(Ubuntu 7.10-hez) Ez a leírás azoknak készült akik már beleütköztek a Desktop effects could not be enabled és a The Composite extension is not available üzenetekbe, de ennek ellenére nem adták fel a kisérletet arra, hogy boldog Compiz-Fusion felhasználók legyenek... :) A korlátozott meghajtód a videókarihoz legyen feltelepítve! nVidia és ATi kártyák 3D gyorsításának engedélyezése Ubuntu alatt Ezután számítógép újraindítása! Ha a számítógéped nem igényel korlátozott meghajtókat (DE CSAK AKKOR!!!) és emiatt nem sikerül működésre bírnod a Compiz-t akkor telepítsd a megfelelő drivert az Envy nevű program segítségével. Elötte azonban mentsd le az Xorg.conf fájlodat az 1. pontban leírtaknak megfelelően. Envy letöltése 1.) Konzolt nyitsz és lemented az Xorg.conf fájlodat így:

sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_eredeti
2.) Megnyitod az eredeti xorg.conf fájlodat:
gksu gedit /etc/X11/xorg.conf
3.) Megkeresed ezt a részt: Section "Extensions" Option "Composite" "0" EndSection és cseréled erre: Section "Extensions" Option "Composite" "1" EndSection Mented a fájlt. 4.) Konzolba:
sudo apt-get install xserver-xgl
Ezzel feltelepül az XGL driver ami szükséges a Compiz-Fusion futtatásához. 5.) Kilépsz a grafikus felületről a Ctrl+Alt+Backspace segítségével majd bejelentkezel, hogy életbe lépjenek a beállítások. Belépés után a billentyűzet kiosztásos kérdésre ezt válaszold: "Use Gnome keyboard localization" Ha ennek ellenére mégis elállítódna a kiosztás akkor a "Rendszer/Beállítások/Billentyűzet/Kiosztások" alatt állíthatod vissza magyarra. 6.) Ha még nem lenne feltelepítve a Compiz-Fusion beállító alkalmazása akkor ezzel megteheted:
sudo apt-get install compizconfig-settings-manager
A telepítés után a "Menü/Rendszer/Beállítások/" alatt "Advanced Desktop Effects Settings" néven érheted el. Ha játszani szeretnél, vagy filmnézés közben hibák adódnának akkor telepítsd a Compiz-Fusion tray icon-t, amivel játék elött és után könnyen lehet váltani Compiz és Metacity között. Compiz-Fusion tray icon letöltése Ha beütne a ménkű akkor a
sudo cp /etc/X11/xorg.conf_eredeti /etc/X11/xorg.conf
parancssal tudod visszaállítani az eredeti X.org fájlodat. Nekem így sikerült működésre bírnom egy ATi X1950 PRO-n... Üdv!

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni, a problémám a következő lenne: Ubuntu 7.10-et használok, kérdezném, hogy az mitől lehet hogy a Compiz nem engedi az egyéni effekt készletet használni, csak az eggyel gyengébb Extra beállításokat. Pl. az Egyéni effekt készlet/Beállítások gombra kattintva a jelölő négyzeteket nem engedi bepipálni így nem tudom a munkaasztal kockát sem engedélyezni. Zárt meghajtók Ati driver engedélyezve van. Segítségeteket előre is köszönöm!

gargyaHa csak simán beállítod a dolgokat a "compizconfig-settings-manager"-ben és leokézod akkor nem aktiválj az eszközölt beállításokat? Én csak a compiz beállító programját használtam (6. lépés) és nem tettem át egyénire ha jól emlékszem, mindent a "compizconfig-settings-manager" ben állítottam át. Mindent úgy csináltál ahogyan le van írva?

