Felbosszantottak, mégpedig nem kicsit. Nem értem, hogy miért kell mindenben a hibát keresni, miért nem lehet mások munkáját megbecsülni. Vannak, akik komolyan tesznek a honlap működéséért, órákat töltenek cikkek, fordítások elkészítésével, a honlap karbanbantartásávál, és még a fórumokban is segítenek a felhasználóknak. És nem pénzért teszik ezt, hanem szabidejükben, munka illetve iskola mellett (helyett...), akár késő este is. És mit kapnak cserébe? Kioktatást. Nem építő jellegű kritikát, hanem leírást arról, hogy mit csinálnak rosszul. És kitől? Olyantól, aki semmivel sem jobb náluk, sőt, érdemi munkát sem fektetett még az ubuntu.hu oldalba. Nehezményezi, hogy nem megfelelőek a fórumban a válaszok? Ha ennyi felesleges ideje és energiája van, akkor miért nem szolgálja ki ő a fórumozók igényeit? Tudom, nincs jogom felszólalni, hisz én sem csinálok semmit, de én legalább tisztelem mások munkáját, erőfeszítéseit. És mivel toros barátnője vagyok, látom, hogy például ő mennyi időt szán az ubuntu.hu-ra, hiszen azt az időt nem nekem szenteli...
Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán
Ki tesz az Ubuntuért?
Hozzászólások (38)
A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél
Felbosszantottak, mégpedig nem kicsit. Nem értem, hogy miért kell mindenben a hibát keresni, miért nem lehet mások munkáját megbecsülni. Vannak, akik komolyan tesznek a honlap működéséért, órákat töltenek cikkek, fordítások elkészítésével, a honlap karbanbantartásávál, és még a fórumokban is segítenek a felhasználóknak. És nem pénzért teszik ezt, hanem szabidejükben, munka illetve iskola mellett (helyett...), akár késő este is. És mit kapnak cserébe? Kioktatást. Nem építő jellegű kritikát, hanem leírást arról, hogy mit csinálnak rosszul. És kitől? Olyantól, aki semmivel sem jobb náluk, sőt, érdemi munkát sem fektetett még az ubuntu.hu oldalba. Nehezményezi, hogy nem megfelelőek a fórumban a válaszok? Ha ennyi felesleges ideje és energiája van, akkor miért nem szolgálja ki ő a fórumozók igényeit? Tudom, nincs jogom felszólalni, hisz én sem csinálok semmit, de én legalább tisztelem mások munkáját, erőfeszítéseit. És mivel toros barátnője vagyok, látom, hogy például ő mennyi időt szán az ubuntu.hu-ra, hiszen azt az időt nem nekem szenteli...
aki ilyen dolgokat művel, nem nőtt még fel eléggé, nem érzi át a honlap (és persze témája) lényegét. Az oldalt többnyire azért böngészem, hogy a fórumon olyan embereknek segíthessek, akik a közösséget tisztelik, és úgy állnak hozzá a fórumhoz. számukra egy felhasználási feltétel egyet jelent egy illegális játék licencfeltételeivel: semmit. Szerencsére nem csak ők léteznek, sőt, elenyésző kisebbségben vannak. hiszen aki ide téved, regiszrál, és esetleg huzamosabb ideig (akár véglegesen) is használni kezd ubuntut, meg fogja érezni a "légkört" (merthogy weboldalnak is lehet, legalábbis ennek biztosan van) és építő munkát szeretne végezni. Ezek az én tapasztalataim. Sajnos az élet kevés területéről mondható el ugyanez. Az ubuntu ismerettségét tekintve én azt gondolom, hogy az emberekre "tudat alatt" hathat az ubuntu filozófiája, barátságos, emberi kinézete, mert ennyivel szerintem nem jobb mint más disztribúciók. de most már nagyon elkalandoztam...
