sipiattiA kompatibilitást nem én hoztam fel, hanem a megkérdezettek (mint amire már korábban felhívtam a figyelmedet). Éppen ezért nem értem miért kellene nekem különösebb definiálásba belemennem egy olyan fogalom esetében, ami az informatikában eléggé közkézen forog, kvázi divatszó.
Én nem mondtam, hogy a fejlesztő átlag user, nem is utaltam erre. Még egyszer tehát: ez a kutatás az átlag számítógép használók attitűdjeit kutatja. Ezen felül komoly hangsúlyt kap az "attitűd" kifejezés, továbbá az, hogy mindvégig nyílt kérdésekkel dolgoztam: ennek megfelelően ez nem egy olyan kérdőív volt, amire a végén ráeresztek egy Excelt, és farag nekem szép diagramokat. A válaszok mögött meg kellett találnom a valódi álláspontokat, ami cseppet sem egyszerű. Nem baj, hogy eltérő képzeteket szül, sőt, én csak örülök neki: hiszen ez a lényeg! :) Engem pont ezek a képzetek érdekelnek, mert mögöttük van a vélemény, amire én kíváncsi vagyok valójában. Természetesen abban igazad van, ha egy adott dologra kérdezek rá, azzal kapcsolatban kutatok, mi sem fontosabb, mint a pontos meghatározása a szóban forgó fogalomnak. Ez esetben nem a kompatibilitásra kérdeztem rá, hanem tényezőkre: amik között mellesleg szerepel a kompatibilitás is. Az már, hogy ez kinek mit jelent egy következő kutatás témája, egy következő szint. Remélem kielégítően összefoglaltam.
Amúgy a legprofibb akkor lenne az egész, ha nem egyedül kellett volna, hanem mellettem lett volna még 15-20 ember, és neki tudtunk volna menni egy 450-500-as mintának, és lett volna rá 3-4 hónapunk. Na akkor lett volna igazán profi ez az egész. Így a saját kis szerény lehetőségeimmel éltem. Az eredményességet pedig ki-ki becsülje meg maga.