Szeretném leírni a véleményemet az új ubunturól.
Virtualboxban teszteltem a kicsikét. Nagyot csalódtam az új kiadásban. Pozitívan. Nagyon szép és használható a unity, a gép csak úgy hasít vele, rengeteget javítottak a tempón. Nagyon pofás az üzenetek ikon, szépen összeszedi maga alá az íméleket, fészbukot, chatet. Az új vezérlőpult is szép és összeszedett, nincs felesleges kavarás, minden egyértelmű.
A beépített ubuntu one-al kombinált backup pedig szintén zseniális ötlet, az egész rendszer egyszerű mint a faék, és gyors. Még az új dash is tetszik :)
Szerintem ma pont erre van szükség egy asztali OS-ben. Legyen egyszerű, ne legyen túlbonyolítva, ne lehessen elrontani, nézzen ki szépen, ne zabálja fel feleslegesen az erőforrást a programok elől. Aki buherálni akar, annak ott van 354875 másik disztrib, amit úgy szab testre, ahogy jónak lát, kiélheti rajta kreatív vágyait. Az ubuntu viszont jó hogy ezt az irányt követi, mert van rá igény.
Egyelőre opensuset használok KDE-vel, de szerintem a következő LTS-re vissza fogok térni az ubuntura, reméljük addig még jobban optimalizálják, csiszolják, hegesztik, de én már azzal is beérném, ha semmi újdonságot nem hozna a 11.10-hez képest, csak sebességet, és stabilitást, esetleg még több jó minőségű programot.
Uff