Hello! Mi az a konzol? Mi az a Xorg.conf fájl? Hogy lehet lementeni? Mi az a korlátozott meghajtó? Ebben a konzolban lehet szóköz?

garferiGarferi! Köszönöm válaszod! Bocs, hogy eddig nem írtam, de nem volt időm gépközelbe jutni! Igen, igen mindent úgy csináltam, ahogy le volt irva, de nem most hanem korábban. Úgy értem, hogy a 7.10-et kb. 2 hónapja telepítettem Karmester szuper jó leírása, blogja alapján (Ubuntu 7.10 amd64 telepítése kezdőknek). Akkor elfogadta az Egyéni beállítások menüpont alatt végrehajtott változtatásokat, de viszont nem reagált a beállításokra. Pl. bepipáltam a Munkaastal kockát, meg is jegyezte, de nem volt kocka... Most viszont kipipálni nem engedd viszont a jelölő négyzet melletti gombra rákattinthatok. A kérdésedre válaszolva mindegy, hogy a compiconfig-config-manager-ben próbálom-e eszközölni a beállításokat vagy a Rendszer/Beállítások/Megjelenés-Vizuális effektetnél, az eredmény ugyanaz. Nem emlékszem, hogy állítottam-e valamit a gépen, egyszer csak nem engedte pipálni az effekteket. Egyéni-ben azért nem hagytam -mikor még működött, az elején-mert akkor minden ablak bezárás/minimalizálás effektet nagyon darabosan hajtott végre, gondoltam míg megszokom a rendszert jó lesz az eggyel gyengébb Extra beállítások is. Szerinted, mi lehet a problémám oka? Olvastam, hogy az Ati , most kiadott egy új driver-t ami támogatja a Compiz-t, próbáljam meg azt feltenni? Segítségeteket most is köszönöm!

Kedves garferi! Még csak egy hete fedeztem fel, hogy a Windows-on kívül is van élet:-) ATI X1950PRO kártyám lévén azóta bolyongok a neten egy értelmes leírást keresve a compiz beállításáról. Mind a magyar, mind a külföldi oldalakon elképesztő a káosz, a találgatások és a zagyvaságok ragozása ezen a téren... A leírásod ehhez képest tömör, lényegre törő, érthető és MŰKÖDIK! Köszönöm a segítségedet. Üdv. justaview ui.: Az 5. pont után nekem a billentyűzet átállt USA-ra, de ez könnyen visszaállítható a beállítások menüből.

justaviewÖrülök hogy örülsz. :) Kiegészítettem az 5. pontot. Ugye volt "Use Gnome keyboard localization" választási lehetőség? Te a másikat választottad, hogy elállítódott?

garferiValami volt...de arra már nem emlékszem mit választottam:-) Csak észrevettem, hogy nem a helyükön vannak a billentyűk, így a legkézenfekvőbb hirtelen a beállítások--billentyűzet volt számomra. Itt csak az USA volt fent, ezért hozzáadással simán betettem a magyart, és arra állítottam. Úgyhogy ennyi bajom legyen máskor is:-) Még egyszer köszi!

Garferi! Sikerült megoldanom a problémát: képzeld a Compiz Config ablakban a Preferences ablakban a Plugin List fülön be volt pipálva az Automatic plugin sorting jelölő négyzet. Kipipáltam és azonnal működött minden. Köszönöm mindenkinek, ha valaki esetleg gondolkodott a probléma megoldásán! Még egy kérdesem lenne hozzátok: egy másik fórumtémában irtad ha nincs négy oldala a kockának akkor be kell állítani 4 munkaasztalt. Ezt sajnos nekem csak asztali effektek kikapcsolása után engedi a rendszer, és ha ez megvan visszakapcsolom az effektetket azonnal visszavált és két munkaasztalom lesz. Tudnátok segíteni, hogy legyen kocka és ne egy lapos "lap" legyen a "kocka"? Koszönöm!

gargyaPróbáld így: Munkaasztal kocka bepipál, kocka forgatása bepipál, majd katt a munkaasztal kocka gombra a pipája melett és a Generál résznél állítsd át a Multi Output Mode-ot One Big Cube-ra. Így talán jó lesz. Sajna csak virtuális masinában tudom megnézni a beállításokat mert csak ott van fennt az Ubuntu, de itt meg nincs Compiiiz... :D Remélem ez segítet.

