Üdv mindenkinek! Néhány napja használok Ubuntut (7.10), semmilyen Linux ismerettel nem rendelkezem - ha lehet, kérek egy kis extra megértést:) Azt olvastam, bizonyos okokból érdemes vírusirtót is telepíteni a rendszerre. A hivatalos letöltő csatornákon azonban egyet sem találtam, ezért az interneten kezdtem keresni. Úgy tűnt, hogy a Clam Antivirus megfelelő volna. Ugyan nem találtam kifejezett Ubuntu támogatást, de Debian volt. Talán rosszul gondolom, hogy akkor Ubuntun is működnie kellene? A telepítésről szóló szöveges ismertető szerint azonban nem sikerült telepítenem. Segítséget kérnék, hogy használható-e a rendszeren, és ha igen, hogyan lehet működésre bírni? Ha nem, akkor mit javasoltok helyette? Köszönöm.

Csak tanács: a Keresés dobozba írd be, hogy Clamav .... és olvasgass... ugyanis benne van a Synapticban, sőt elötte nézd meg az Alkalmazások > Hozzáadás/eltávolítás pontot is Egyébként magáncélra ingyenes és van deb csomagja is a: http://www.avast.com/ http://www.avg.hu/ programoknak. _______ warp

warpMint egy kezdő... köszi warp! Megnéztem előtte az alkalmazások letöltése pontban, rá is kerestem, és azt találtam, hogy "Virus Scanner", a leírás szerint meg azt hittem, hogy ez csak egy kiegészítő felület a ClamAV-hoz. Most megnéztem a javasolt linket, és úgy látszik, rosszul gondoltam. El is indítottam, gondolom nem lesz vele baj (még nem tudom, mert csak mobil internetem van, és az nem a sebességéről híres). Az avast-ot régebben használtam XP alatt, de szerintem lassú volt, és a felismerési képessége az utóbbi időben nem a legfényesebb. Az AVG meg sosem tartozott az igazán jók közé. Bár ezeket az infókat kutakodás és tesztek olvasása alapján szedtem, tehát lehet, hogy nincs igazam. Ezért gondoltam, hogy megpróbálom a Clavot. Köszi még egyszer!

TiggerAz AVG közép europai szoftver leven, ált. a legelobb ismeri, és irtja az itten eloszor felbukkano virusokat. virusos tesztekbe elég jo eredmenyeket hoz. Én a munkahelyi gépparkot (iskola!) ezzel védem, és amiota bevezetésre kerult (kb. 3 éve) eddig mindent megfogott, amivel talalkozott.

Én még nem találkoztam vírusos Ubuntuval, de te tudod :)

Tigger"de szerintem lassú volt, és a felismerési képessége az utóbbi időben nem a legfényesebb." Szerintem: 1) linux alatt a programok sebességét át kell értékelned a wines rendszerekhez képest :-) 2) az avast több díjat nyert és azért ezt csak méltányolni lehet! ;-) Persze a választás (és bosszankodás/örvendezés) joga a Tiéd ... 3) Még egy pici info: http://anti-virus-software-review.toptenreviews.com/ _______ warp

darkelfOK, ezt nem vitatom - és nagyon örülök neki :) Ez is egy jó indok a váltásra! Ettől függetlenül nem kizárt elvileg, amennyire én tudom. A másik, sokkal fontosabb indok, hogy szinte csak windowsos felhasználókkal vagyok kapcsolatban, és nem szeretnék akaratlanul sem továbbküldeni egy hozzám érkező makrovírust, például. Legalábbis azt gondolom, hogy ha küldenek egy vírusos fájlt és azt tovább küldöm másnak, akkor az tud fertőzni, vagy nem? Ha rosszul tudom, okosíts ki, én nem ismerem a vírusok lelkivilágát... A vírusirtó választás (mint minden) nyilván többé-kevésbé szubjektív, igényektől és szimpátiától függ. A teszteredmények sem egyformák (bár éppen a javasolt linken az AVG eléggé hátraszorult, és egy csomó fajtát nem is teszteltek). Ráadásul időnként változik a sorrend, a fejlesztéstől függően. Tökéletes megoldás, gondolom, ebben sincs. Nem szeretnék vitatkozni senkivel, és nem akartam lebecsülni a javasolt vírusirtókat sem, elnézést ha úgy tűnt. Amelyiket szeretjük, az úgyis meghálálja, nem? :) Én most igyekszem Ubuntura koncentrálni, mert tetszik :)

AZ Avast! -ot használom az Ubuntuhoz. A Windows-al ellentétben itt nem lassít a rendszeren, mert nem fut a rezidens védelem. Mikor a Windowson lejárt a NOD liszenszem, és átálltam az Avast!-ra valóban érzékelhető volt a lassulás.

Ennyivel később: 2 év

darkelfHelló én is kezdő linuxos vagyok,új telepités után ubuntu 9.04 64bit rendszer alatt 3 nap mulva 8 virus volt a gépen.

• zlt válaszolt erre.

sipos864 bitest nem találsz. ellenben ennek alapján tudod telepíteni 64 bites rendszerre. de hova szedted be azt a 8 vírust? wine-t használsz?

Sziráki Tamása Klamav találta.Amúgy a leírás nem igazán megy,mármint az Avast telepítése,az elsö sort futassam terminálba majd töltsem le,a többi sort úgy ahogy van futassam?

sipos8igen, elvileg így soronként. bár talán egyszerűbb, ha a Synaptic-kal telepíted az ia32-libs csomagot, utána a Nautikusban megkeresed a letöltött avast-ot, duplaklikk, és telepít. érdekel majd, hogy az avast is talált-e valamit. mert nem kizárt persze, hogy tényleg van, főleg, ha windows és Ubuntu között oda-vissza másolgattok fájlokat bármilyen adathordozón. de az sem kizárt, hogy fals pozitív a Klamav találata.

Ennyivel később: 4 nap

Sziráki TamásHelló.Na megy az Avast és ez is talál virusokat,ráadásul baszott lassú a gépem,mind internet alatt és maga a gép is lelassult.Mitől lehet lassulás?Illetve ha bekapcsolom a gépet nem indulnak el a programok(Pidgin-Skyke-Firesarter) pedig próbáltam beállítani de nem tudom.

sipos8Javaslom nyiss egy új fórum témát, ahol összeszeded a jelenség általad ismert összetevőit (op rendszer, szoftverek, mióta lassú, esetleg mik mennek közbe, hardver, clamAV és Avast találati listája ilyesmi, és szerintem így jobban fognak segíteni. Üdv.

Ennyivel később: 12 év