Szegény Hajni.. És ki volt az, aki fikázta az oldalért élőket? Ki az aki nem tiszteli mások munkáját? szota
[törölve]
Naa azért a nem csinálsz semmit az nem teljesen igaz ;) Viszont szerintem 13-14 éves apuci-gépet-tolt-a-gyerek-alá emberpalánták hülyeségén húztad fel magad. (tipp/tapasztalat :))
[törölve]Sejtem, hogy Hajni az én bejegyzésemen húzta fel magát. Ebben az esetben viszont tévedsz! Ha jól gondolom, akkor közel 1,5x idősebb vagyok mint TOROS aki az ö batátja, és egy informatikai vállalkozásom van, nem apuci tolta be a gépet. Igaz a LINUX elég távol állt eddig tőlem, 6 hónapja van UBUNTU a gépemen, de mivel nagyrészt USER SUPPORTtal foglalkozunk azt tudom, hogy MINDENKINEK TÜRELMESEN KELL VÁLASZOLNI, AKKOR IS, HA TRIVIÁLIS A KÉRDÉSE ÉS AKKOR IS, HA AZON A NAPON MÁR 88AN MEGKÉRDEZTÉK UA. MERT KÜLÖNBEN LEGKÖZELEBB NEM MINKET HÍV ÉS AKKOR FELKOPIK AZ ÁLLUNK. És meg kell tanulni azt is, hogy a válasz olyan legyen amilyen a kérdés: ha teljesen amatőr akkor ennek megfelelően nem kell elhalmozni szakkifejezésekkel és kellőképpen részletesnek kell lennie. Ez pedig mint középiskolai tanár tanultam meg míg tanítottam. szota
szotaNos, viszont nekünk ezért senki sem fizet semmit - nem ebből élünk, csak szívességből segítünk. Ez azért nagyon nem mindegy. Ez pedig nem egy cég, hanem egy közösség, 3500 regisztrált taggal. Itt nem fizetett alkalmazottak válaszolnak a kérdésekre, hanem a felhasználók egymásnak segítenek. Akárhogy ordibálsz (ugye tudod, hogy a fórumokban a nagybetűs írás ordibálást jelent?), ez akkor sem fog úgy működni, mint a te céged. Mellesleg felteszem ismét a kérdést, ha már egyszer elsunnyogtad a választ: Eddig te hány cikket, leírást küldtél be? Hány stringet fordítottál le eddig? Mikor jelentkeztél, hogy segítenél mondjuk az oldal fejlesztésében? Mit tettél eddig te az Ubuntu közösségért? Ha már tényleg olyan menő vállalkozó vagy, és tudtad, hogy egy hete volt fordítóhétvége, miért nem kérdezted meg, hogy srácok, ne járuljak hozzá néhány pizzával meg két üveg kólával a fordítóhétvégéhez? Egyáltalán, milyen jogon kérsz bármit is számon?
torosSziasztok! Én sem tettem semmit az oldalért (még nem volt olyan kérdés, amire jobb választ tudtam volna, mint más :D). De valamelyest egyet kell értsek szotával. Nem tudom mi volt, ami ezt a bejegyzést kiváltotta. De amit Hajni leírt, hogy sokan ingyen teszik mindezt, iskola, munka mellett, helyett, szerintem ez nem menti fel őket, attól, hogy megfelelően válaszoljanak. És ha valakinek elmondják mit csinál rosszul az lehet építő kritika. levlistán is fennvagyok, kérdeztem már irc-n is, olyat amire nem jött válasz, hanem csak annyi, biztos, hogy akarsz telepíteni nem eredeti repóból? NAmost én azt sem tudom mit jelent ez (már tudom :D), de ez a válasz pl sokat nem segített. ennek is lenne szerintem más formája, persze hosszzabb, de ha valaki nem akar rá hosszan válaszolni, akkor inkább ne tegye. És igen, lehet ide fog jönni a 10-12 éves, akinek apuka tolta a segge alá a gépet és lehet hülyeséget fog kérdezni,m de lehet azárt mert nem számtech zseni de szeretne valamit használni. Pont most olvasom a Linux világa