Sziasztok! Gaferi leírása alapján sikerült működésre bírnom a Compizt, mivel eredetileg nem működött. Nagyon tetszett nagyon szép volt, csak amikor meg akartam nézni egy filmet derült ki a turpisság. Az mplayer behozza az első képkockákat, majd a rendszer hirtelen kijelentkezett. Az alapbeállítás "X11 (OpneGL) - multiple textures version" volt. Próbálkoztam mással is, de azzal dem lett jobb. ATI Radeon X200M-es videokártyám van fglrx driverrel. (Envy-vel raktam fel) Keresgéltem neten, de nem találtam megoldást. Aztán elkezdtem próbálgatni, hogy mi okozta a hibát. -Ha letiltom a Compizt, akkor sincs video -Ha az xorg.conf-ban 0-ra állítom a Compizt, akkor sem megy -Ha eltávolítom az xserver-xgl-t és 0-ra állítom a Compizt az xorg.conf-ban, akkor újra jól működik az mplayer -Ha később 1-be állítom az xorg.conf-ban, és a Compizt is engedélyezem, akkor a Compiz működik - úgy tűnik, nempróbáltam ki mindent -,de a kiválasztott codectől függően lassú vagy megfelelő gyors a videokép (ha lassú, akkor kb fele olyan gyors, a hang jó sebességű) és ha nincs teljes képernyőn, akkor villog -bármely codec esetén, amit kipróbáltam - (vagy fekete, vagy a film megy), de hang van és normál sebességgel fut. (Ha csak X11 OpenGL-t választok egyáltalán nincs kép, a többivel el sem indul a lejátszás) Volt hogy hiányolt DirectShow codecet, de nem mindig, codec pack-tól függ. (Ha nincs Compiz nem kell neki) /bár nem mindig fedezek fel ok-okozati viszonyokat... Szal bármilyen hibakeresési ötletet szívesen fogadok!/ Egy másik észrevétel, hogy azóta az mplayer, mintha lasabban töltődik be és indítja el a filmeket. (5-10 s) Első tipp az volt, hogy az xsever-xgl-t nem szereti az mplayer. De most xsever-xgl nélkül is van Compizom, viszont ekkor az mplayer így sem megy. (Bár nem próbáltam végig a Compizt, csak a gyári Normál beállítást próbáltam, de a Compiz ment xgl nélkül is) Használ valaki mplyert Compiz alatt ATI kártyával? Ha valakinek van tapasztalata vagy ötlete ezzel kapcsolatban, kérem írjon! Minden jót! Zoli

garferiSzia! Köszönöm szépen válaszod, megnéztem, de "sajnos" One Big Cube-ra volt állítva...Passz, nem tudom mi lehet a gond, hogy nem engedd 4 munkaasztalt csinálni. Azért köszönöm, majd még próbálkozok, de ha addig is van valakinek ötlete vagy járt hasonló cipőben, kérem segítsen! Üdv! gargya

Ennyivel később: 5 nap

Helló! Köszi a leírást! Ez alapján szuperul megy Compiz. Viszont azóta, hogy ezt beállogattam nem megy a hibernálás/készenlét funkció. Keresgéltem és úgytűnik ismert probléma de sehol nam találom a megoldását. Valaki megoldotta már ezt, vagy esetleg tud segíteni? Ez egy ACER noti X700-as Ati-val ui. Kellemes Ünnepeket :-)

nagyon köszi de ez nekem kínai ha valaki msn messengeren megtudná mnekem magyarázni hogy mit is kell csinálni azt megköszönném msn:dodo1114@freemail.hu

Ennyivel később: 5 nap

Hi én csak azt akarom kérdezni ha ezt megcsinálom akkor a 3D-s Játékok még ugyan úgy menni fognak? Mert múltkor hasonló módon működésre vettem a Compizt de akkor az OpenGL elszállt. Ati 9800Xt-m van.

xd4nt3xNem tart sokáig telepíteni az XGL-t, hogy ez kiderüljön. Nállam volt OpenGL, legalábbis futott valami puffogtatós játék vele.

Maximalis tiszteletem holgyeim es uraim Kicsit elkeseredtem,vegigcsinaltam a fenti eljarast, a 6.pontig minden OK is volt.De amikor "sudo apt-get install compizconfig-settings-manager"-hez ertem,megdobbenessel tapasztaltam,hogy "E: Az alábbi csomag nem található: compizconfig-settings-manager " uzenetet kaptam. Ui.:Wubi-val telepitettem a rendszert. (P4 3Ghz es gep, ATI Radeon X1600 videokartya)