PeteKezelői felületben illetve alapértelmezett programokban jelent változást. Ez nem jelenti azt, hogy KDE alatt nem műxenek a GTK-s (GNOME-os) alkalmazások, csak annyit, hogy picit hosszabb lesz a betöltődési idejük, illetve nem feltétlenül illeszkednek be külsőleg a KDE környezetbe.
Biztonság tekintetében mindkettő annyira biztonságos, mint amennyire a rendszered maga. Tekintve, hogy linuxban a tűzfal kernel szintű (a rendszerrel együtt érkezik, a kernel alapértelmezetten tartalmazza), ezért hogy milyen GUI-t használsz hozzá (ha egyáltalán használsz ilyet) az többnyire lényegtelen. A lényeg a felállított tűzfal szabályok.
Vírusirtóról megoszlanak a vélemények. Szerintem jelenleg felesleges. Ha óvni szeretnéd mások gépeit, akkor érdemes feltenned egyet azért, hogy ellenőrizd velük a másoknak küldött fájljaid vagy épp a bejövő fájlokat amiket másoktól kapsz. Ez utóbbi azért lehet fontos, mert használsz windózt is, és ott azért el tudnak indulni a vírusok, wörmök stb-k, míg linux esetében többnyire ez nincs így. Ellenben linuxos gép lehet hordozó. Nálam is fenn van a Clamav, bár meglehetősen ritkán használom. (Kb évente egyszer.) Ugyanakkor rezidensen futó vírusirtóra sztem nincs szükség linux alatt. Csak feleslegesen lenne a memóriában. A gép biztonsága érdekében egy jól beállított tűzfal sztem többet ér mint a rezidens vírusirtó.
Ugyanakkor hozzátenném, hogy usererror ellen semilyen program, tűzfal és kütyű sem véd meg. Tehát ha ésszel használod a géped, és megteszed az alapvető óvintézkedéseket, akkor linux alatt desktopon jobbára biztonságban lehetsz. Ami megintcsak nem jelenti azt, hogy feltörhetetlen a géped, hisz olyan programot még nem írtak. Ha vki akar, és ért is a gépekhez, akkor így is úgy is bejut hozzád, legyen az az OS win vagy linux vagy BSD, vagy akármi más. Legfeljebb a bejutásra fordított időben lesz eltérés.
Elnézsét, hogy belekotyogtam és ilyen hosszúra sikerült a hsz... Remélem azért sikerült hasznos dolgokat is leírnom.