eszesSzerver OS pl egy Coyote is,de nem is igazán nevezhetném felhasználóbarátnak,pedig egy egy-floppys a mai napig is használható tűzfalszerver..igaz az idő megrágta,de hol ott a GUI? only text-mode
Kb:arról regéltem a debivel ill a szerver os-al kapcsolatban:
Attól hogy olyan felület van mögötte mint az ubin AZ MAGÁTÓL nem lesz ubutu holott-kinézetre olyan használható rendszer egy beginer-homeuser számára,de csak látszólag.
Márpedig a debi pontosan ezzel szerzett érdemeket,hogy egy értelmes képernyő mögé rejtette az alapvetően nem házi használatra gyártott rendszerét...az alap telepítést egy kezdő-értem én ez alatt 12 és a 78 évest- aki még egeret sem látott,csak elfutólag-eredetileg olyan mint az ubiban az altenate vagy mint az Arch mitől felhasználóbarát: hiszen az sem érti aki a nyelvet pl az engilsh-t születésétől bírja: mi a gyökér filerendszer..és text módban telepít..mi a swap mi a home ..hisz ő csak egy user=veszel egy mobliltelót rendszer nélkül és először csak telefonálni szeretnél és flátuszod sincs arról hogy symbiant,v droidot v. W-t telepíts stb (pl a három-négy közül melyik barátságos?)-de ott azért szarabb a helyzet.mert a hard némileg célspecifikus...
Erről talán nem nekem kéne értekeznem amikor én még örültem a FortranC kurzorjának is,ha egyáltalán válaszolt,mert akkor még Basic sem volt(sem a Sicnlar ZX 80 sem a Commodore 64) nem hogy az MS rendszerek és még ötletként sem szerepelt a Linux sem csak a Unix :)
-Tudom erre jön a duma a vén f*sz tépi a pofáját-aztán érdekes módon ez mégis azokon az alapokon működik azóta is.Kétségtelen külső megjelenésében elegánsabb...de, nem mondja már senki nekem ,hogy egy egy debian ami első megjelenésében talán 93-94-ben jelent meg-direkt nem gúglizok-aki érdeklődő utána néz- még csak nem is 1.0 hanem 0.93-al jelent és gui-ról szó sem volt és most tart a 6.xx sorozatnál mitől ekvivalens egy ubuntuval mert körülröhögöm indiántánc lejtés közben..hiszen annál jóval kevesebb és jóval több is lehet, de nem egy kezdő számára!-hiszen nem arra találták ki és az igazán profi a tévhiedelemmel szemben fizetős változat!
Az Ubi-nak elvitathatatlan érdeme: ha nem is grafikusan települ...mert gond van pl a videokártyával stb a felhasználó anyanyelvén erőteljesen próbálkozik ennek érdekében automatice rakja fel telepítés közben az alap nyelveket(zulu).stb-ha le nem lövöd.
Maga a GUI(magyarul kb: felhasználói felület )-miért is kellene egy debianba hogy a szerveren kockákat forgass vagy 3D gyorsítás legyen..lehet rá telepíteni,de nem ez a cél ..-nem is tudom mit akartam írni még,mert most vettem észre,hogy ma már ma van :)