renee7Versenyszférában? Pl a Red Hatnál vagy az IBM-nél vagy egyéb noname helyeken, akik támogatják a Linuxot? Neadjisten fejlesztik is?
Nem olyan rettenetesen bonyolult és drága átállni, ha megvan az a stratégia, amivel nekilátnak.
Először is, hogy nem kell mindent, azonnal és már tegnapra. De ott, ahol erre lehetőség van, ott le kell cserélni. Pl olyan helyeken, ahol tényleg csak intelligens írógépnek használják a gépet.
Ehhez az első lépés azonban a nyílt dokumentum. OOo van Winre is, Linuxra is.
Következő a helyzet: Az állam bácsin lehet a legnagyobbat szakítani, mert ők "mások pénzét költik". Ezt a hozzáállást konkrétan onnan tudom, hogy nem egyszer hallottam, és nekem üzleti irányból említették is, hogy ez a jellemző.
Nem foglalkoznak vele, hogy mennyire drága. Ha belefér a költségvetési keretbe, akkor faca. Szerintem a legtöbb informatikus és rendszergazda is úgy van vele, hogy lesz*rja, neki legyen pénze. Ő megtanulta drága pézé a Windauzt, ebből akar megélni, fizessenek.
Namost. Ha üzleti fejjel gondolkodsz, neked mindenképp megéri a közigazgatással, állami dolgokkal foglalkozni, mert jó pénzt szerezhetsz. Szűkös a kör, mert sogór-koma-jóbarát, vagy az kapja, aki a legszebbeket mondja. De ha mondjuk ez rendes versenyhelyzet lesz, és neked azt mondja az állam bácsi, hogy
"Figyeljél ide: Ennyit meg ennyit meg ennyit költöttünk erre meg erre meg erre. Nekem az kell, hogy ezt olcsóbban hozd ki, szabad szoftverekkel. Ha nem, akkor keresünk olyan embert, aki képes rá.", akkor nem gondolkodnál el azon, hogy "hoppá, hát lehet, hogy ez megérné"?
Rá kellene már jöjjön a t. országnak, hogy a vevőnek mindig igaza van. Ha én azt akarom, hogy a kód az enyém legyen, akkor az üzleti világ vagy alkalmazkodik, vagy ha kell, akkor megcsinálom én magam, ti meg le vagytok sz... De nehogy azt higgyétek, hogy a hozzáértő cégek nem kapnának, mint tyúk a takonyra. Váccság van. Kell a pénz.
Olyan emberek kellenek a közigazgatásba, akik értenek a dologhoz, elkötelezettek az ország felé és keményen, de kompromisszumképesen üzletelnek. Ez szerintem mindannyiunk érdeke.