MorelloPl el akarsz indítani egy frissítéskezelőt, akkor rácélozol a rendszerre, aztán adminisztráció, megkeresed, ráviszed az egeret, ráklikk. Ez pl gnome-do-val: super+space egyszerre lenyom, beírod, hogy fr (frissítéskezelő első 2 betűje, de betanulja a szokásaid, és ha ez a leggyakrabban indított f betűs alkalmazás, akkor elég az f betű is) és enter. Ettől gyorsabb csak akkor lehet, ha kirakod indítóra. Próbáld ki, nem vesztesz semmit vele.
Unity legnagyobb előnye a tartalom keresés. Mivel van pár doksi, amit használok melóba, teljesen felesleges megnyitni a helyeket, vagy a nautilust. Egyszerűen az van a listában, amivel ma, tegnap foglalkoztam. Az indító is tetszik, ráadásul a lencsék nagyon jól használhatók. Gyakorlatilag egy jól használható dock, amire kikerülhetnek az alkalmazás értesítői is. (hány leveled van, üzenetek, stb)
Az alapkoncepció szerintem az volt, hogy maximálisan kihasználják a képernyő területét. Mondjuk ablak méretű alkalmazásoknál nem látom értelmét a global menünek, de amúgy egész jó szerintem.
De mint írtam, én is kétkető voltam, de amióta élesbe használom, teljesen meggyőzött. 1-2 hét alatt rá lehet érezni szerintem.