cikkben, hogy iskolákba is eljut az Ubuntu és hogy akár az informatika szele is megcsaphatja a diákokat. De ezt egy ilyen fórumon is fenn kellene tartani, szerintem, ha ennek Ti is részesei akartok lenni. Mert meg kell mondjam, amit csináltok, nagyon jó és hasznos. Ez az oldal jól összeszedi az ubuntuval kapcsolatos leírásokat, dolgokat. Nem nagyon láttam még ilyen oldalt, ahol egy disztóról lenne ennyi minden! Ettől függetlenül lesz olan ,aki el sem olvas semmit, csak kérdez és biztos bunkó módon. Olyat nem kell felvenni.... Az mondjuk igaz, hogy Ti nem profitáltok a segítségből, ezért lehet nem fog valaki azonnal választ kapni a kérdésére, de aki ezt nem tudja felfogni az úgyis lekopik. És azt kell figyelembe venni, hogy senki nem úgy születik, hogy tudja használni a gparted-et vagy akármit (: Szerintem felelősség egy ilyen oldal fenntartása és ebben benne van, hogy benneteket számon kérnek végülis ez az ubuntu.hu. Hozzáteszem nem mondom, hogy mindig igaza van annak aki számonkér, sőt (: De nézzétek az olyanokat, mint Ombre. Ha valaki új és kapásból elakad a telepítésnél szerintem elég sokan kidobnák a CD-t... A sikereket nézzétek és akkor könnyebb lesz (: És mégegyszer a cikkek, leírások gyűjteménye szerintem nagyon hasznos, azért mindenkinek köszöntet kellene mondani nektek! Továbbra is Veletek! Update! közben megtaláltam mire gondolhatott, ezen bejegyzés írója. Toros, teljesen korrekt ottani válasza válasz ezen bejegyzésemre is.
lfulopÖrülök, hogy korrektnek találtad az ottani válaszát Torosnak. De tényleg mielőtt Toroson és csapattársain számonkérik, hogy milyenek a válaszok egyes kérdésre, azt is figyelembe kell venni, hogy nem kontrollálhaják az összes a fórumon regisztrált válaszát. Tehát, másképpen kifejezve. Vad dolog egy közösségi oldalon üzleti viselkedést elvárni olyan emberektől, akik a 12-99 éves korig képviseltetik magukat a nagyvilágból. Szota pedig tudhatná, hogy egy nyílt közösséget egy bedobott kis blogbejegyzéssel nem igazán lehet a fullos "Ubuntu filozófiára" tanítani. Ennek nem egy fórum a helye, vagy egy operációs rendszer. Hanem a család az iskola és más embersegítő szervezetek. Ezen az oldalon az tükröződik, hogy az elkészítői, akik társultak, az Ubuntu szellemében alkottak valamit, amit felajánlottak a közösségnek használatra. Ráadásul ezt folyamatosan készítik, fejlesztik. Ezek után vad dolog pont nekik azt mondani, hogy: "Hé ti ott! Nem dolgoztok rendesen a közösségért!" Erre én azt tudom mondani, hogy ha valami nem tetszik, akkor lehet érte tenni, hogy jobbá váljon. Vagy ha nem akar érte cselekedni, akkor jobb, ha megtartja magának az ellenvéleményét és elsomfordál. Én ezért az oldalért még nem tettem sokat. Néha válaszoltam egy-egy kérdésre. Amibe inkább benne voltam, az az, hogy írtam bug reportot, ha találtam olyan hibát, ami zavart.
lfulopÉn pedig Hajniékkal értek egyet! Aki nem tesz érte semmit az ne is szolja meg! Ez ilyen egyszerű, főleg ne tegye itt a fejét, hogy neki mekkora így-úgy cége van. Érdekel itt valakit? Ez egy közösség, tett érte valamit? Nem, ha nem tetszik nem kell feljönni ide. Sztem ez alap viselkedés lenne mondjuk...
