyításul leírok egy alternatív megoldást, hogy hihess a saját szemednek...
Szóval a router nem más, mint egy komplett számítógép. Van benne egy nagyon minimális alaplap, és rá van integrálva a CPU-ja. Rendelkezik egy pici RAM-mal, és Flash háttértárral. Amikor bedugod a router-ed, elkezd bebootolni a háttértáron lévő operációs rendszer, ami az esetek kb. 99%-ában valamilyen nagyon minimális Linux. Boot után automatikusan futtat egy szkriptet, ami elindítja a hálózatkezelőjét (a Linux kernel tetején), és egy nagyon minimális webszervert is, hogy hálózatról elérhesd a webes konfig felületét, aminek a kódját (ha jól tudom) általában Perl-ben szoktak megírni. Végül ez a Perl szkript végrehajtja a beállításaid (konnektál a netre, beállítja a DHCP-t, stb..., mindezt háttérben futtatott shell hívásokkal). És ezzel működésbe lép a cucc. Hardveresen hálózati szempontból a kis alaplap két féle lehet. Az olcsóbb router-ek alaplapjaira két hálókártyát integrálnak. Az egyiket a Linux arra használja, hogy ezen keresztül érje el a külső hálózatot (ennek a kivezetésére van ráírva, hogy WAN, és ezen csücsül a legjobban szigorított IPTables, azaz a tűzfal). A másik kivezetését meg rákötik egy belső 5 portos switch-re, amiből így marad 4 port szabad, és ezt a 4-et vezetik ki a roter hátuljára (LAN1-4 kivezetések). A közepes árfekvésű routerek már nem használnak switch-et, hanem a kis alaplap 5 hálókártyát tartalmaz, és ezekből az egyiket már DMZ-re is lehet használni.
Szóval mint látod a router nem más, mint egy komplett számítógép, speciálisan hálózati kiszolgálásra kihegyezve. Márpedig ahhoz, hogy egy másik számítógépet tönre tegyen az Ubuntu, ahhoz az kellene, hogy direkt hacker-kedésre használatos támodásokat indítson az Ubuntu a másik gép felé, de ilyen nyilván nincs az Ubuntu-ba bele kódolva (durva is lenne, ha lenne benne ilyen). És akkor most jöjjön a fekete leves...
Húzd ki a routert, és a modemet dugd be egy másik asztali számítógépbe, amiben van 2 hálókártya, és amelyiken Windows fut (azért Windows, mert azt mondod, hogy azzal nincs problémád az internetet használva). A másik hálókártya kimenetét meg kösd össze az Ubuntu-s géppel. A Windows-ban úgy állítsd be a hálózatot, hogy az a hálókártya, ami a modembe van dugva, az ossza meg a rajta lévő netet a hálózat többi tagjával is (ezesetben csak egy Ubuntu-s géppel), a másik hálókártyán meg állítsd be, hogy DHCP-szerinti IP cím kiosztást végezzen rajta a Windows. És végül csatlakozz a Windows-os géppel az internetre, majd ülj át az Ubuntu-s géphez, és nézd meg milyen lett a hálózati sebességed. Elárulom: teljesen jó lett az interneted...
És miért? Azért, mert ebben az esetben a Windows-os gép tölti be a router szerepét, azaz az Ubuntu tulajdonképpen nem is tudja, hogy időközben kicserélted a router-ed másikra (pontosabban egy router funkciót ellátó gépre). Az Ubuntu ebben az esetben is pontosan ugyan azt csinálja, mint a routereddel tette, hiszen az ő szemszögéből nézve nincs változás a hálózat kiépítésében. Viszont a Windows-os gép egy apró ficsőr-ben más, mint a routered...
Elképzelésem szerint egyetlen oka lehet, amiért nálad lassú az Ubuntu hálózata. Mégpedig az, hogy nem megfelelő kábeleket használsz a router (vagy Windows-os gép) és az Ubuntu-s gép összekötésére, illetve rosszul van beállítva a router-ed. Régen én is jártam már így, engem is szívatott a dolog vagy egy hétig, mire rájöttem mi az oka; a fejedhez fogsz csapni...
Szóval nálad szerintem az van, ami az agyonmodernizálás átka. Szerintem mind a router-ed, mind pedig az Ubuntu-s géped olyan hálókártyákat tartalmaznak, amelyek automatikusan felismerik, hogy Patch- (egyenes), vagy Cross (fordított?) kábelt dugtál-e be. És ez okozza a kavalkádot, mert a router érzékeli, hogy milyen kábelt dugtál be, ezért átállítja úgy a hálókártyája önmagát, hogy azzal a kábellel is jól működjön. Igen ám, de az Ubuntu-s géped emiatt érzékeli, hogy megváltozott a kábeled "csavarása", és az abban lévő hálókártya is "csavar" rajta egyet, hogy jó legyen neki. Na de ettől meg a router bolondul meg, ami megint csavar egyet rajta, de annak hatására az Ubuntu-s gép hálókártyája is csavarni fog egyet a kábeleden. És így tovább, a végtelenségig... A "csavargatások" olyan 1-2 másodpercenként ismétlődnek, emiatt mindig van egy pici stabilan működő időszak, ami alatt az oldalak bejönnek előtted az Ubuntu-n. De azért lassú, mert nem folyamatosan van stabil kapcsolat a gét gép (vagy router és gép) között, hanem ezek egymással "veszekednek". És szerintem az van, hogy a régi, 8.10-es Ubuntu (vagy a korábbiak) még nem tudták a hálókártyával megcsinálni azt, hogy "megcsavarják" a kábelt, ezért a régi "butább" Ubuntu alatt nem jelentkezett a hiba, és emiatt azt hiszed, hogy a régi Ubuntu volt a jó. Pedig nem, mert feltételezem, hogy 9.10 óta olyan kernel van használatban, ami képes kihasználni a hálókártyák eme ficsőrjét is, illetve a router-edben lévő Linux kernel is biztosan tudja már ezt (na meg a Windows is tudja, de az alapból tiltja a csavargatást, emiatt Windows-on jó a neted). A probléma megoldására már asszem te is rájöttél, azaz azt kell csinálni, hogy a router-ben, vagy/és az Ubuntu-ban le kell tiltani a hálókártya "csavargatós" ficsőrjét, és megfelelő (Patch) kábelt használni a router és az Ubuntu-s gép között. De hogy ezt a beállítást Ubuntu-ban hogyan kell elvégezni, azt nem tudom, a router-ed esetén meg pláne nem (mert nem árultad el milyen router-ed van).
Mindazonáltal arra kérlek, hogy ne szidd az Ubuntu-t csak azért, mert nálad nem akar rendesen működni a hálózat. Valójában azért nem működik, mert működik. :) Nálam ez a hiba anno még a Windows-os időszakomban volt XP SP1-nél (de SP2-től felfelé már külön be kell kapcsolni a csavargatást, ha működtetni akarod, míg SP1-nél ez alaból be volt állítva). Gyanús, hogy nálad is ugyan ez a hiba van, ami valójában nem hiba, hanem az új plusz ficsőrök összeakadása, azaz az agyonmodernizálás átka.
Üdv:
Banderasz