A telepítésnél a particionálás az egyetlen kényes pont, Win mellé pláne... amennyir emegfigyeltem, csak a "kézi" opció a megfelelő... ekkor a szabad helyre (ha nincs, akkor egy Win-es partícióból lecsíphetünk 10-15GB-t, de ennél több szabad hely legyen rajta), lehet pakolni minimum két partíciót: 1. fizikális memória duplája méretű swap (ezt ha akarod, ha nem formázza, tehát nem kell megjelölni, és értelemszerűen nem kell neki "mounting point") 2. alsóhangon 10GB, lehetőleg ext3, amit jelölni kell formázásra, és a csatolása (mounting point) a root, vagyis "/" Innentől már folytatódik a tovább-tovább befejez effektus... :) FONTOS, telepítés alatt lehetőleg legyen élő internetkapcsolat!
Telepítés!
KiberLovagJah igen, a képernyő-felbontás a CD-ről való boot-kor másodlagos, ha látod mit csinálsz, akkor OK, később úgyis kap a kártya megfelelő drivert ATI-nál jó esetben restricted, és akkor majd símán megy bármilyen felbontás... :)
KiberLovagA /home könyvtár lehet a felmaradó a 35 GB-ból, azért érdemes így particionálni mert ez lesz a saját beállításaid, adataid könyvtára. Ez azt jelenti, hogyha valamiért le kell túrni a rendszert akkor a /home-ban megmarad minden adatod és ha felrakod ugyanazokat a programokat amik korábban is fent voltak, semmit sem kell újra beállítani onnan folytathatod ahol abbahagytad.
HUHH Na és előtudom ezt készíteni a Vista alatt vagy ezt már ott kell megcsinálni? Mart ha már benyomtatn a disc-et akkor nem látja a partícióimat. Ha már a live ben vagyok akkor már csak 160Gb-ot lát!! És innentől kezdve lőve vagyok, mert az egészet tarolni akarja.
BosemenKomolyan mondod, hogy nem látja a Vistás partíciót? Ne idegelj már ki, azt mindíg látni szokta... :( Vistában a számítógép jobklikk/kezelés -ha jól rémlik ott is így van, és azon belül lemezkezelés, na ott lehet pertícionálni, és az XP-vel ellentétben már átméretezni is bizonyos korlátok közt... :) Amúgy fent olvasottak alapján a C, és a D partíciók a hasznosak a Win számra, és annyit tegyél Vistában, hogy legyen egy min 15GB üres hely a vinyó végén, de az ne egy extended partícióban legyen, hanem tök üresen... :) Ubuntuban telepítéskor ezt az üres helyet kéne használni swap-nak és root-nak... természetesen kézi particionálással...
KiberLovagHát mostmár szétbasz az ideg :) nem látja a particiókat már nagyon ideges vagyok. A másik, hogy internet kapcsolatot nem tudok csinálni, mert alapból nem ismeri föl a gépben lévő WIFI-t :) Haver IBM-jére föltoltun 15 perc alatt mindennel erre az Acerre meg nem tom feltenni 2 napja. :)
BosemenFigyelj te írtad, hogy van egy 35 GB-os üres partíciód. Mi a búbánatot kellene előkészíteni? Indítsd el a Live-cd-ről a telepítést és majd meglepődsz amikor látod, hogy van neked ott hda1, hda2, hda3, vagy ugyanez sda-val. Nagy eséllyel a hda3 vagy sda3 a tiéd, de ott is van, hogy melyik milyen méretű. Kézi particionálás: kijelölöd az üreset (35 GB), jobb gomb szerkesztés megadod a méretet (Pl: 10 GB) csatlakozási pontot (/) leokézod, utána kijelölöd a maradék üres részt jobb gomb (swap) méretmegadás újra okézod, megint klikk maradékra jobb gomb (/home) és a többi értelemszerűen. Legyen élő interneted ahogyan már írtam és KiberLovag is írta mert különben később fogsz szívni vele.
karmesterHát bazzeg másr a HDD-is egy nagy foglalt helynek értékeli :) Már kisem írja a partíciókat. :) Mindjárt kibaszom az ablakon, ezt már nem hiszem el. Havernak én csináltam meg reggel NÁLAM meg semmi sem jó :D Internet az nuku, mert se a Lan-t nem használja (azt írja hogy driver problem) a WiFi meg alapból kipurcan ha beteszem a lemezt. Reménytelen...... húúúúúúú Veszek egy külső vinyót és ferakom arra ez így nem működik :(
Ördögi kör! Minél közelebb kerülök a sikerhez annál messzebb van a célvonal :)
BosemenAkkor passz, szerintem a partíciós táblával lesz a gond, de abban nem tudok segíteni. Szerkesztve: esetleg meg kellene próbálni egy alternate cd-ről a telepítést.
Na jó van ez mostnár nagyon idegesít. PS3-ra pár perc alatt tettem fel.......... ezt nem hiszem el. Felismerte a 9magos Cell procit és az nVidia RSX kártyát az összes hozzávalóvan. Ez mostmár túlmegy az ész határán.....
BosemenNem tudom mi lehet azon a vinyón, de a partíciós tábládat valami nagyon összekuszálhatta... egy dolgot mernék ennek kapcsán kijelenteni, azt, hogy nem az Ubuntu volt... Ugyanakkor tapasztalat: WinXP mellé tettem Ubit, és átméreteztem a gparteddel a WinXP alatti egyik partíciót, ettől az XP a következő rendszerindításakor buzgón chkdsk-zott, de mivel nem talált hibát, megtanult együtt élni a kisebb D-vel... :) Win Vista alatt is átméreteztem, de ott a rendszerpartícióval tettem ilyen galádságot (nem volt rajta adat, csak egy szűz rendszer, tehát nem volt rizikó, egy próbát meg adtam neki)... hát a Vista soha többet nem állt fel, elkezdett boot-olni következő indításkor, jött a chkdsk, az még normális is, aztán az egérmutatóig eljut, alatta a fekete képernyő, és onnan csak daál-darál-darál, és vége van... :) Újratelepítettem a Wint, egy tök szűzesítve a vinyót, aztán feltoltam mellé az Ubit gond nélkül, de ekkor már nem gyári Win volt, nekem nem megfelelő partíciómérettel, hanem már elve akkorát csináltam, hogy nem kellett átméretezni... :) Szóval ennyit tudok mondani, általánosságban valószínűleg rendszerpartíciót nem jó átméretezni... a Vista tudja saját maga alatt megcsinálni az ilyet, de nekem 80GB alá nem engedte... :(
KiberLovagSziasztok! Nincs a közelben valakinek egy olyan live cd amin rajta van a PQ magic program. Azzal kellene körbeszaglászni a partíciókat. Kiváló a javító funkciója is. Mielőtt valaki megkövezne, hogy egy win programot ajánlok, még az uhu-linux kézikönyve is javasolja.