MorelloÜdv,
Részben egyet kell értsek veled.
Az ubuntu nagyon rossz irányba halad (pontosabban jó irányban, csak szarul), de ez csak az én véleményem. Anno a vistára is azt mondtam hogy rengeteg jó ötlet, csak szar tálalásban és összecsapva, majd jött a 7, ahol a vista ötleteit szépen belecsiszolták a rendszerbe.
Reméljük, hogy az LTS ubuntura ugyanez lesz jellemző, és mindezt őrületes sebességnövekedéssel kombinálják.
Én 7.04től ismerkedtem, 8.04-től aktívan használok ubuntut (a 9.04-et szerintem nem lehet űberelni, ott éreztem utoljára úgy igazán a "linux sebességét és erejét"), most épp 10.04 LTS-t, de erősen filózok egy opensüsüre váltásra.
A Windowsos részhez pedig annyit, hogy -igaz jóval kevesebb- de gond van bőven. Bent cégnél pl i5-ös laptopokat kaptak most a kollégák, 4 giga rammal, és mégis olyanok mint a tetves csiga. A videókártya driverekkel való szopás végtelen (külső monitort néha elfelejti, esetleg elcseszi a felbontást).
Nekem csak sima asztali gépem van (céges), E8400-as procival és 4g rammal, de ez sem siet túlzottan, rendszeresen megkeveri a két rákötött monitort (intel videókártya), vagy egyszer csak elfelejti az egyik monitort, restart után hibátlan (mondjuk ezek első ránézésre szar vidkari driver gondok, de próbáltam régebbit, frissebbet, mindent, amit a win töltött magának, sose volt az igazi).
Hálózatot pedig néha csakk második bekapcsolás után látnak néha a gépek. Ugyanezen a hálón XP-s gépek hibátlanul mennek/mentek.
Van mindkét rendszerrel gond bőven, de ugyanúgy előny is. Windowson fog menni az összes program, amit ráírtak (szerencsés esetben :P), a legegzotikusabb HW-re is lesz drivered, viszont figyelned kell a vírusirtódra, néha újra kell indítgatnod (céges win7-em 2 hét uptime után olyan mint egy döglött sózott csiga), frissítésekkel kell szívnod (4 óránként jön az idegesítő ablak, hogy de apuuuu restartoljáááál). Egy idő után hajlamos lesz a lassulásra, ha csak dolgozni akarsz rajta, és nem rendszergazdulni.
Linuxon ha megfelelően támogatott a vasad és az eszközeid, akkor arany életed van. Egyszer beállítod, megy addig, amíg el nem porlad alóla a HW. Ha nem megfelelően támogatott a cuccod, akkor pedig szépen elkezded gyűjteni a rossz emlékeket, és idegbajt kapsz, majd nagyban hirdeted hogy mekkora szar ez a linux mert nem megy rajta ez meg az meg amaz. A többiek meg csak pislognak hogy te tuti nem vagy százas :)
Uff