Sziasztok!
Ez lesz a 23654. bejegyzés arról, hogy hogy kezdtem el ubuntut használni.
Adott volt 3 gép, egy a szülőknek (pentium D 3,2 ghz 2 GB ram, geforce 8500 GT), egy új asztali pc saját, amit igazából játékra vettem(corei7 2,93 GHz 8MB L2, geforce 295 1792 mb ddr3 mal, 6 Gb ddr3 ram) és egy laptop, ami egy Dell Studio 1537 M (a legolcsóbb core 2 es dell ha jól tudom) ez a munkámhoz kell.
Szóval amikor már feltűnt, hogy a win xp és win 7 telepítőkódjait fejből tudom, elhatároztam, kell egy másik oprendszer. Minden tudásomat összeszedtem (ekkor még azt hittem nagyon okos vagyok) és elkezdtem guglizni linux után. Hiába érettségiztem emelten infóból, ott csak megemlítettük a linuxot, nem gondoltam volna hogy ennyi disztribúciója van, sőt azt sem tudtam mi aza disztribúció. Több szempont szerint választottam ki, az első hogy legyen magyar. Erre bejött a blackpanther, amiről a saját oldalukon ódákat zengtek, gondoltam jó lesz, hát nem. A telepítés jól sikerült, a működése számomra siralmas volt, fekete képernyő a zenelejátszáskor és csak restart hozza vissza. hmm.. Írtama fórumukba, helpet igazából nem is nagyon kaptam, jöhet egy másik, mondjuk a mandriva. Itt sajna nem települt fel az istennek sem, a telepítés közepén megállt, pedig 2 lemezre is kiírtam 4x esen. Hozzáteszem csak az erősebbik asztali gépen próbáltam, lehet a másik kettőre felment volna. Jött újra Google barátom "legjobb linux" és keresés. Egy állítólag független tesztet adott ki elsőnek és az Ubuntu vezetett. Gondoltamez is megér egy próbát, és innen jön igazából a sztorim..
Válaszoltam a pár kérdésre, majd meglepően gyorsan feltelepült. Az előző tapasztalatok alapján féltem tőle és meg voltam győződve, hogy a winnél jobb akkor sem lesz. Láss csodát az első indításkor felismerte a videokártyát, sőt többféle drivert ajánlott hozzá, felismerte a hangkártyát, ami egy asus xonar, pikk-pakk beállítottam az internetet (később terminál -> pppoeconf, mert sokkal egyszerűbb) és frissített mindent egyszerre, kért egy újraindítást és máris működött minden, kis google keresés után beállítottam az 5.1 et, az nvidia x-et. Kicsit nyomkodtam, állítgattam amiről tudtam micsoda, majd megnézegettem a programokat. Ez az első negatívum, amire azt mondom, hogy határozottan nem jó. Nem rossz próbálkozás, hogy kapunk előtelepített programokat, hogy a legtöbb fájltípussal tudjunk kezdeni valamit. Nem tudok mindegyikről véleményt mondani, mert volt amelyiket első indítás után úgy ahogy van szoftverközpontból töröltem, de pl.: a transmission nehezen tölt fel, ami a torrent világában hátrányos, totemben és rhythmboxban nincs equalizer, amit csak trükközéssel lehet felpakolni hozzá és egy kezdőnek elsőre majdnem biztos hogy nem sikerül. Empathy-t és gwibbert egyből töröltem, mert semmire sem használom és kigugliztam mit használtok Ti legtöbben msn-hez és torrenthez, majd szépen azokat is felpakolásztam tárolóból egyszerűen. Szóval miután legyalultam ami nem kell és nem is fog kelleni, felraktam a számomra jobb programokat (thunderbird, Azureus/vuze, gnome baker, moovida média center, amsn stb).
A compiz beállítása után viszont nem hittem a szememnek. Mindig is fontosnak tartottam, hogy a mindennapi használat során a felhasználót lenyűgözze a rendszer megjelenése. Az első gondolatom az volt, hogy ilyen effektek a windows 10 ben sem lesznek :)
Természetesen keresgéltem még, hogy mit hogy kell/lehet állítgatni, kivettem fölös induló folyamatokat, kipróbáltam screenletet, google gadgetet, conky-t, ez utóbbival szívtam is a fogam.. próbálgattam a parancssort és nagyon tetszik azóta is, beállítottam a tvtunert, ezzel is volt szívás nem kevés, de működik, nem térnék ki rá, hogy mi volt a gond vagy mi nem, mert így is hosszú lesz már. :)
Mikor úgy éreztem nagyjából kész vagyok és kielégíti mindenki igényeit, anyu gond nélkül használta, egyszer sem kérdezett mi hol van, egyszerűen működik és kész. Nem akarom fikázni a Microsoftot, de egy nem olcsó rendszer miért nem lehet ilyen, hogy egyszerűen működik? Tehát miután mindenki elfogadta, szépen fel is került minden gépre, gond nélkül látják egymást, és ami a legfontosabb, nem találkoztunk kártékony kóddal. A játékok miatt nekem megvan a win is még, de hamarosan jön a wine, amiről egyre több jót hallani.
Ezúton is köszönöm minden fórumozó válaszát, segítségét és türelmét, hogy ez a kis "projekt" létrejöhetett, mert nem kevés témát hoztam létre..
És a végére egy javaslatot szeretnék tenni, íme:
Lehetne egy olyan telepítési mód, ahol ki tudom választanimely programok és rendszerkomponensek települjenek, mert számomra és lehet még sokak számára rengeteg dolog van amit soha nem használtam és nem is fogok, valamint mást használokugyanerre a célra. Jó, tudom ott a minimal erre a célra, de az eléggé bonyolult, és aki csak annyira ért hozzá mint én és tisztába van azzal, hogyha feltelepítek valamit az helyet foglal, minél többmindent indítasz el annál több ramot eszik, annak egy ilyen funkció sokat jelentene és a későbbi törölgetésnél nem rántana le olyan dolgokat magával, amik máshoz is kellenek. A minimal ha jól tudom telepítéskor szedi le a dolgait a netről, vagyis ha ez is képes lenne egyből a legfrissebb stabil verziót leszedni, a későbbi frissítgetés kevesebb időt venne igénybe és nincs az, hogy frissítés után nem működik.
Remélem az ötletem eljut valakihez és mások is szivesen vennék, ha lenne ilyen. Ha kicsit értenék hozzá meg is csinálnám :)
Ennyi voltam ébredés után
Szép napot: Tomi