az irodai munka önmagában elég tág fogalom, rengeteg buktatót tartalmaz.
irodai munka egy iktató-postázórendszer kezelése, ami esetleg egy webes alkalmazás, azaz kell a júzernek egy firefox, de a gyártási termelési adatokból statisztikákkal felturbózott technikai elemzés is az, ehhez viszont lehet már nem elég az ooo, kell pl. az MS Excelnek pár jó kis funkciója. de lehet megrendeléskezelés célszoftverrel, bérelszámolás, könyvelés, stb.
szerintem az os kiválasztása nagy mértékben függ az ellátandó feladattól, a meglévő programoktól és a júzer tudásától.
általános irodai munkára (titkárnőféleség vagy adminisztrátor) tökéletes egy linuxmint az ooo-val, levelezővel. nem kell mítoszt faragni a könnyű kezelhetőségről, mert mindegyiket könnyű kezelni, a júzer megszokja, az elején nem szabad magára hagyni. egy fluxbox inkább riasztó mint egy gnome, azt is le lehet faragni szépen. ha neadjisten hálózati megosztásokat is el kell érni, akkor a nautilus helyett pl. thunart adni elég nagy hiba.
a kicsiségről is annyit, hogy bármelyik mostani linuxkiadás gyorsabban megy ugyanazon a gépen, mint a mindenféle védőprogikkal felruházott winxp, a vinyón egy alap max 10 gigát eszik (ebbe már bent van minden), ezért óva intenék mindenkit, hogy "pehelykönnyű" linuxot tegyen a dolgozói alá. utálni fogják érte ugyanis :). a kde4 szerintem nem alkalmas az irodai dolgozóknak (nem azért mert nem használható, hanem mert túl komplex), a normál gnome desktop inkább. mintmenüvel...
annyit tudni kell, hogy annyi ideje minden dolgozónak lesz, hogy végigkattintgassa a rendszerét meg a menüket, hiszen mindenki kíváncsi, ez alapvető dolog. hát egy ilyen júzernek egy fluxbox-szal "összetákolt" rendszert végigkattintgatni elég kiábrándulást hozhat nagyon hamar :D legyen elégedett, dolgozzon szívesen rajta, a gnome szerintem még sok rendszerben marad így ahogy van, ez a legjobb választás.
ha tartasz ettől a unity-gnomeshell irányzéktól, és inkább most váltanál, akkor perpill az xfce a legértelmesebb választás, ha meg hálózati megosztásra is szükség van, akkor lxde, a pcman az tudja