szotaSzota! Én sem mai lány vagyok már, jóval túl a 30-on sajna. De ez egy fórum, ahol beszélgetünk, ugyanúgy, mint a PH!, a HWSW stb. A PH!-n, HWSW-n, ami ennél a fórumnál jóval régebbiek, azonnal zárják, azokat a topicokat a moderátorok, aminek már van saját topicjuk. Hogy miért? A válasz nagyon egyszerű. Hogy rend legyen, és ha valaki keres egy választ, akkor ne 5 millió topicot kelljen végigolvasni, csak egyet. Ugyanúgy lehet először visszaolvasni. És tényleg csak akkor kérdezni, ha az még tudomásod szerint nem vetődött fel.Persze előfordul, hogy elsiklottál felette, általában ekkor be szokták linkelni azt a topicot, vagy konkrét hozzászólást, ahol a válasz van. Nincs ezzel semmi gond, a cél érdekében, ami ugyebár a megoldás keresése, mindegy, hogy valaki linkel, vagy újragépel, de általában a linkelés gyorsabb. A másik, nekünk már tudomásul kell vennünk, és már én is futottam ebbe bele, a mostani fórumozók nagy része, értem ezalatt a Prohardver, HWSW, Ubuntu. hu, hozzánk képest piszkosul fiatalok. Mi vagyunk ezeken a helyeken kisebbségben. Sok köztük az egyetemista, középiskolás. Más még az értékrendjük, hevesebbek. Sokszor a nyelvezetük is más. Egyszer felvetettem egy másik Ubuntu fórumon, hogy sajnos kizárólagos op. rendszerként nem tudom még használni az Ubi-t, mert néhány célszoftver hiányzik, ami nekem a napi munkámhoz kell (pl. profi OCR). Hogy mit kaptam...., de hogy ez is profi, meg az is amazis. És az lett a vége, hogy kiderült, hogy ott mindenki egyetemista (sőt néhány érettségiző korú) volt, senki nem rendelkezett még önálló vállalkozással, nem darálta még be őket ez a pénzhajhászós világ, ergo teljesen más szemmel olvasták a szerintem nem bántó hozzászólásom, mintha lett volna ott pár velem egykorú, aki értette volna, mire akarok kilyukadni. És valahol ez így is van jól, ők már tudnak a szmléleten változtatni, sajna minket darál már az élet, azzal dolgozunk, amiért pénzt kapunk, max. hobbyból Ubuntu-zunk, de ha jön egy pénzes meló, ami csak WIN környezetben hajtható végre, akkor nem lacafaczunk, vissza a WIN-t (dual-boot). Ezzel csak azt akartam kifejezni, hogy ha Te is ilyen szemmel olvasod a hozzászólásokat, nem sértődsz meg néhány hevesebb ifjú titán kirohanásán, akkor rengeteget tudsz profitálni ezekből az oldalakból. Csak helyén kell kezelni őket.
Szorgalmasan olvasom a bejegyzéseket mind a 2 blogban és azt gondolom, hogy sokan anélkül kezdenek szapulni, hogy megértették (elolvasták?) volna amit az első blogban írtam (Nelson Mandela az UBUNTURÓL) . Éppen ezért itt idézném a lényeget: "(...)Ehhez képest azt látom itt a fórumon is, hogy az arrogancia, a pökhendiség üti fel a fejét és ahhoz képest, hogy valaki segítséget kér a reakció türelmetlenség, kioktatás. Persze nem általános még, de terjed (és köszönet, tisztelet a kivételnek!!!) . Mindenki tudja, hogy létezik GOOGLE, de amikor valaki segítséget kér akkor illik adni is és nem azt mondani: találd meg magad vagy nem kioktatni, hogy erről már van 51 topic minek nyitottál újat, hanem leírni a segítséget az 52dik hasonló topicban is. (...) Arról, hogy hogyan kellene persze itt az ubuntu.hu-n is lehet szép számmal találni példát, de amit én szeretnék most mindenkinek a figyelmébe ajánlani az (hogy úgy mondjam) offshore. Az oldal magyar és azt hiszem példa értékű lehet az ubuntu.hu valamennyi felhasználójának, legyen sima kezdő UBUNTUS vagy szerkesztő, honosító." És itt belinkeltem egy oldalt. És mily furcsa, ezen az oldalon az