Janez79: ,,Pontosabban, minél több mindenre akarom használni a számítógépet, annál inkább előjön a win xp fölénye.,, Én ennek az ellenkezőjét tapasztaltam, ezért is váltottam Winről. És nem vagyok elfogult, kölök korom óta Win-t használtam, még a suliban számtechen win95-ről nyomtam. A gépen még most is megvan a win xp a laptopon meg a vista (ami tényleg szaaaar) 1 giga ram mellett csiga lassú, a kinézetről meg ne is beszéljünk (ubuntu-hoz képest). De mondok egy konkrét példát, letöltöttem torrentről a Garfield 2-t, gyerekek bevetődtek az ágyra hogy megnézzük. Elindítom, és láss csodát kiírja hogy nincs ilyen kodekem. Nekiálltam bütyköloni hogy akkor milyen kodek is kell, majd keresni a kodeket gugli barátommal. 1,5 óra után rájöttem hogy ezért bizony fizetni kell. A free változatban meg elmaradt a hang a képtől meg ott hesszelt egy felirat a film közepén. És még egy fél napnyi keresgetés után se találtam cracket hozzá. Majd 2 hét múlva telepítettem az Ubuntut, és egyszer csak eszembe jutott a Garfield 2. Elindítottam, máris kereste a kodeket, egy jelszót kért és települt kb. 10 perc múlva már néztük is a filmet. De még lenne egy pár példa amivel tudnám bizonyítani hogy felhasználóbarátabb az Ubuntu mint a win xp.
Ygan-al egyet értek, ha pl win xp alatt egy 3D-s ablakot vagy egyéb Compiz-hoz hasonló effektet akarok összebarkácsolni, minimum tíz ezer Ft-ot kell költenem a Stardock alkalmazásaiért (http://www.stardock.com/downloads/) és még akkor se lesz olyan igényes mint az Ubuntu studio + Compiz + AWN.
Mellesleg compiz + awn el egy ránézésre tökéletes Mac OSX Leopard clone-t alkottam egy nap alatt. De ott van példának a gOS Space 2.9 Ubuntu alapu rendszer.
---------------------------------------------------
Játszani a gépen inkább a gyerekek szoktak itthon, arra meg ott van a startlapjatekok.hu meg a minimax.hu :D
És biztonságosabb az Ubuntu ha a gyerekek ülnek a gép előtt mert nem kell attól tartanom hogy valamit nagyon elállítanak mivel csak az egyik gyerek tud írni, Ő se tudja a root jelszót.
Arról meg már nem is beszélek hogy mióta Ubit használok, el is felejtettem a vírus írtókat meg kém robotokat (amikért álltalában szintén fizetni kell/kéne win alatt).