kukimukiHali
Jelenleg rendszermásoláskor nem lehet teljesen szabadon meghatározni csatolási pontot egy partícióhoz. Konfigurálásnál az a lényeg,hogy a rendszer működéséhez feltétlen szükséges pont(ok)hoz meghatározza az ember, hogy mely partíciót csatolja. A '/' az ugye kell mindenképp, a '/boot' pedig akkor, ha a root fájlrendszert nem ismeri a GRUB, vagy olyan médián található, aminek nem tudja a BIOS/UEFI átadni a vezérlést. A '/home' szerepe is igen fontos, hiszen itt találhatóak a felhasználók adatai, és ezeket célszerű nem elveszíteni.
Én azt tudnám javasolni, hogy a létrehozott /etc/fstab fájlba a példa alapján írd be a szóban forgó partíciót is. Az UUID kiderítéséhez használd a blkid -o value -s UUID /dev/sdXN parancsot bátran, ahogyan ez a fájlba is be van írva. Természetesen grafikus felületű alkalmazást is használhatsz rá, ott van például a MountManager.
Ha ezt az átírást megcsinálod, majd ebből készítesz egy Live-ot, akkor annak a telepítése után már nem csatolódik automatikusan a partíció, mert minden esetben újrakreálja a /etc/fstab fájlt rendszermásoláskor és -telepítésnél. Különben nem indulna el utána a rendszer, legalábbis nem mindenhol. Mert mi van ugye akkor, ha egy teljesen másik gépre telepíted...
Persze már elmélkedtem rajta, hogy hogyan lehetne megoldani egy, a jelenleginél szabadabban konfigurálható felületet partíciókiválasztásra. Mondjuk egészen biztosan meglehetne oldani, de egyrészről kicsit bonyolultabb lenne, másrészről meg én úgy gondolom, hogy nem célszerű a jelenleg meghatározhatónál több partícióra szétvágni a rendszert. Legalábbis egy viszonylag kezdőbb felhasználónak nincs ilyesmire szüksége, a keménymag meg úgysem Rendszermentezik.