Vállalva, hogy meg leszek tiporva, ismét írok. Telepítettem a Unity-t. Nagyon fagy. PPA-t nem akartam, azt később. Fáradt vagyok, úgyhogy 4 perc első benyomása alapján annyit tudok mondani, hogy az átállást meg kell szokni, a másság (amit szabadabb érzetnek is fel lehet fogni a GNOME után) nem tudom, hogy fog ízleni a népnek. Mark valóban jól érzi, hogy ez az eddigi legnagyobb kihívás.
Vagy trón, vagy tömlöc lesz a jutalom. Remélem elnézi mindenki ezt a kis szóviccet.
Néhány gyors gondolat-kérdés:
- az "oldalsáv" elemei telepítéskor (11.04.) üresek lesznek-e, vagy előre definiáltan néhány ikon már ott lesz?
- ááá. most kell azt írnom, amit a végére akartam: Akárhogy is lesz elképzelve, a felhasználó számára az egyszerűség lesz a kulcs. Igen, ezalatt azt értem, hogy akár az oldalsáv, akár a felső panel, akár a rendszer "mélyét" érintő beállításokat akar a felhasználó piszkálni, egyszerű legyen. Itt most ne essen nekem senki a "butaság" faktorral. Így is azt érzem, hogy sokan, akik ráérnek, nagyon szeretnek rendszert piszkálni. Ez addig rendben is van, amíg ez a felhasználó akar vele valamit, vagy ne adja az ég, pénzt is akar vele keresni. Mit értek ez alatt?
Jelenleg a mutter haláli... a felső panel egyelőre csak az értesítési terület végett ér egyáltalán valamit. Nem tudom mit tudnak ezalatt a néhány hónap alatt "motorikusan" kezdeni a Unity-vel, de nem elhanyagolható lesz a dizájn is. Ezalatt nem csak a csicsát értem.
Alapvető, hogy fagyás mentes, "stabil" legyen. Ez nyilván nem fogja még azt jelenteni, hogy 99 féle opció lesz magának a desktopnak a beállítására, de ennek így kell lennie idővel. Amit a GNOME abszolút predesztinációja elrontott, azon nagyon sok munkával javíthat a Unity. Ezt most hogy értem? Számomra a KDE nem jöhetett szóba, mert kapcsolóból, tolókából, gombból elegem lett, mikor benéztem az "ablakba" (ha-ha szójáték). A GNOME megfelelt, de azért volt sok kérdésem magamhoz: ez miért így, ez miért úgy van, mikor nekem nem ez lenne a logikus.
A Unity első látásra meghozza azt a tényt, hogy itt az ablakkezelő másodlagos lesz. Az Ubuntu alatt mindenki Ubuntut fog érteni, ha a Canonical elképzelései és az emberek kívánságai összeérnek, nem pedig GNOME-ot, vagy KDE-t. Itt nem szabad elvinni a fejlesztést a 100 tolókás-gombos rendszerbeállító menüig, de ha puritán marad (ami nem baj!) legalább legyen flexibilis.
És, hiába fáradt vagyok, jöjjön a lényeg:
A felső panel-oldalsáv funkciós megosztásához tíz és tíz érvet és ellenérvet tudna mindenki elmondani. (maradjon felül az értesítési terület-kerüljön az oldalsávba, funkció terhelés oldalra, vagy felülre stb.stb.) Ezt a döntést a Canonical fogja meghozni, az idő meg megváltoztatja legfeljebb.
Mi az ami nagyon kellene az Ubuntunak?
- Az oldalsáv könnyű kezelhetősége és írányíthatósága alapkövetelmény lesz. Ezzel mindenki egyet is ért szerintem.
- Végre egy megfelelő, YaST-os jelleget mutató, de állítható "mélységű" rendszer tweak...
Nézzünk körbe, a vetélytársak közül a Fedorat motorikusabban másabbnak mondják az én közelemben lévő emberek, az openSuSE-tól pedig a YaST-ot irígyli mindenki. Egy szemre és belsőre megfelelő beállítás menü ezért messze földre elviszi a hírét egy oprendszernek. Amit a Unity megnyer felhasználói kezelhetőség (=nagymama) fronton, azt egy sok tervezést igénylő rendszer beállító megnyerhet "hozzáértő" fronton. Igen, a szomszéd pistike is kényelmesen tudjon a Firefox böngészőjéhez daily update PPA-t csatolni.
- Egy párhuzamos, de személyes jellegű tweak: fájltípus kezelő, ébresztő, stb... Ennél az lenne a lényeg, hogy ne kelljen 26 menübe belemenni, hogy végre azt érjem el, amit akarok általános értelemben.
- Ha még mindig értitek, hogy ezekkel mit akartam leírni, akkor egyértelmű, hogy az Ubuntuban a jövőben saját programokat kell tervezni. Igen-igen. Nem elég és nem jó, hogy feltelepíthetem a GShutdown-t, mert nem alapértelmezett, nincs a rendszertémába belefeküdve, és különben is. A felhasználó azonnal akar valamit kezdeni a gépével, és ne gyertek az Apple érzésvilággal. Ha elfelejtettétek volna, az Ubuntu szlogenében benne van valami emberiesség is, vagy mi a szösz.
- Unity mentes gondolat: Nem tudom, MB-ban értendő hely tekintetében mennyivel lehet másabb a Unity a GNOME-nál, de mindig piszkálta a csőrömet az a gondolat, ami internetkapcsolat tekintetében nem is fontos, pláne ha nem lesznek Ubuntu programok, hogy DVD verzió esetén, telepítéskor miért nem lehet egy feltelepülő program választót belesuvasztani? Jó, nem fogja a Canonical felvállalni, hogy "ellenőrizetlen szoftverek települjenek", de szerintem pár ezer emberrel több tölthetne le Ubuntut. Itt meglenne a szabadság szinte minden nagyobb programnak a kiválasztására: pl: internet-> Transmission vagy Deluge? - Firefox vagy Chromium? Nyilván sokan rávágják, hogy az Ubuntu nem rolling rilíz, pedig... Ha lúd, legyen kövér.
Legalább 20 kinevető emberre számítok, de nem érdekel. Ha nem gondolkodnék és nem alkotnék véleményeket én röhögném ki magamat.
Mentem aludni.
Ui: 2 pic shot:
http://i.imgur.com/yo13k.jpg
http://i.imgur.com/xhwFq.png