ubuntu.hu oldal egyik szerkesztője (Connor) is publikát, az ubuntu.hu hoz képest "címlapon". Amiről a Mandélás blogban írtam egy jelenség ami kétségtelenül jelen van ezen oldal fórumán is, jó magam is többször futottam bele. Az, hogy a beszélgetők között értetlenség, türelmetlenség és arrogancia van gyakorlatilag jól példázza, hogy Hajni blogja létre jött és Toros ezen válasza is: "Egyáltalán, milyen jogon kérsz bármit is számon?" Azt gondolom, hogy a Mandela blogban általam leírt néhány mondat semmivel sem sérti az ubuntu.hu szerkesztőket, semmit nem kért rajtuk számon, egy szóval sem támadta eddigi tevékenységüket és pláne nem szól arról, hogy mit kellene csinálni. Ha mégis magukra vették, hát az már nem az én nyomorom. Azt gondolom, hogy aki az ubuntu honlapján hozzászól, válaszol a fórumban az az ubuntu szellemiségében tegye. szota
Lehet hogy kicsit off a bejegyzésem. Azt vettem észre hogy az egyébként segítőkész közösség valamiért az ilyen jellegű témákban mindíg összeveszik, kiéleződnek az ellentétek, de minek? Sok értelme nincs, mindenki mérgelődik egy kicsit-sokat és ennek nincs hosszú távú építő jellegge, ezt nem csak erre a blogra értem hanem bármelyikre ami ehhez hasonló. Ki tesz az ubuntuért? Szerintem akik használják, ez az országra is igaz ezért tart ott az ország ahol mert nincs egyetértés /nem akarok politikába menni, ez csak példa volt/ szerintem ezzel a "mondjuk meg a másiknak" fórumok-blogok egyszer lehet hogy ahoz fognak vezetni hogy mindenki lesz***a a másikat. El kéne fogadni hogy mindenki úőgy segít ahogy tud, ha épp nem érti az illettő a választ akkor majd egy másik ember megmondja neki érthetően. Szerintem.
Ket fajta ember letezik: az adakozo es a halatlan.
OregonÜdv Mindenkinek! Elnézést, hogy "tökismeretlenül" hozzászólok, de szeretném a békességet, a status quo-t helyreállni látni. Először is aki kérdez, legyen benne alázat, valóban nem biztos, hogy mindig és minden kérdésre születik (érdemi) válasz. Egy fórumban a választ mindig illik megköszönni, és sosem illik sürgetni. (mivel én sem a GRUB betöltés megváltoztatását tettem fel, tudomásul vettem, hogy kérdésem nehéz, sőt talán nem megoldható. Fogok még rajta sokat gondolkodni, google-zni, kísérletezni: ez van.) Ahogy egy gyerek is úgy érzi, a terített asztal, a ruha, cipő csak úgy lesz, mikor felnő, rájön, hogy szülei áldozatos munkája, nagymamája hajnali felkelése és főzése, azaz munka áll a másik oldalon, és ezt mindenképpen értékelni és észrevenni hasznos. Amiatt a vállalkozós hasonlat tényleg nem illett ide - IMHO. Másrészt a válaszban is, de az esetleges felfortyanásban sem kellene azonnal a plafonon lenni, ami tudom nehéz, hiszen egy villamos megállóban mindenki a villamosra vár, mégis van aki békésen cigarettázik, míg másvalaki sűrűn káromkodva rugdossa a villanyoszlopot, hogy mikor jön már az a fránya villamos. Ha az ember manapság az Index címlapját nézi, csupa remekül fogalmazó ismert (Szily, TóthaW) és kevésbe ismert ember cikkeit, blogjait olvassa, ahol mindent és mindenkit fikáznak (nincs rá jobb szó). Az új film szegényes, az öregasszony gurulós bevásárló kocsija a BKV-n banyatank, az ismert színész bőre fonnyadt (majd megnéznénk a cikk írójáét is hatvanévesen), stb. Az ember úgy érzi, ők semminek nem tudnak örülni, semmi nem elég jó, ez az új világrend. Visszaemlékszem nagyapámra, aki egy napsütéses napnak is mennyire tudott örülni, és elszégyellem magam. Úgy vettem észre, az utóbbi években mindenki mindenhol