Sziasztok! Gondoltam felsorolok pár apróságot, aminek örülnék ebben a rendszerben (ubu10-esem van TDE-vel, amit azután választottam, hogy súlyosan kikezdte a lelki békémet az ubu11-es és a KDE 4-es a hibáival):
1. A futó kisalkalmazások közé nagyon kéne két fontos segédprogram (amik alapból indulnak már az első telepítésnél). Az egyik a futó folyamatokat listázza ki egy felugró ablakban (kb. ahogy a vágólapkezelő kinéz), ahol az is látható, melyik mennyi erőforrást zabál éppen és le lehet venni a prioritását 1-2 kattintással (vagy ki lehet lőni), hogy ne bénítsa meg a rendszert. Esetleg feljebb lehet venni a prioritását, hogy ne akadozzon, mint pl. a zenelejátszás winchesterműveletek közben. Ennek a segédprogramnak természetesen magas prioritással kell futnia, hogy bármikor azonnal hozzáférjek. Rengeteg időmet veszi el, hogy várnom kell a gépre, mert dolgozik valamin, ami sokáig tart (másolás, program indítása) és közben nem tudok mást csinálni (fehérember még mindig csak várni kis homokóra). Egy programozó barátom a python-gtop-ot ajánlotta, de azt a rendszer nem ajánlja telepítésre, mert nem hitelesíthető.
A másik a csatolt eszközöket listázza ki egy felugró ablakban, ahol láthatom a tulajdonságaikat (külső lemezírók, pen driveok és külső winchesterek teljes mérete és ebből mennyi a szabad hely) és elvégezhetem a felcsatolást-lecsatolást. Most ez úgy van nálam beállítva, hogy a csatlakoztatott eszköz ikonját kiteszi az asztalra, régebben pedig a panelre tettem ki az ikonokat, de egyik sem volt igazán jó megoldás (a kezelhetőség szempontjából). Nem lenne egyszerűbb ezeket mind egy programmal és egy ikonnal kezelni? Hogy minél egyszerűbb legyen a kezelőfelület és ne legyen rajta egy csomó mindenféle ikon, amik feltűnnek-eltűnnek és tologatják a többi ikont?
2. Régen amíg különféle windowsokat használtam, nagyon szerettem a paint-ot, ami szerintem a legjobb egyszerű rajzoló programocska volt. A különféle linuxok alá hiába létezik egy csomó különféle hasonló rajzoló program, úgy láttam egyik sincs rendesen befejezve, illetve egyik sem tűnt olyan egyszerűnek, mint a paint. A gimp-pel nem lehet olyan könnyen rajzolni móricka ábrákat, pont azért, mert túl sokat tud. Kéne egy rendesen befejezett, paintszerű rajzoló.
3. A különféle alkalmazásoknál a jobb egérgombbal elő lehet hívni különféle menüket, amik tele vannak mindenféle lehetőségekkel. Ezek közül azonban többnyire csak egyet-kettőt használok. Böngészőnél például a mentés a leggyakoribb funkció. Kéne egy olyan program, ami azt figyeli, hogy a felhasználó mely menüpontokat használja a leggyakrabban és ennek megfelelően átrendezi a menüt, mindig oly módon, hogy a leggyakoribb pont kerüljön közvetlenül az egérmutató alá. Így nem kéne föl-le huzigálnom a mutatót, a szükséges pontot keresgélve, mert a gép szó szerint mindig a kezem alá dolgozna és gyorsítaná, könnyítené a munkámat. Ez persze lehet ki-be kapcsolható funkció, mert nyilván van, aki szereti a fix menülistákat. Sőt, a legjobb az lenne, ha az ilyen menüket is könnyen szerkeszthetném, nem csak a K menüt.
4. A különféle szövegszerkesztőkben (mostanában csak kwrite-ot és openoffice-t használok) lehetne egy olyan funkció, hogy szóismétlés figyelő. Mivel én elég sokat írok, állandó gondot jelent, hogy választékosan fogalmazzak és lehetőleg ne használjam túl gyakran ugyanazokat a töltelékszavakat. Sok időmet elveszi, hogy újra és újra átolvassam a szövegeimet publikálás előtt és ezeket eltüntessem belőle, ami többnyire azzal jár, hogy át is kell fogalmazni a mondatokat. De van, hogy elfog a képernyővakság, vagyis átsiklok egyes szavak fölött. Szóval jó lenne egy programocska, ami a helyesírás ellenőrzőhöz hasonlóan aláhúzza ugyanazokat a szavakat, ha túl közel bukkannak fel egymáshoz, például egy mondaton vagy egy bekezdésen vagy egy oldalon belül.