a kereskedelmi szoftverektől nem kell elzárkózni. teljesen normál dolog az, ha valaki dolgozik (szoftvert fejleszt), pénzt akar kapni érte. a nyílt forrás nem egyenlő azzal, hogy a programot nem kell megvenni, vagy szabadon felhasználhatod az egyes részeit. ezt, és ennek minkéntjét a licensz hivatott eldönteni.
ha valaki grafikus, és jó abban amit csinál, annak a szoftver egy eszköz, amit ha megtanul használni, gyakorlatilag ugyanolyan színvonalút tud alkotni, akár photoshop akár más, pl. gimp.
amikor én php munkát készítek, a forrást ugyanúgy átadom a megrendelőnek, nem korlátozom le arra, hogy én hostingoljam neki az alkalmazást zárt módon, hasonlóképpen szeretném, ha megveszek egy szoftvert, akkor megkapnám a forrását. mondjuk nem tudom, hogy mit kezdenék egy photosop forráskóddal, de sebaj :)
sok zárt termék kódja amúgy olyan csapnivalóan fos, hogyha belenéznének az emberek, felmerülne bennük, hogy "mi a fene kerül ezen ennyibe???"
én ott látom a gondot, hogy sok fejlesztő bagóért dolgozik, és a nagy forgalmazó, kiadó cégek a tőkéjükkel olyan hihetetlen profitra tesznek szert, mint a zeneiparban lévő kiadó-pióca-láncok (főleg a játékszoftver iparban, de más területeken is). ezek jelenleg a windows hullámain szárnyalnak-élősködnek, hiszen a vállalati gépek 95%-án win az os. majd ha lesz minimum 20% linux részesedés, tömegével fogják portolni a cuccaikat a cégek.
amíg ez bekövetkezik, ehhez nagy segítség egy-egy ilyen nagy, híres és elismert szoftvercéget presztízs alapú nyomásnak kitenni, hogy adja ki valamely termékét linuxra.
mivel ez felröppenhet a médiában, egyikük sem szeretné, ha a közvélemény negatívan tüntetné fel őket vagy hozzáállásukat, ezért elképzelhető, hogy bár úgyis bukik a dolgon anyagilag, de valamivel előrukkol.