KiberLovagA /home könyvtár lehet a felmaradó a 35 GB-ból, azért érdemes így particionálni mert ez lesz a saját beállításaid, adataid könyvtára. Ez azt jelenti, hogyha valamiért le kell túrni a rendszert akkor a /home-ban megmarad minden adatod és ha felrakod ugyanazokat a programokat amik korábban is fent voltak, semmit sem kell újra beállítani onnan folytathatod ahol abbahagytad.
Telepítés!
HUHH Na és előtudom ezt készíteni a Vista alatt vagy ezt már ott kell megcsinálni? Mart ha már benyomtatn a disc-et akkor nem látja a partícióimat. Ha már a live ben vagyok akkor már csak 160Gb-ot lát!! És innentől kezdve lőve vagyok, mert az egészet tarolni akarja.
BosemenKomolyan mondod, hogy nem látja a Vistás partíciót? Ne idegelj már ki, azt mindíg látni szokta... :( Vistában a számítógép jobklikk/kezelés -ha jól rémlik ott is így van, és azon belül lemezkezelés, na ott lehet pertícionálni, és az XP-vel ellentétben már átméretezni is bizonyos korlátok közt... :) Amúgy fent olvasottak alapján a C, és a D partíciók a hasznosak a Win számra, és annyit tegyél Vistában, hogy legyen egy min 15GB üres hely a vinyó végén, de az ne egy extended partícióban legyen, hanem tök üresen... :) Ubuntuban telepítéskor ezt az üres helyet kéne használni swap-nak és root-nak... természetesen kézi particionálással...
KiberLovagHát mostmár szétbasz az ideg :) nem látja a particiókat már nagyon ideges vagyok. A másik, hogy internet kapcsolatot nem tudok csinálni, mert alapból nem ismeri föl a gépben lévő WIFI-t :) Haver IBM-jére föltoltun 15 perc alatt mindennel erre az Acerre meg nem tom feltenni 2 napja. :)
BosemenFigyelj te írtad, hogy van egy 35 GB-os üres partíciód. Mi a búbánatot kellene előkészíteni? Indítsd el a Live-cd-ről a telepítést és majd meglepődsz amikor látod, hogy van neked ott hda1, hda2, hda3, vagy ugyanez sda-val. Nagy eséllyel a hda3 vagy sda3 a tiéd, de ott is van, hogy melyik milyen méretű. Kézi particionálás: kijelölöd az üreset (35 GB), jobb gomb szerkesztés megadod a méretet (Pl: 10 GB) csatlakozási pontot (/) leokézod, utána kijelölöd a maradék üres részt jobb gomb (swap) méretmegadás újra okézod, megint klikk maradékra jobb gomb (/home) és a többi értelemszerűen. Legyen élő interneted ahogyan már írtam és KiberLovag is írta mert különben később fogsz szívni vele.
karmesterHát bazzeg másr a HDD-is egy nagy foglalt helynek értékeli :) Már kisem írja a partíciókat. :) Mindjárt kibaszom az ablakon, ezt már nem hiszem el. Havernak én csináltam meg reggel NÁLAM meg semmi sem jó :D Internet az nuku, mert se a Lan-t nem használja (azt írja hogy driver problem) a WiFi meg alapból kipurcan ha beteszem a lemezt. Reménytelen...... húúúúúúú Veszek egy külső vinyót és ferakom arra ez így nem működik :(
Ördögi kör! Minél közelebb kerülök a sikerhez annál messzebb van a célvonal :)
BosemenAkkor passz, szerintem a partíciós táblával lesz a gond, de abban nem tudok segíteni. Szerkesztve: esetleg meg kellene próbálni egy alternate cd-ről a telepítést.
Na jó van ez mostnár nagyon idegesít. PS3-ra pár perc alatt tettem fel.......... ezt nem hiszem el. Felismerte a 9magos Cell procit és az nVidia RSX kártyát az összes hozzávalóvan. Ez mostmár túlmegy az ész határán.....
BosemenNem tudom mi lehet azon a vinyón, de a partíciós tábládat valami nagyon összekuszálhatta... egy dolgot mernék ennek kapcsán kijelenteni, azt, hogy nem az Ubuntu volt... Ugyanakkor tapasztalat: WinXP mellé tettem Ubit, és átméreteztem a gparteddel a WinXP alatti egyik partíciót, ettől az XP a következő rendszerindításakor buzgón chkdsk-zott, de mivel nem talált hibát, megtanult együtt élni a kisebb D-vel... :) Win Vista alatt is átméreteztem, de ott a rendszerpartícióval tettem ilyen galádságot (nem volt rajta adat, csak egy szűz rendszer, tehát nem volt rizikó, egy próbát meg adtam neki)... hát a Vista soha többet nem állt fel, elkezdett boot-olni következő indításkor, jött a chkdsk, az még normális is, aztán az egérmutatóig eljut, alatta a fekete képernyő, és onnan csak daál-darál-darál, és vége van... :) Újratelepítettem a Wint, egy tök szűzesítve a vinyót, aztán feltoltam mellé az Ubit gond nélkül, de ekkor már nem gyári Win volt, nekem nem megfelelő partíciómérettel, hanem már elve akkorát csináltam, hogy nem kellett átméretezni... :) Szóval ennyit tudok mondani, általánosságban valószínűleg rendszerpartíciót nem jó átméretezni... a Vista tudja saját maga alatt megcsinálni az ilyet, de nekem 80GB alá nem engedte... :(
KiberLovagSziasztok! Nincs a közelben valakinek egy olyan live cd amin rajta van a PQ magic program. Azzal kellene körbeszaglászni a partíciókat. Kiváló a javító funkciója is. Mielőtt valaki megkövezne, hogy egy win programot ajánlok, még az uhu-linux kézikönyve is javasolja.