stroggKint dolgoztam a kertben, de nem hagyott nyugodni, hogy így elkapálódott 'a Linux', úgyhogy töprengtem, és az alábbi íromány lett ennek eredménye.
Amit kifelejtünk az egész gondolatmenetből - ami természetes "Win-maradék" -, hogy azzal lehet kombinálni, ami VAN. Ha ebből a paradigmából kilépünk, akkor egyszercsak szembetaláljuk egymást a Linux egyik nagy előnyével: mindent meg lehet benne csinálni + nagyon testreszabható: csak az alapok kellenek.
Namármost, ehhez még hozzájött az ú.n. Ubuntu Light gondolatmag is, amit ugye OEM-eknek szán a Canonical. Ha esetleg azt mondjuk, hogy: Canonical, tessék, itt van 20 milliárd forint ( durván 64 millió font!) és csinálj a Magyar Államnak (mintha OEM lenne) egy direkt az ő részére kialakított, Ubuntu Light alapú oprendszert, ami meglehetősen nagy stabilitással és változatlansággal rendelkezik, akkor azt hiszem az egyik legnagyobb megrendelését kapná a Canonical, amit szíves örömest teljesíteni fog.
Lehet, hogy pofátlan dolog lenne még emellé kérni (szerintem ennyi pénz kifizetése mellett nem), de akkor is érdemes tenni egy próbát: alakítson ki egy kizárólag a magyarországi kliensek részére fenntartott tárolót, ahova agyontesztelt, sokszor kipróbált frissítések kerülnek csak be. Így elérhető lenne, hogy freeze nélkül maradjunk a kompatibilitás mellett, de ne kelljen lemondani a frissítésekről. A szoftvergyártók (már azok, akik a köziges, stb. programokat írják) pedig egyértelműen megadott követelményeknek megfelelő programokat írnak.
Amit pedig még fontos kiemelni: nem 1 év alatt kell ennek megvalósulnia. A tárgyalások elkezdődhetnének már korábban is (ha a Canonical vevő a dologra, stb.), a Unity is csiszolódna, kiforrna, hogy mi kerül majd bele, mikkel lehet gazdálkodni, s a szoftvergyártó cég(ek)nek is egyértelmű lenne ezután, milyen követelményeknek megfelelően kell megírniuk a programot. Ugyanis ha ennyire kizárólagosan valaki(k) írják a Magyar Állam számára a programokat, akkor azokat úgy írják, ahogy mi kérjük. (ne úgy, hogy ők csak bizonyos környezetekhez, programnyelvekhez értenek, és abban szeretnék megírni).
Nagyjából ennyi.