Akkor én, mint abszolút kezdő, egy-két kevésbé szakmai észrevételt is tennék, lévén, hogy első sorban a hozzám hasonló "ablakos"-majmok meggyőzése és megtartása a cél.
Mikor tavasszal elkezdtem, akkor 10-es verzió elkápráztatott. Ilyen mozgó ikonok, oda asztali kisalkalmazások, gyors, szép működik. Egy kicsit bonyolult volt, 1 hónapig párhuzamosan használtam a Windowst, de lassan alap szinten kitanultam. Stabil, szép rendszerem volt, egyedül a Firefoxot dobtam a kukába, annyira csúnya volt, akármit csináltam (nagy, óvodás ikonok, vastag szélek), megoldás a Chrome lett.
A 11-es verziót nagyon vártam, de... semmi olyan lényeges, ami nagyot dobott volna. Oké, oldalsó indító, meg a felső egybepanel kifejezetten ötletes, hamar megszerettem, de semmi több. Egyszerű, kicsit béna. Ezt kifejteném: nyilván én nem tudom megfelelő szinten kezelni a rendszert, de egy átlagfelhasználó (én) gyerekes kinézetűnek fogja tartani más op. rendszerekhez képest, kevés alap beállítással. Persze, most már egy kicsit magamhoz igazítottam átlátszó panellal, kisebb méretű, módosított effektű indítóval, de nem kifejezetten egy látványos rendszer.
Persze, de nekem netezésre, szövegszerkesztésre, levelezésre, filmezésre kell. Arra jó. Lenne. Egy Thunderbird, egy Chrome, 2-3 nyitott ablakkal, egy véletlenül futva hagyott Amarok és Deluga után elindítani egy filmet a VLC-n, egyszerűen leáll a rendszerem. Se ki, se be :) Pedig viszonylag kevésbé elavultnak mondható a rendszerem. Bár azért már régi.
Tegnap kíváncsiságból kipróbáltam Live módon a Kubuntut. Látványos, szép, oké - csicsás is, de valamit visszaad a 10-es ubu variálhatóságából. Valahol úgy érzem, nekem a kettő között lenne ideális.
Egy biztos: a mostani ubu nem marad. vagy régi, stbail verzió, vagy kubuntu.