szimHát nagy +1 részemről.
Bizony a Debian már rég nem az, mint régebben, úgyhogy Szim minden róla szóló sorával teljesen egyetértek. Olyan simán, gond nélkül megy tavaly nyár óta nálam,hogy szinte magam se hiszem el. Pedig én se születtem linux-gurunak, minden " hozzáértésem " innen az Ubuntu.hu-ról szedtem össze.
Az Unity-ról szóló indulatokat meg értem is, meg nem is.
Ha nem tetszik, nem kell használni. Csak ez elég szűk választási lehetőség, mert leegyszerűsítve azt jelenti, hogy vagy használok Ubuntut-t, vagy nem. Viszont azt se értem , mikor valaki azt írja, hogy "rákényszerítik" az unity használatára, akkor annak nekiesnek. Igenis a sima Ubuntu-használókat rákényszerítik, és erre nem válasz az, hogy : Ott a xubuntu, vagy a Kubuntu,mert van aki egyiket se akarja, hanem csak a "sima Ubuntut-t" Itt a kényszeren van a hangsúly, hogy sok embert irritál, hogy nincs választási lehetősége.
Miért nem lehet az Ubuntu-telepítőlemezt úgy megírni, hogy adjon pár ablakkezelő-választási lehetőséget már telepítéskor ? Még csak fel se kellene találni,vannak már disztrók, amik ezt tudják.Mondjuk a telepítés végén megkérdezné, mit akarok : Unity, KDE, Gnome, LXDE, E.17...vagy akármi...Rögtön nem éreznék kényszert, mert van választási lehetőség. Mondjuk így is van, mert megpróbálhatja az ember leszedni, legfeljebb így jár : http://ubuntu.hu/node/27548 - kinek kell az ilyesmi ? Mi értelme van ?
A spanyolviaszt fel se kellene találni, megtették már mások, csak használni kéne. A Debian-nál a telepítés végén simán megtehetem, hogy nem adok ablakkezelőt, újraindulok karkteres módban, és pár szavas paranccsal feltehetek mást is, nem csak az alapértelmezettet. Tudja valaki, hogy ezt itt miért nem lehet?
Még ez se lehet érv, hogy " de akkor nem fér fel egy CD-re a telepítő ". Ugyan ki a fenét érdekel ? Muszáj neki ráférni ? A terrás winchesterek korszakában kit érdekel, hogy a feltett rendszer 2,2 vagy 3,2 GB ? Meg nincs akkora pénzbeli különbség egy újraírható CD és DVD között, hogy ez érv legyen. Szóval ez a "kényszer" szerintem hátralépés, nem előre, és pedig azért, mert megvan rá a lehetőség, hogy ne így legyen, és nem is sokat kellene tenni érte.
Olvastam, hogy az új LTS 5 évig lesz támogatott, aminek én örültem, mert akiknek munkára kell, ez nagy könnyebbség. De ehhez az is kellene, hogy megbízhatóan működjön, ami még a jövő zenéje ugye, lehet úgy is, meg nem is. De ha esetleg az Unity addigra se forrná ki magát, és lenne választási lehetőség, lehet, hogy sok felhasználó, aki már váltást fontolgat, maradna.