szitam5270Szó sincs ilyesmiről. Mindenki azt használ, amit akar, ami kényelmes neki. Ha ez éppen win/linux/osx vagy esetleg pariparúdOS, tökmindegy.
A lefagyást nem azért hoztam fel, hogy win specifikus dolog, hanem azért, hogy a windowsnak hála terjedt el, hogy a gép lefagy, hülyeségeket irkál ki (érthetetlen hibaüzenet hegyek, vagy a fent említett ismeretlen hiba történt, buktad az adataidat). Win Vista-t SP1 előtt VBOX-ba teszteltem, és elkékhalálozott. Ezek után valahogy nem volt hiteles hogy HW hiba miatt van a kékhalál :)
Az emberek a windowst nem azért használják mert annyira szeretik, hanem azért, mert ezt rakják eléjük, ez van, ha tetszik, ha nem. Erre vannak a programok, egyáltalán minek induljon el egy olyan user a linux irányában, aki nap mint nap win specifikus szoftverekkel foglalkozik? Direkt én sem állnék be szívni a sorba.
Persze minden rendszer le tud fagyni, ha valami gond van vele. Mondjuk én linux alatt ritkábban tapasztalok ilyesmit, talán 8.04 óta nem fagyott meg a rendszerem (kopp-kopp-kopp), míg a munkahelyi XP rendszeresen hasal el (2-3 hetente tuti van hogy megáll rajta az élet, pedig nincs nehéz dolga).
Ha meg ránk akarod hagyni, akkor hagyd :D A maguk módján elfogultak vagyunk, mert szeretjük a mi kis linuxunkat. Pátyolgatjuk, építgetjük, persze hogy védjük foggal, körömmel :D
Viszont tudok jobbat, ami számomra cáfolhatatlanná teszi a linux felhasználóbarátságát:
Kedvesem a legjobb példa rá, hogy a mezei átlagusernek is jobb a felhasználói élménye, mint win alatt (lásd előző postom).
A másik anyám, aki utálta a számítógépeket, amióta linux van a netbookján, megszerette ezt a világot. Böngészi a netet receptek után, találkozókat szervez a régi ismerőseivel, levelezik, chat-el, régi filmeket néz... egyszóval kihasználja a net lehetőségeit.
Nagyapám és nagyanyám hót zokni a gépekhez (68-70 évesek). Kaptak nagybátyámtól egy P4-as gépet XP-vel, néha ránéztek, de jött a szokásos szöveg, hogy ez bonyolult, meg mi az a kodek, meg mi az hogy exe, stb. Kaptak rá egy ubit, szépen leültem velük, és egy délután alatt előadtam hogy mi hol merre meddig hány méter, azóta a családfát kezdték el rajzolgatni rajta, mama recepteket keres, papa kapcsolási rajzok után kutat, kinyomtatja őket, utána elvonulva a kis műhelyébe megcsinálja őket. Kérdeztem nagypapámat hogy hogy jött ez, mondta hogy tök érthetően ott volt hogy programok telepítése, rámentem, és keresgéltem, amíg megtaláltam ezt a dia nevű programot. Kipipáltam, dolgozott picit, aztán már ment is.
Egy öreg tanárbácsinak a régi P3-asára tettem ubuntut, előtte egy használhatatlanul lassú xp volt rajta. A tanárbácsi azóta ismét sokat ül a gép előtt, eszperente levelezőlistákra iratkozott fel, levelezik a régi diákjaival.
Apám (ő még friss user, alig 2 hete), szintén ubuntut kapott, ő a melóhelyén windows-al (régen NT, jelenleg XP-vel) dolgozik már kb 17 éve. Otthon a neten olvassa a híreket, levelezik, a munkáját hazaküldi (dropbox), és itthon melózik ha bent nem tudja befejezni, szintén dicséri a rendszert, mert nagyon barátságos és gyors.
Párom szülei egy otthoni gépet nyúztak XP-vel, őket "átvertem", mert mondtam hogy van egy pár tippem hogy hogyan tudnék gyorsítani a gépen. Ubuntu ment oda is, kapott egy XP skin-t, szépen mindent úgy állítgattam hogy észre se vegyék a különbséget (nem volt nehéz, nem nagyon értenek hozzá). Tőlük is a dicséret jött, hogy sokkal gyorsabb lett a gép, mit csináltam vele.
Ilyen visszajelzésekkel a hátam mögött nyugodtan mondhatom, hogy ha valaki a linuxot desktopra használhatatlannak nevezi az hülye :D
Tény, van amikor sok dologgal kell tökölni, guglizni kell néhány beállítás és tipp után, de nem nehezebb mint egy windows. A nagy kedvenc trollfajtám az, aki azt mondja, hogy egy hete próbálom beállítani ezt a szart, de nem megy, ez egy fos. Csak azt felejti el, hogy a wint se egy hét volt megtanulni. Ez egy más világ, ahol igen is tanulni kell, de rohadtul megéri.
Szerintem.
PS: Bocsánat a kisregényért, de ez most így pénteken kikívánkozott belőlem :D