sipiattiAz én álláspontom az, hogy ha valaki gyenge és naiv, akkor kapja meg azokat a pofonokat az élettől, amit megérdemel. Én is megkaptam, és nem is bánom. Pont azért, mert aki nem jár így, vagy nincs elég esze ahhoz, hogy felismerje a saját hibáit az események tükrében, azzal baj van.
Miért hiszik azt egyesek, hogy a világegyetem majd az ő kényük-kedvük szerint fog viselkedni? Vagy alkalmazkodsz hozzá, és megtanulod, hogy mivel érheted el azt, amit akarsz, és annak milyen következménye lesz, vagy pedig csúnyán pofára fogsz esni.
A szemet szemért dolognak azért nincs értelme, mert aki így dobálja a témát, az csak bosszút akar. Rövidre vágni az ítélkezést. Márpedig ha bosszút akarsz állni, akkor kicsinyes vagy, gyerekes, nem érdekelnek a következmények vagy, hogy mi lesz a tényleges hatása, csak az, hogy bosszút állj, és jól érezd magad emiatt egy darabig.
A cél ezzel szemben az, hogy az illető megtanulja, mit lehet és mit nem, továbbá, hogy kompenzálja a társadalom számára az okozott kárt. Lopásnál, csalásnál ezért van valamennyi értelme a szemet szemért elvnek vagy a kényszermunkának, míg más esetekben nincs.
Te sem azért haragszol a „baddewil-félékre”, mert annak bármi értelme van, hanem azért, mert valakit hibáztatni kell, és megtanultad, hogy jóhiszeműnek lenni az jó dolog, aki kihasználja, az rossz ember. Holott – bár lehet, hogy nem jársz messze az igazságtól – nem tudod pontosan, hogy mi a helyzet a sráccal, csak egy oldalról kapott információ alapján döntesz. Ezért kellene ítélkezés előtt mérlegelni.
A rendőrség és bíróság pedig nem liberális, hanem korlátozva vannak. Ez az eredménye annak, hogy egyesek kitalálták, hogy irtani kéne másokat. Mivel nem mérlegelték az eredményt, csak annak fényében, hogy nekik, akkor és ott jobb lesz, ezért jutottunk ide.
A szemetet is elszállítják Afrikába, és lehet panaszkodni, nálunk nincs szemét, probléma megoldva, igaz?