ingerültebb, idegesebb, és néha/indőnként olyanokon is csattan az ostor, akin biztosan nem kéne. No meg a szívem is vérzik, hogy kicsit magyar módra, marjuk egymást (ezt meg kéne hagyani a politikusoknak), amikor egy ilyen jó kis Linuxos közösség, aminél rengeteg az összetartó erő, a lelemény, a sokéves tapasztalat, a valódi segítőkészség, akkor a más helyeken elharapódzó flamewar, és goto RTFM, személyeskedés, stb. jeleit még ritkán sem kellene beengedni. Én magamba nézek, és még valóban semmit tettem ezért a közösségért, de én is szeretek kísérlezetni, és néhány hónapos tapasztalat után talán lesz majd olyan kérdés, amit megoldottam, és megoszthatok Veletek. A következő fordító hétvére pedig ünnepélyesen felajánlok 2 üveg kólát és 2 pizzát, és ha úgy alakul, a részvételemet is. Nem tudom naívság-e, de esetleg a két érinett fél is eljöhetne rá. Csak pár hónapja olvasgatom a fórumot, máris sok haszonnal, és szeretném, ha olyan sziget maradna, mint eddig is, ahová felüdülés bejönni - akár jön direktben az ötlet, akár nem. Befejezésül MINDENKINEK szeretném ezúton ünnepélyesen megköszönni az eddigi munkáját, ezt gondolom nem lehet elégszer :-D Hajrá UBUNTU, hajrá Magyarok ;-)
[törölve]
szotaViszont Toros és Phanatic kérdésére még mindig nem válaszoltál :)
lfulopÍrod, hogy megkérdezték az irc-n, hogy 'biztos, hogy akarsz telepíteni nem eredeti repóból?' Valamint reklamálod, hogy nem kapsz hosszas választ. Nos, a fórumon még ki lehet fejteni hosszan, hogy ez miért nem jó dolog, de irc csatornán hogy nézne ki egy kétképernyős magyarázat? Más műfaj, nem erről szól. Viszont fórumon se várd el a válaszadótól, hogy ezredszerre is elmagyarázza, miért nem jó dolog ez. Nem véletlenül találták ki a FAQ és egyéb leírásokat. Pont az unalmas ismétlések elkerülésére. Vegyétek észre, hogy a segítőknek igencsak véges az ideje (ahogy annak is, aki segítséget kér). Ha ezt az időt hosszas magyarázatokra fecsérelik, akkor kevés embernek tudnak segíteni. Ha a segítséget kérő utánaolvas, akkor több idő jut több embert segíteni. Melyik a hatékonyabb?
[törölve] már az ius valami, hogy kiborult a bili és ha elég naív vagyok,. akkor azt gondolom, hogy azért ez a topic sem múlik nyom nélkül és láttam ma már olyan fórum hozzászólást ami egészen más hangvételű volt azután, hogy emberünk itt is hozzászólt... Ezen a weblapon nem csináltam semmit, de - most állítjuk át ubuntura az egyik legjelentősebb magyar gyerekszínházat - jövő héten jelenik meg egy cikkem az UBUNTURÓL egy életmód magazinban Azt gondolom, már ez sem semmi ahhoz képest, hogy szeptemberben még azt sem tudtam mi az az UBUNTU... :) szota
Ramboazt hiszem egyről beszélünk: "akkor a más helyeken elharapódzó flamewar, és goto RTFM, személyeskedés, stb. jeleit még ritkán sem kellene beengedni." Ezért idéztem Mandélát is, hogy ez a hely más legyen: "A lényeg hogy nem kellett kérni hanem az emberek figyeltek egymásra." És ha ez a felhasználási szabályok közé bekerül, akkor más sokat tettünk a közösségért!
[törölve]
Na, nagyjából átfutottam mindkét topikot. Ezzel nagyon egyet tudok érteni, meg hogy ez ne legyen hup, ahol tényleg kigúnyolják azt aki nem ismeri a googlet. Hajni: neked azt tudom mondani, hogy tudni kell kezelni az építő/jogos kritikát és a fikázást is, ezeket egymástól elválasztani pedig még inkább. Az előbbiből tanulni kell, az utóbbit meg figyelmen kívül hagyni. Én is kaptam már hideget-meleget, és hidd el már rég nem lennék itt, ha foglalkoznék a hideg részével :).