cstd81"Most ezt úgy kell érteni, hogy az Nvidia elavult, az Ati meg nem?"
Nem ezt úgy kell érteni, hogy ha körülnézel fórumokon, hogy miért nem megy a compiz meg a 3D, és ATI kártyám van, akkor a válasz: Vegyél Nvidia-t, azzal megy. Bár tény, hogy az utóbbi időben már ritkábban olvasni.
"A hardvergyártónak lenne a dolga megcsinálni a drivert, már csak azért is, mert a vga-t pénzért veszed, de a linux disztrót ingyen kapod."
Gondolod? Szerintem csinálnak drivert, csak nem linuxra. Arról meg ki tehet, hogy pl: Magyarországon a linux piaci részesedése 1 %. Ez egyben válasz is lehet arra, hogy miért nem szórakoznak a hardvergyártók a linuxos driverrel. Igaz a helyzet javul, de pl: a Samsung telefonom névjegyzékét linux alól menteni esélytelen.
A gépemet meg "kidobtam". Lehalt az alaplap és kerestem egy boltot, ahol a beszámították egy jelképes összegért az új gép árába. A kidobtam itt azt jelentette, hogy nem érte meg javíttatni annyira értéktelen (elavult) volt már a gép. Az elavult azt jelentette, hogy már csak használt alaplapot tudtam volna bele venni.
Amúgy igazad van bár én nem lennék rá büszke, hogy pl: a TV-kártya, nyomtató sőt a laptop vásárlásomat is megelőzte egy "lázas" keresgélés linux támogatott eszköz után. Azaz nem a minőség és ár (ár/érték) döntött, hanem a linux támogatása. Mint mondjak kényszerítve éreztem magam. Amúgy ne higgy semmit egy új gép vásárlása, akkor több volt mint a havi fizetésem. A megélhetésem pedig működő számítógéptől (is) függ, de azért tart a cég rendszergazdát, hogy működjön. Te ismersz olyan embert, akinek az otthoni gépétől függ a megélhetése? Csak úgy kíváncsiságképpen: Hány éves vagy? Mert az alapján, amit írsz lehetsz vagy 15 vagy még annyi sem.
- "Pedig ugye ne vegyél hagyományos mosóport mert az új ... hiperszuper csúcs mosógép mindent kivisz a többi meg nem. A legújabb tuti spay-től az összes lány a lábad előtt hever és a legújabb huszonezer G telefonnal lehetsz csak igazán boldog, és még sorolhatnám."
Attól hogy ezeknek nem dől be valaki már kommunista lenne? -
Ezt pedig ne ragadd ki a szövegkörnyezetből, és ne adj neki más jelentést légy szíves. A történet arról szólt, hogy az MS is csak egy profit orientált cég és ugyanazt csinálja, mint az összes többi. Pont nem én lázadoztam a kapitalizmus ellen.
Tudod nem akartam folytatni ezt a szálat. De ha már akkor legyen. Az MS legnagyobb hibájának én azt tartom, amit valahogy linuxosok sokan nem szívesen emlegetnek, az a monopólium. Mert nem az a baj vele, hogy a terméke fagy, meg bugos, meg lassú, hanem az a baj vele, hogy pénzt kér a windowsért és drága és megteheti.
És miért teheti meg?
Mert monopol helyzetben van. Legalábbis desktop rendszereken. Mert pl: megbírságolta az EU, mert a media player a windows része. Ez baj? Szerintem nem. Mert az nem baj, hogy a gnome része a totem meg az Ubuntué. A kde része a dragon player mégsem akarja senki az Ubuntut megbírságolni. Sőt ha a windows piaci részesedése mondjuk 40% lenne, akkor az EU sem tette volna meg. De tartok tőle ezzel senki nem fog egyetérteni, de valahol a linux, bsd (most az OSX-et nem sorolom ide), mint versenytársak hibája (gyengesége) is, az hogy ez helyzet kialakulhatott. Tehát az hogy a hardvergyártók nem csinálnak drivert linuxra, az szerintem sokkal inkább a linux gyengesége semmint az MS összeesküvés része. Épp most olvastam egy cikket arról, hogy az MS leült a nagy hardvergyártókkal és együtt tárgyaltak a fejlesztésekről.
Mert fanyaloghatnék azon, hogy az Ubuntu-ban bal oldalra kerültek az ablakkezelő gombok és rám akarják kényszeríteni. De hát nem használok gnome-t, meg úgyis valaki megmondja, hogy de hát ki is lehet kapcsolni. Pedig ugye az MS meg csak az alaprendszert adja azaz sokkal kevesebb programot kényszerít rád és mégis mindenki fanyalog első helyen a warez windowsról áttérőkkel, akik miután "megtértek" egyből elkezdik utálni. Ráadásul pedig az hogy a windowsuk olyan volt amilyen, az meg végképp nem az MS hibája. Azaz nehogymár a warez windows alapján akard megítélni a windowst, mert az olyan mint az Adiads cipő után megítélni az ADIDAS cipőt. Vagy legalábbis majdnem.
Meg arról sem akartam beszélgetni a fenntartható fejlődés meg a gazdaság működése kapcsán, hogy lehet lázadozni az ellen, hogy vegyél, de a termelés által a hozzáadott érték miatt van a legtöbb embernek munkája, és ha az emberek nem vásárolnak akkor bizony válság lesz, és sok ember az utcára kerül, de ne menjünk bele filozófiai, gazdasági meg társadalmi kérdésekbe.
Csakhogy érthető legyek bár a példa nem igazán vág a témába:
Vannak vegetariánusok, akik azért nem esznek húst, mert sajnálják a szegény szerencsétlen állatokat, akiket ezért szadista módszerekkel vágnak le (szándékosan túlzok). De tegyük fel mi lenne, ha holnaptól ezért minden ember vegetariánus lenne Magyarországon. Jön a kérdésem: Mi történne a szegény állatokkal, akiket a húsukért tartanak? Én inkább nem gondolnék bele.
Most ezt próbáld elvonatkoztatni ebben a témában.
Legvégére pedig valahol szintén a linux hibájának és gyengeségének tartom az ingyenességet. Mert elhiteti a felhasználókkal, hogy (minden) ingyen van. Pedig a fejlesztés pénzbe kerül és azt valaki kifizeti helyetted! Pl: az Ubuntunál a fizetős céges support. Vagy szerinted a szoftverfejlesztők az Ubuntunál fotoszintetizálnak? Mert persze van sok lelkes önkéntes, de a fejlesztők egy része főállásban dolgozik, és az ő munkájukat csak ki kell termelni valamiből. A mai linux már rég nem néhány hobbi informatikus otthoni szórakozása, hanem egy másfajta üzeti modell (legalábbis az Ubuntu, meg a Suse, meg a Fedora, meg a Mandriva, a Debian nem) sikere vagy nem sikere. Legalábbis szerintem.
Persze nem kell egyetérteni.
Ezzel a témát részemről befejeztem.